Együtt leszünk család.

10 egészséges és vonzó skandináv szokás

A skandinávok híresek a boldogság receptjeikről – lagom és hygge. Bár ezek a filozófiák még Észak-Európán kívül is nagyon népszerűek, a valóságban a jó élethez csak egy kicsivel többre van szükség, mint egy csésze forró teára és kandallóra. A zord éghajlat ellenére a skandinávok várható élettartama meglehetősen hosszú, és többnyire jó egészségnek örvendenek.

Itt az idő, hogy megismerjük azokat az életmódbeli szokásokat, amelyeket a skandinávok gyakorolnak, hogy egészségesek és boldogabbak legyenek.

Síelés ahelyett, hogy edzőterembe járnának

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Annak ellenére, hogy a legtöbb norvég városokban él, a természetben való lét még mindig nagyon fontos része a helyi kultúrának. A norvégok úgy vélik, hogy sok időt kell kint tölteni, és még külön szavuk is van rá – friluftsliv (szabadtéri élet). A fizikai aktivitás számukra nemcsak a kalóriák elégetésének, hanem az öröm megélésének is a módja. Ezért edzőterembe járás helyett síelni, korcsolyázni, tóban úszni vagy erdőbe sétálni mennek.
Keress valamit, ami tetszik (séta, tánc, jóga, foci vagy hegymászás), és te
dd a rutinod részévé. Ezenkívül a skandinávok sokat mozognak mindennapjaikban: gyalogolnak, kerékpárral járnak dolgozni, és takarítják a havat a házuk közelében.

A vaj jobb, mint az olaj

- Hirdetés -

A skandinávok biztosak abban, hogy egy jó vaj sokkal jobb, mint az olaj vagy a margarin. Egy kis darab vajat adnak sok ételhez, legyen az leves, hús vagy zöldség. Ez árnyaltabbá és táplálóbbá teszi az ételt. Egyébként skandináv vizsgálatok bebizonyították, hogy a sok tejzsír fogyasztása csökkenti az elhízás kockázatát.

- Hirdetés -

Kapcsolódó cikk: A kutatások szerint a tejzsírban gazdag étrend csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

“Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat!”

Úgy tűnhet, hogy Norvégiában vagy Svédországban élni kihívás: télen a terület nagy részét hó és jég borítja. A hideg éghajlat nemcsak kényelmetlenséget okozhat, hanem éppen ellenkezőleg. A norvégoknak még van egy közmondásuk is erre: „Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruházat!” ami azt jelenti, hogy esős vagy havas időben is láthatunk embereket kerékpározni.

Az alacsony hőmérséklet felgyorsítja az anyagcserét, javítja az alvás minőségét és szabályozza az étvágyat. Természetesen a hideg önmagában nem teszi szuperegészségessé a testet, ezért fontos több jó szokás kombinálása. Karin Agstam svéd modell például úgy kezdi a napját, hogy jéghideg vízzel tusol le.

Édesség a gyerekeknek – kizárólag szombaton

A svéd óvodákban nem használnak cukrot az ételek főzéséhez. Ezenkívül a gyerekek általában nem esznek édességet 2-3 éves koruk előtt. De még akkor is, amikor a gyerekek nagyobbak lesznek, csak ünnepnapokon és szombaton kapnak édességet (Svédországban ezek azok a napok, amikor az emberek édességet esznek). A skandinávok legnépszerűbb édességei a sós édesgyökér édességek. Nem tartalmaznak sok cukrot, és sokkal jobbak, mint a gyakran fogyasztott csokoládé.

Az ebédek nagyobbak, mint a vacsorák.

Svédországban és Norvégiában az ebédidőt middag-nak hívják. Ez az az időszak, amikor az emberek a legtöbb ételt eszik napközben. Nem délben ebédelnek, mint mi, hanem körülbelül 16 órakor. Tipikus ebéd a burgonya, hús, hal – a fehérjében és szénhidrátban gazdag ételek. Vacsorára pedig a skandináv országok lakói inkább a könnyebb ételeket részesítik előnyben, például reggelire is: halszendvicseket, zöldségeket vagy sajtokat, joghurtot, müzlit esznek. Tehát, nem mennek tele hassal az ágyba, így a gyomornak nem kell megemésztenie a nehéz ételeket az éjszaka folyamán.

A szauna használata a legjobb szépségápolási eljárás

Hosszú hideg séták után természetesen az első dolog, amit meg kell tennünk, hogy felmelegedjünk. A skandinávok nagyon szeretik a szaunákat. Számukra ez a kultúrájuk része, és valakit szaunába hívni azt jelenti, hogy tiszteletet tanúsítanak iránta. Ez valószínűleg egy másik titok, amely megmagyarázza, hogy a skandinávok miért olyan egészségesek. A szauna látogatása mindig a skandináv nők szépségápolási eljárásainak listáján szerepel – így marad a bőrük olyan fényes és tiszta.

A bőr szépségének megőrzéséhez nem kell sok termék

Az erős téli szél nagy kihívást jelent az arc puha bőrének. Éppen ezért Skandináviában a bőrápolás legfontosabb része a hidratálás. Például egy szépségápolási termék szakértője azt mondja, hogy télen csak olyan tisztító olajat használ az arcra, amely elősegíti a bőr nedvesedését. Az ázsiai szépségszabványokkal ellentétben, ahol többlépcsős bőrápolási rendszerek vannak, a skandináv nők a legalapvetőbb termékeket részesítik előnyben. Nem nagyon valószínű, hogy olyan nőt fogsz látni, aki naponta több mint 3 arcápolási terméket használ.

A skandináv étrend a fitt test titka

A skandinávok többsége inkább otthon főz, és ritkán jár étterembe. Mindennapi étrendjük, valamint aktív életmódjuk lehetővé teszi számukra, hogy egészségesen és jól nézzen ki testük. A skandináv országokban élő emberek rendszeresen fogyasztanak vörös halat, amelyekben gazdag D-vitamin és omega-3, sok zöldség és bogyó található. És nem esznek túl sok vörös húst.

pexels.com

A kávészünetek szentek

A svéd embereknél van a fika szó, amely lefordítható „kávé és süti szünet”, de a valóságban ennél többet jelent. Ez az az idő, amikor elvonjuk a figyelmünk a rutinról (munkáról, eszközeinkről), és kávét iszunk a barátainkkal. A Fika nem csak kávészünet, hanem az idő lassításának és a jó dolgokra való gondolkodásnak a módja. Míg más országokban ugyanolyan gyors kávészünetek vannak, mint maga az élet, ahol az emberek megragadják a papírpoharat, hogy tovább menjenek és fussanak, Svédországban a kávészünetek szentek. Biztosak abban, hogy minden nap időt kell szánniuk a fikára, mert ez az egyik módja az agyi terhelés újratöltésére és a kikapcsolódására.

Teljes kiőrlésű kenyér a fehér kenyér helyett

Észak-Európa szupermarketeiben nagyon nehéz lehet fehér kenyeret találni. A skandináv országokban az emberek hosszú évek óta teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztanak, amely mindenképpen jobb az egészségükre nézve.

Természetesen nem mondhatjuk, hogy Dániában, Svédországban vagy Norvégiában minden ember kivétel nélkül betartja ezeket a szabályokat. Természetesen vannak svédek, akik nem szeretik a kávét, vagy norvégok, akik inkább a pizzát választják az otthoni vacsora helyett.

Szeretnél átvenni néhányat ezekből a jó skandináv szokásokból? Bátran próbáld ki őket!

via

unsplash.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá