Együtt leszünk család.

5 ok, amiért a párok egyre később vállalnak gyermeket

Régen az embereknek már a 20-as éveik elején megszületett első gyermekük, de az idők megváltoztak. Az ENSZ Népesedési Alapja szerint az először gyermeket vállaló nők átlagéletkora mára meghaladta a 30 évet olyan helyeken például, mint Olaszország, Japán, Korea és Spanyolország. Úgy tűnik, az egész világon az emberek valóban „időt szánnak a családalapításra”.

Cikkünkben összegyűjtöttük azon okokat, amik közrejátszanak abban, hogy a világ minden táján később vállalnak gyermeket a párok.

1. A világ egyre drágább

- Hirdetés -

- Hirdetés -

ENSZ Népesedési Alapjának vezető tanácsadója szerint a családalapítás költségei elrettenthetik az embereket. Például az oktatás növekvő költségei is egy olyan kiadás, amely késleltetheti az embereket a gyerekvállalásban. Nemcsak a gyerekeknek van szükségük sok mindenre, például ruházatra és ételre, de az emberek által végrehajtott befektetések is drágábbak, mint a múltban, legyen szó akár az egyetemre járásról, akár házvásárlásról.

2. A mai nő elfoglaltan éli az életét

- Hirdetés -

Különösen a nőknek van ma sokkal több lehetőségük a karriert illetően, mint a múltban. Egy nő egy évszázaddal ezelőtt gyakran dolgozott, amíg férjhez nem ment vagy legfeljebb addig amíg gyermekeik születtek. Most azonban már szabadon építhetnek olyan karriert, amelyet életük végéig meg akarnak tartani. Az 1920-as években még a főiskolák is azt hirdették, hogy nem akarnak diáklányokat … ami ma nevetségesnek tűnik. A munka a serdülőkor után meghatározó szerepet tölt be a nő életében, és a munka (különösen amit szenvedéllyel végez) folytatása sokkal több idővel jár.

- Hirdetés -

3. Mindannyian csak meg akarjuk találni azt a “különleges valakit”

A családalapítás első lépése általában nem a gyermekvállalás, hanem a másik jelentős személy megtalálása. Sajnos a világ nem mindig barátságos hely, és a fiatalok azt mondják, hogy magányosabbnak érzik magukat, mint valaha. Amikor a világ a kezünk ügyében van, amihez bármikor kapcsolódhatunk, vagy lecsatlakozhatunk, amikor csak akarjuk, vagy karriert építhetünk anélkül, hogy elhagynánk a laptopunkat, az embereknek kevesebb okuk van arra, hogy kimenjenek és társasági életet éljenek.

4. Nagyon lassan haladunk a kapcsolatainkban

Ha szerencsések vagyunk, és megtaláljuk akit szeretünk, és aki viszont szeret, ez nem mindig jelenti azt, hogy egyik napról a másikra boldogan élhetünk. És úgy tűnik, hogy a fiatalok is arra várnak, hogy összeházasodjanak a különleges valakivel. Míg a hetvenes években a fiatalok 80% -a házas volt 30 éves korára, manapság az embereknek ez a százaléka 45 éves korára lesz csak nagyobb eséllyel házas. A fiatalok nem feltétlenül idegenkednek a házasságtól, csak hosszabb időre van szükségük a kötelezettségvállalásokhoz.

5. A fiatalok megtapasztalták már a küzdelmeket

Az ezredfordulón született fiatalok tudják, hogy az élet nem mindig szórakoztató és könnyű: sokan nehéz időszakokat éltek át, és ez rémálommá tette első munkahelyük megszerzését. A kisvállalkozások nem engedhettek meg maguknak embereket. Amikor találtak megfelelőnek tűnő helyet, vagy “túlképzettek” voltak, vagy egyszerűen nem volt elég munkatapasztalatuk.

A fizetés nélküli gyakornoki munkák, ahol a fiatalok egy része találta magát a fizetős munka megszerzésének reményében, népszerűek voltak a recesszió idején, ami még inkább késleltette a pénzügyi függetlenséget. Így tehát a fiatalok előbb szeretnének egy bizonyos életszínvonalat megteremteni a családalapításhoz. De ehhez időre van szükségük.

freepik.com

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá