Együtt leszünk család.

10 ártalmas dolog, amit a bölcs szülők megengednek a gyerekeiknek

A szülők a közösségi médiában arról írnak, hogy a gyerek nevelése arról szól, hogy folyamatosan megpróbáljuk megtalálni az egyensúlyt a között, hogy azt érezzék, bármit megtehetnek az életben, és időszakosan azt kiabáljuk, hogy „Ezt nem teheted meg!”. Gyakorló gyermekpszichológusok cikkeit olvasva gyakran találkozhatunk olyan tippekkel, amelyek nem alkalmazzák a tiltásokat gyermekneveléskor, de mindannyian tudjuk, hogy ez szinte lehetetlen.

Ennek ellenére vannak dolgok, amelyeket a szülők hiába tiltanak meg, sokszor épp az ellenkezőjét érik csak el vele. De vannak olyan cselekvések is, amik kevésbé ártalmasak, mint amilyennek hisszük.

Cikkünkben összegyűjtöttük mely dolgokat nem szabad megtiltanunk gyermekeinknek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A ruházat bekoszolása, elszakítása

A szülőknek lehet, hogy rossz hír: de a gyermek számára a külvilág megismerésének legjobb módja az, ha körbejárják és felfedezik a közvetlen környezetüket. Nem meglepő, hogy ezekben a pillanatokban a gyerek megfeledkezik arról, hogy mennyibe kerülnek a viselt ruhák, valamint annak a divattervezőnek a nevét, akinek a neve a pólójuk címkéjére van írva, amely fűfoltos lett. Ha megzavarják a felmerülő kiadások azzal, hogy meg kell szabadulni a ruháktól, amelyek már nem tűnnek reprezentatívnak, talán jobb, ha a gyerek szekrényét egy részre osztjuk sétákra, egyrészt pedig úgynevezett hivatalos rendezvényekre?

- Hirdetés -

Gyorskaját enni

- Hirdetés -

Legyünk őszinték: szinte minden gyerek szereti a gyorsételeket – azokat a sós ételeket, zsíros fánkokat és édességeket, amelyek ragadós maszatot hagynak a gyerekek kezén, akik később elmennek és megérintenek mindent maguk körül. Amikor a szülők betiltják ezt a fajta ételt, ez tabuvá válik a gyerek fejében, és az első adandó alkalomkor megeszik. A szakértők úgy vélik, hogy a szülőknek időnként vásárolniuk kell egészségtelen ételeket annak érdekében, hogy megértessék velük, hogy van otthon egy csomag chips, anélkül, hogy egyszerre kellene megenniük az egész zacskót. Sőt, a gyerekek rájönnek, hogy nem kell elrejteni egy zacskó titokban elfogyasztott édességet anyjuk elől.

Zsebpénzt költeni haszontalan dolgokra

Egy felmérés szerint a modern gyermekek gyakran költenek zsebpénzt baráti kirándulásokra, digitális eszközökre vagy letöltésekre, játékokra, ruhákra vagy cipőkre, valamint étkezési vagy szállítási díjakra. Sok szülő butaságnak tartja, ha haszontalan dolgokra költenek pénzt, ezért tiltások vagy előadások segítségével gyakran megpróbálják korlátozni a gyereket abban, hogy felesleges vásárlásokat hajtson végre. A szülőknek azonban két okból fel kell hagyniuk ezzel a megközelítéssel:

  • Először is, miután pénzt adtunk gyermekünknek, az az ő tulajdona lett. És csak ők dönthetik el, mire költsék ezt a pénzt. Ez különösen fontos azokban a családokban, ahol a gyerekek pénzt keresnek háztartási feladatok elvégzésével.
  • Másodszor, hasznos lehet, ha egy gyerek hülyeségekre költ pénzt, majd megbánja, hogy megtette. Csak ezzel tanulják meg, hogyan kell ellenőrizni kiadásaikat, és megkülönböztetni a pillanatnyi vágyakat az igazán fontos igényektől és kívánságoktól.

A pszichológusok komolyan aggódnak amiatt, hogy a modern gyerekek sokkal szorongóbbak, elfoglaltabbak és depressziósabbak az előző generációkhoz képest. Az ok részben abban rejlik, hogy sok gyermeknek valamilyen, versenyfutamhoz hasonló dologban kell részt vennie bizonyos ismeretek megszerzése érdekében. Az iskolai tanterv egyre nehezebbé és telítettebbé válik, az elvárások száma is növekszik, és a közösségi média gyakran olyan helyzetbe hozza a gyerekeket, mint akik környezetükhöz képest elmaradnak.

Ezért van a modern gyermeknek intenzív igénye a semmittevésre. Ha van szabad hely a gyerek időbeosztásában, ne rohanjunk új feladatokkal feltölteni. Néha szükséges, hogy legyen idejük semmit tenni, és hogy boldognak és szabadnak érezzék magukat, és azt csináljanak, amit csak akarnak.

Az iskola kihagyása

Néha előfordulhat, hogy mesterségesen kell szabadidőt teremtenünk gyermekeink számára, különösen akkor, ha észrevesszük, hogy depressziósak vagy feszültek. Nem a jó tanulmányi teljesítmény a legfontosabb, a lényeg az iskolás gyerekek lelki és pszichés egészségi állapota. Ha úgy látjuk, hogy gyermekünknek szünetre van szüksége, adjunk lehetőséget arra, hogy lassítson és meghallgassuk: Mit akarnak? Mit szeretnek csinálni? Miről álmodoznak? Mert néha nehéz időt és energiát találni arra, hogy ilyen egyszerű kérdésekre válaszokat keressenek mind a szülők, mind a gyerekek saját feladataik örvényében.

