Együtt leszünk család.

Mit tanítanak az édesapák a gyermekeiknek? Megkérdeztük őket!

A legtöbb férfi előrelátó és van egy határozott elképzelése arról, hogy milyennek szeretné látni a gyermekét. Talán már a szülőszobába érkezés előtt, de néhány közös apa-fia vagy apa-lánya program után biztosan tud választ adni a kérdésre, amit most feltettünk nekik:

Mi az a legfontosabb dolog, amit mindenképpen szeretnél átadni a gyermeke(i)dnek?

Szerintem a legfontosabb, amit egy normális szülő szeretne átadni gyermekének az egy egészséges, biztonságos, boldog és sikeres élet. Igaz, ezek fogalmak, de az irányt és lendületet, azt a szülőnek kell megadni hozzá.” (László)

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az apukák irányt mutatnak, erős példaképek. Olykor ők is elbizonytalanodnak. Ám cselekedeteik oka mindig az, hogy a legjobbat akarják a gyermekeiknek. Biztonságos hátteret biztosítanak, értékrendet közvetítenek és közben semmi másra nem vágynak jobban, mint hogy boldogok legyenek a gyermekeik.

Fontos a család szeretete, a becsület és az, hogy legyen igaz ember. Azt gondolom, ezt úgy lehet a legegyszerűbben, legjobban átadni a gyermekem részére, hogy egyfajta mentalitást, gondolkodásmódot mutatok meg neki.” (Zoltán)

- Hirdetés -

Megfelelő erkölcsi értékrendet, amivel tisztességes emberként tudnak majd boldogulni a jövőben. Továbbá olyan dolgokat szeretnék átadni nekik, amivel boldog életük lehet.” (Zsolt)

- Hirdetés -

Azt szeretném, hogy boldog gyerekkoruk legyen és boldogan éljék le az életüket, de ezt nem tudom, hogyan kell elérni ez a legnehezebb kérdés.” (László)

Csak utólag visszatekintve tudjuk, hogy mi magunk, mit kaptunk a szüleinktől. Talán így tudnám mégis a választ megfogalmazni: Szeretnék úgy élni, úgy viszonyulni a világhoz, ha a fiú visszatekint, el tudjon merülni mindabban, amit az anyukájával jelentettünk életének a kezdeti szakaszában.” (Zsolt)

Tanít minden mozdulatuk, minden szavuk. Felnéznek rájuk a csemeték. Nagy a felelősség az apákon. Szeretnék segíteni a gyermekeket, felnyitni a szemüket mindarra, amit ők már megtapasztaltak, amire már rájöttek. Megmutatni, tudatosítani, mi is az, amin múlik a boldogságuk.

Szeretném, ha a szavai érnének valamit. A családja lenne a legfontosabb és olyan életet alakítana ki magának, amiben jól érzi magát és időben felismeri az igazán fontos dolgokat.” (Róbert)

Azt hiszem az első, hogy tisztességesek legyenek az életben, ne higgyék el, hogy lúzer, aki becsületes. Szeretném megtanítani őket arra, hogy mindent képesek megcsinálni, csak akarni kell, nem kell félni a feladatoktól. Szeressék a természetet. Legyenek nyitottak a világra, de ne veszítsék szem elől az igazi értékeket, család, barátság, az élet szeretete. Bátran legyenek önmaguk, ne sértsenek másokat!” (László)

A tiszteletet, az emberekkel való megfelelő bánásmódot. Azt is, hogy szeressék a gyermekeket, akik szemében ők lesznek egyszer a példaképek.” (Gyula)

Mindenképpen átadom minden eddig megszerzett tudásomat és tapasztalatomat az élettel kapcsolatban, köztük azt is, hogy soha ne hagyja magát, ahogy én tettem/ teszem.” (Tamás)

Legyen segítőkész, de ismerje fel, ha ki akarják használni. Ne féljen megvédeni magát vagy családját, álljon ki az igazáért, de tudja elismerni és merjen felelősséget vállalni, ha hibázott. Egyébként meg a jókedv mindenekelőtt… Az utazás szeretetét, azt, hogy ne féljen nekiindulni az ismeretlennek, már sikerült elültetnem benne, ahogy nekem is, neki is állandóan mehetnékje van.” (Zoltán)

Az apaszerep törődést, gondoskodást is jelent. A férfiakat az apává válásuk különlegessé teszi, többé már nem félnek kimutatni az érzelmeiket. Büszke, ragyogó tekintetüket és a buzdító, bátorító érintésüket átjárja a szeretet, a támogatás. Ha kell, belátják a hibáikat, nem rejtik el a gyengeségüket. Apák ők, nem harcosok. Bátorságra, talpraesettségre nevelnek, ugyanakkor érdeklődve, a legnagyobb figyelemmel hallgatják és kedvesen válaszolják meg az összes kérdést, hozzájuk mindig lehet fordulni egy-egy nagy ölelésért is.

Szeretném, hogy bátran álljanak az élethez, kísérletezzenek, élvezzék a dolgokat és tudjanak maguknak megbocsátani, ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt eltervezték.” (Gergő)

Talán a legfontosabb dolog, amit szeretném ha ő is követne, az az ölelés és az, hogy minden nap elmondom neki, hogy nagyon szeretem. Ennél nem is kell több.” (István)

Az apák mindennapi hősök, akik megmentik a helyzetet egy jól eltalált poénnal, akikkel lehet beszélgetni bármiről, akikre nagyobb szükség van, mint gondolják. Ott vannak, jelen vannak, lehet számítani rájuk. Mindig az apukák a nagyok a gyerekrajzokon, de nem csak a gyerekek néznek fel rájuk, hanem mi, anyák is. Talán nem mondjuk elégszer, de jól csináljátok és köszönjük, hogy vagytok!

- Hirdetés -

Szólj hozzá