Együtt leszünk család.

10 szabály, amit minden testvérnek meg kell tanulnia az osztozkodásról

„Úgy érzem, mindenből kettőre van szükségem” – siránkozol egy barátodnak, miközben a gyerekeid a nappaliban vitatkoznak. „Nem számít. Még ha mindenből kettő lenne is, akkor is találnának valamit, amin vitatkozhatnak” – válaszolja a barátod. Sóhajtva kortyolgatod a kávéd, lehunyod a szemed, és megpróbálod figyelmen kívül hagyni a zajt. Mi lenne, ha kitörölnél mindent, amit megtanítottál a gyerekeidnek az osztozkodásról, és elölről kezdenétek? Milyen szabályokat vagy irányelveket vezetnél be?

Cikkünkben bemutatunk 10 szabályt, amelyet minden testvérnek ismernie kell az osztozkodásról.

Ahelyett, hogy ezt a felsorolást nehézkes várakozási listának gondolnád, tekintsd kiindulópontnak. Lehetőség arra, hogy más szemszögből nézzük meg a megosztás fogalmát.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1 | A megosztás választás

Kezdjük azzal, hogy meghatározzuk azt az elvárást, amelyet senki sem kénytelen megosztani. A gyerekek megosztásra kényszerítése gyakran felháborodáshoz és keserűséghez vezet. Ehelyett ösztönözzük a kedvességet és az empátiát a látni kívánt viselkedés modellezésével. Mutassunk tiszteletet és türelmet, amikor végigvezetjük gyermekeinket a megosztás megtanulásának hullámvölgyein.

- Hirdetés -

2 | Tanítsd meg nekik a használandó szavakat

- Hirdetés -

A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogyan kérjenek valamit, hogyan kell tisztelettel csatlakozni egy játékhoz, hogyan lehet udvariasan megtagadni a megosztást, hogyan kérhetnek több időt a játékkal stb. – ezeket a kifejezéseket, mielőtt elvárnák tőlük, hogy jól csinálják őket.

3 | Határozzátok meg az „enyém” szó jelentését

Amikor a gyerekek azt állítják, hogy valami ’az enyém!’ valójában azt próbálják mondani, hogy „most használom ezt” vagy „hamarosan szeretném használni”, vagy „aggódom, hogy eltörik”. Ahelyett, hogy hatalmi harcba keverednénk a valódi tulajdonos felett, segíts gyermekednek más nyelvet használni érzéseinek kifejezésére és a megoldás megtalálásában.

4 | A váltás gyakorlást igényel

A gyerekeknek tudniuk kell, hogy sokféle lehetőség van a váltásra. Miközben ötletekkel teli eszköztárukat építik, együtt tudnak ötletelni, hogy megtalálják a legjobb módszert. Az időzítő használata, az ütemezés beállítása, a trambulinon történő ugrások számolása vagy a kék zsírkréta megadása, amikor befejezték az ég színezését, mind megoldást jelentenek.

5 | A különleges játékok különleges helyet igényelnek

Engedd meg, hogy minden gyermekednek legyen néhány játéka, vagy olyan tárgya, amelyeket nem kell megosztania, vagy amelyeket saját belátása szerint megoszthat bizonyos emberekkel. Győződj meg arról, hogy minden gyermekednek van biztonságos helye ezeknek a tárgyaknak a tárolására, hogy a többi gyermek ne zavarja meg őket, és ne játsszon velük engedély nélkül.

6. | A kereskedelem megtarthatja a békét

Kívülről nézve a kereskedés kétes üzletnek tűnhet, de ez egy hozzáértő társadalmi készség is, amelyet a gyerekek felhasználhatnak a játéknapok és a barátságok közötti eligazodáshoz. Különböző játékok felajánlása, néhány játék (és három matrica) cserélése, vagy a testvérük számára egy normál korlátozás nélküli játékkal való játék engedélyezése nagyszerű módja lehet a békés együtt játszásnak.

7. | A hosszú használatok elfogadhatók

Ahelyett, hogy véletlenszerűen beállítanád az „idő letelik” szabályt, hozz létre egy közös háztartási nyelvet, hogy a gyerekeknek lehetőségük legyen hosszabb ideig használni a játékot. Ha valaki kéri a játékot, a gyermek azt mondhatja, hogy „hosszú használatot tartok”. Ezután meg tudjátok beszélni, hogy meddig tart a hosszú használat – másnap reggelig, ebéd utánig stb.

8. | Az új játékok elsőbbséget élveznek

A születésnapi ajándékok vagy más ajándékok kiemelt prioritást élveznek a mindennapi játékok és más játékok előtt. Míg egyes gyerekek készségesen megosztják új játékaikat, más gyerekek jobban védik azokat. Ahelyett, hogy azonnali megosztásra kényszerítenénk őket, adjunk lehetőséget arra, hogy élvezze az izgalmat, ha valami új dolog van.

9. | A nagy érzések rendben vannak

Előfordul, hogy egy testvér nemet mond egy játékhoz való csatlakozás iránti kérelemre, vagy amikor valaki másnak hosszú használata van egy játékkal. Tudasd gyermekeddel, hogy rendben van, ha ideges. Érezze át ezeket az érzéseket. Fedezze fel a csalódás vagy a szomorúság kezelésének módjait. Beszéljetek arról, mit tehettek, amíg vártok a fordulatra.

10. | Kérhet segítséget

Néha a helyzet túl intenzív vagy bonyolult ahhoz, hogy a gyerekek békés megegyezésre jussanak. Tájékoztasd gyermekeid, hogy akkor fordulhatnak hozzád, amikor beragadnak. A Te feladatod, hogy meghallgasd és megkönnyítsd a testvérek közötti beszélgetést, és ne válassz oldalt vagy kínálj megoldást.

A megosztási szabályok gyakorlati megvalósítása

Ez a lista elsőre elsöprőnek tűnhet. Ne ess pánikba. Nem kell egyik napról a másikra teljesen átalakítani családod megosztási szabályait. Nézd át a listát, és válassz egyet vagy kettőt, amelyekre először szeretnél koncentrálni. Vagy ülj le gyermekeiddel, és kérd visszajelzésüket.

A cél nem egy merev „szabályrendszer” kialakítása, hanem az, hogy megváltoztassuk az otthoni megosztás körüli légkört. Tiszteletteljes kommunikáció, problémamegoldás és empátia bevezetése a keverékbe. És… hogy ne vásárolj kettőt (vagy hármat, vagy négyet!).

Sosincs túl későn

Talán arra gondolsz: „Nos, reménytelen. A gyerekeim túl idősek ahhoz, hogy elsajátítsák ezeket a készségeket.” Vagy „bárcsak a játékok miatt harcolnának. Áttértünk a nagyobb – és nehezebben megosztható dolgokra -, például az iPadekre és a játékkonzolokra.”

Igazad van, minél idősebbek a gyerekeid, annál bonyolultabbá válhat a testvérek vetélkedése. De az idősebb gyerekek képesek megbeszéléseket folytatni, kritikusan gondolkodni a kihívást jelentő helyzetekben és részesei lehetnek a megoldásnak. Tehát vesd be a fenti szabályokat és alakítsd át, hogy megfeleljenek gyermeked életkorának vagy fejlődési stádiumának. Kezdeményezd a beszélgetést, és nézd meg, milyen megoldást javasolnak. Kellemes meglepetés lehet az eredmény.

via

freepik.com

Szólj hozzá