Együtt leszünk család.

10 dolog, amit megtehetsz a környezetbarát vásárlás érdekében

A műanyag 91% -át nem hasznosítják újra a National Geographic szerint, és az összes előállított műanyag 40% -a olyan csomagolás, amit csak egyszer használnak, majd dobják is ki. Ez magában foglalja a műanyag vizes palackokat, az elfogyasztott kávé utáni papír csészéket és az élelmiszerbolti táskákat – ez a mindennapi vásárlási életünk nagy része, ami szörnyű hatást gyakorol a környezetre.

Ma van a Környezetvédelmi világnap, ám nem csak a mai napon fontos odafigyelnünk arra, hogy már a bevásárlásnál is a környezettudatosság vezéreljen minket. Már az apró, élelmiszer vásárlás közbeni környezetbarát döntések meghozatala is hatalmas védelmet jelenthet a bolygó számára!

Nagyon letaglózó ez a fenti statisztika, ezért cikkünkben inspiráló és egyszerű tippeket állítottunk össze, amelyeket követve környezetbarátabbá tehetjük a vásárlásainkat. És hisszük, hogy hatalmas változást tudunk elérni!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Válts bambusz fogkefékre

A műanyag fogkefék előállításához gumit, nyersolajat és ásványolajat használnak fel, valamint néhány extra műanyagból készülnek a csomagolásaik. És az elektromos fogkefék sem jobbak –  rengeteg kárt okoznak az óceánoknak, az élővilágnak és a környezetnek, amikor hulladéklerakókba dobják őket.

- Hirdetés -

A bambusz fogkefék viszont körülbelül 6 hónap alatt komposztálhatóak, míg a műanyagoknak több száz évig tart, amíg teljesen lebomlanak. Tehát a műanyagról bambusz fogkefére váltás egyszerű, de hatékony módszer a műanyag hulladék azonnali csökkentésére a háztartásban.

- Hirdetés -

freepik.com

2. Használj fém szívószálakat

A műanyag szívószálak valóban nagy veszélyt jelentenek az óceánra – gyakran kerülnek oda, és megsebesítik az állatokat, így az újrahasználható szívószál választása a kidobás helyett máris nagy hatással lehet a környezetre. Gondolj arra, hogy hány műanyag szívószálat használsz el egy hét vagy egy hónap alatt – fogadunk, hogy sokat!

A rozsdamentes acél szívószálak több évig jó szolgálatot tehetnek, nem befolyásolják az italok ízét, és különböző méretekben is kaphatóak.

3. Vásárolj second hand üzletekben

Vedd fontolóra, hogy ruháidat használt boltokban vásárold meg. Nemcsak különleges darabokat foghatsz ki, de segít csökkenteni a textil hulladékot és annak környezeti lábnyomát is, mert a régi ruhák egyébként hulladéklerakóba kerülnének. Miért vásárolnál valami újat, amihez sok víz és egyéb erőforrás szükséges a Földből, hogy előállítsák és eljuthasson hozzád, amikor a régi ruháknak új életet is adhatsz?

4. Próbáld ki az ételmegosztást

Ha valakinek van némi étel feleslege (pl. csak túl sokat vásárolt), akkor azt egy erre a célra kijelölt, nyitott helyen lerakhatja, és valaki más, akinek szüksége van rá, ingyen átveheti. Ez egy másik nagyszerű megoldás az élelmiszer-pazarlás problémájára! Szinte minden nagyvárosnak van élelmiszer-megosztási kezdeményezése. Itt is tájékozódhatsz: Magyar Élelmiszerbank.

5. Válassz újrafelhasználható méhviasz burkolatot a frissen tartó fólia helyett az edények lefedéséhez

Az eldobott műanyag zacskók és csomagolódarabok vagy a talajba kerülnek, és mérgező vegyi anyagokat szabadítanak fel, vagy végül a tengeri állatok megeszik vagy megfulladnak tőlük. Az újrafelhasználható méhviasz kendők remek alternatívát jelentenek számunkra – a méhviasszal borított pamutszalvéták nem mérgező mosható fedők, amelyek segítségével beburkolhatjuk a szendvicset, megőrizhetjük vele a gyümölcs vagy zöldség frissességét, vagy letakarhatunk egy tál maradékot.

freepik.com

6. Vásárolj saját bevásárlótáskáiddal és tárolóiddal

Az egyik módja annak, hogy elkerüljük a rengeteg csomagolást a termékek vásárlásánál, az, hogy hozunk magunkkal saját, újrafelhasználható bevásárlótáskákat. Lehet egy-két nagy az összes élelmiszernek, kisebb pedig a gyümölcsöknek és zöldségeknek, amelyeket egyébként műanyag zacskókba tennénk. Saját dobozunkat is elvihetjük a henteshez, hogy elkerüljük az extra csomagolást.

7. Cseréld ki a teafiltert teatojásokra

Sok filteres tea egyedi csomagolásban érkezik, ezeket is többnyire vegyszerekkel fehérítik, hogy fehérek legyenek, nem beszélve a nagy papír- és fémpazarlásról. Az újrafelhasználható teagömbök viszont sokkal egészségesebb, költséghatékonyabb és környezetbarátabb alternatívát jelentenek.

Csak vásárolj rendszeresen dobozban szálas teát, amely hosszabb ideig kitart, mint egy csomag filteres tea, és tedd a teaadagolóba – így néz ki egy újrafelhasználható teáskanna! Csak kiüríted és újra és újra felhasználható.

8. Vásárolj helyi élelmiszereket

Ha elkerüljük az importált termékeket, kevesebb lesz a CO2-kibocsátás. A helyben vásárolt étel nem utazik szemben az importált élelmiszerekkel, és nem igényel annyi csomagolást. A helyi gazdáktól történő vásárlás emellett segít enyhíteni az éghajlatváltozást.

9. Komposztálj

A biohulladékok, például a növényi héjak, a tojáshéjak, a maradékok és az ételmaradékok szétválasztása csaknem 50% -kal csökkenti az előállított szemét mennyiségét. Ha van kerted, akkor könnyű – csak áss lyukat a földbe, és eltemetheted a komposztodat.

Ha lakásban élsz, akkor a biohulladékot beteheted egy otthoni komposztáló dobozba, vagy a mélyhűtőben is tárolhatod, hogy ne legyen szaga. Ezután elviheted egy komposzthalomba a termelői piacon, egy közösségi kertbe, vagy odaadhatod például virágboltoknak.

freepik.com

10. Válassz újrafelhasználható női higiéniai termékeket

Hagyj fel a betétek és tampon használatával, többségükben vegyi anyagok és méreganyagok vannak, és a környezetnek sem tesznek jót. A nők ciklusonként átlagosan 11-30 tampont használnak egy egész életen át, ez fejenként 5000 és 14 000 tampont jelent.

Alternatívaként átválthatunk menstruációs kehelyre, amely akár 5-10 évig használható, vagy kipróbálhatunk egy menstruációs fehérneműt vagy újrafelhasználható betétet. Környezetbarátak, nem tartalmaznak vegyszereket, és valódi pénzt takarítanak meg a betétek és tamponok vásárlásához képest.

Te alkalmazol már valamit ezekből a dolgokból, hogy környezetbarátabbá tedd a vásárlást?

via

freepik.com

- Hirdetés -