Vitatkozni a felnőttekkel

Ez a fajta tiltás veszélyes lehet, ha fiatalabb gyerekekről van szó. Fontos számukra, hogy tudják, hogy nem minden felnőtt egyformán jó, és hogy nem minden megbízásukat és kérésüket kell feltétlenül vagy akár azonnal el is végezni.

Ami az idősebb gyerekeket illeti, ez inkább etikai kérdés. Sajnos a bölcsesség és az igazságosság egyre kevésbé függ az ember életkorától. Néha egy idős ember tévedhet valamiben, vagy udvariatlanul viselkedhet. Fontos megtanulni megvédeni saját véleményüket és személyes határaikat ezekben a helyzetekben. A felnőtteknek viszont meg kell tanítaniuk utódaikat, hogy ezt érvelés, dühroham és sértés nélkül tegyék meg (természetesen, ha ezt maguk is megtehetik).

Ha úgy gondolod, hogy elvesztetted uralmadat tinédzsered felett, mert túl gyakran kezdtek vitatkozni veled, csak emlékezz arra, hogy a vitatkozás 2 ember számára harctér, nem csak egy ember számára. És mutass gyermekednek pozitív példát azzal, hogy a vitát kompromisszumok keresésévé változtatjátok.

Ruhaválasztás

Sok szülőnek megrándul a szeme a gyerekekkel történő vásárlás során. És ez nemcsak az árak, a választási lehetőségek hatalmas skálája és az állandó viták miatt van, hanem annak is köszönhető, hogy nem értenek egyet a gyerekeiknek tetsző dolgokkal. A pszichológusok arra kérik a szülőket, hogy maradjanak nyugodtak. Végül is nem te viseled azt a szakadt farmert vagy azt a savval mosott pulcsit. Jobb, ha hagyod, hogy gyermeked maga válasszon két okból:

  • Ezzel a gyerek formálja személyes “énjét”. Egyéniségükön dolgoznak, és megtalálják a helyüket a társadalomban.
  • A második ok pragmatikusabb – a gyereked viselni fogja ezeket a ruhákat, ahelyett, hogy elrejtené őket a szekrény mélyén. Ráadásul úgy fogják viselni őket, hogy reggel nincsenek vitáik és morcos arcuk.

Engedetlenség

Sok szülő ismeri az „engedetlen gyermek” kifejezést. Eleinte úgy tűnik, nincs semmi extra, csak egy anya örök fejfájása áll mögötte. De próbáljuk meg meghatározni, mi lenne ennek az ellenkezője. Ez egy olyan gyermek, aki automatikusan engedelmeskedik és mindent megtesz, amit kérnek. Ebből a gyerekből engedelmes felnőtt lesz, akinek esélye sincs kiállni önmagáért vagy saját érdekeiért. És bízz bennük, a körülöttük élők örömmel veszik igénybe ezt a funkciót.

Egyetértünk abban, hogy az engedetlen gyerekek nevelése felfelé irányuló feladat, de általában magabiztos felnőttekké nőnek, akik készek cselekedni ahelyett, hogy azt súgnák maguknak, hogy „Ezt nem lehet megtenni”.

Túl felnőttes dolgokat csinál

A modern pszichológusok szerint a gyerekek túl gyorsan érettek lesznek. Nos, ez nem meglepő, különösen egy olyan világban, ahol mindig azt hallják, hogy „Már nem vagy gyerek”, „Milyen gyerekes dolgot csinálsz megint?” Vagy „Mikor fogsz felnőni?” a szüleiktől. A gyerekek nem nőnek szellemileg valakinek az ujjainak kattogtatásával – érezhetnék magukat érettnek, de nem lesznek készek a felnőttkor okozta nehézségekre. Ha gyermeked sokáig fenntartja gyermekkori érdeklődéseit és hobbijait, akkor nincs értelme visszatartani őket ezektől a dolgoktól. Hagyd, hogy gyermeked a saját tempójában növekedjen.

Videójátékokat játszani

Néhány gyerek felnő, és egész nap baseballozni akar, én viszont videójátékokat akartam játszani. Sajnos a szüleim úgy gondolták, hogy megsütöm az agyam a videójátékok szeretete miatt, ezért vacsora előtt egy órányi képernyőidőre korlátozódtam. De ez csak a rejtett vágyat táplálta ”- mondja Chris Bergman, egy matematikai feladatokat megoldandó videójáték alkalmazásokat létrehozó nagyvállalat vezérigazgatója. Azt is bevallotta, hogy nem akadályozza gyermekeit számítógépes és telefonos játékok játszásában, és úgy véli, hogy ennek a megközelítésnek köszönhető, hogy ilyen nyugodt magatartást tanúsítanak az efféle szórakozásban.

Kutatások szerint a videójátékok hasznosabbak a gyerek agya számára, mint a tévézés. Mindez azért van, mert a játékok megtanítják az agyukat a gyors reakcióra és az információk elolvasására. Ez a készség hasznos lesz a gyerekek számára, ha felnőnek és a jelenleginél is fejlettebb, technológiailag fejlett környezetben élnek.

Mely dolgok azok, melyektől gyermekkorodban eltiltottak, ám valójában nem voltak annyira károsak, mint a szüleidnek tűntek?

via

freepik.com

- Hirdetés -