Együtt leszünk család.

10 tény a legjellemzőbb esküvői hagyományokról, amelyeket valószínűleg nem tudsz

Sok világméretű esküvői hagyomány különböző ősi hiedelmekből és babonákból származik. Mások meglepően mély történelmi gyökereket és jelentést rejtenek maguk mögött. Mindazonáltal mindegyik ma is olyan népszerű, mint ezer és ezer évvel ezelőtt. És továbbra is folytatjuk őket, még akkor is, ha nem ismerjük a jelentésüket.

Cikkünkben megmutatjuk a 10 legnépszerűbb hagyományt, amelyekhez ragaszkodunk anélkül, hogy ismernénk a történelmi hátterüket.

1. A menyasszonyok fátylat viseltek, hogy elbújjanak a gonosz szellemek elől

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A menyasszonyi fátyol a gonosz elűzésére és a menyasszony tisztaságának védelmére szolgált. Az ókorban a fiatal menyasszonyokat sebezhetőnek tartották a varázslattal szemben, ezért a rokonok megpróbálták elrejteni őket a gonosz szellemek elől, „akik meg akarják akadályozni a boldogságát”. A rómaiak például lángszínű fátylat használtak, azt hitték, hogy ez elriasztja az összes szellemet.

2. A csokrot feldobták, hogy az emberek ne tépjék szét a menyasszonyi ruhát

- Hirdetés -

A középkori Európában a menyasszony nem számított arra, hogy újra viselje vagy látja esküvői ruháját. Szerencsének tekintették, valamiféle termékenységi varázsnak az egyedülálló nők számára. És bevett gyakorlat volt, hogy üldözték a menyasszonyt, és letépték a ruhája darabjait, darabokra tépve azt. Ahogy teltek az évek, a ruhák egyre drágábbak lettek, így a menyasszonyok el akarták terelni a figyelmet – ehelyett elkezdtek tárgyakat dobálni (pl. a csokrot) a nőknek. Ezek egyike olyan hagyománnyá vált, amely nélkül egyetlen esküvőt sem tudunk elképzelni ma már.

- Hirdetés -

3. Az első kör alakú jegygyűrűket az ókori Egyiptomban találták meg

Az egyiptomi fáraók gyűrűket használtak az örökkévalóság ábrázolására, mivel a körnek nincs eleje és vége. A Nap és a Hold alakját is tükrözi, amelyeket az ókori egyiptomiak imádtak. Úgy gondolták, hogy a gyűrűsujj vagy a bal kéz negyedik ujja „szerelem eret” (vena amoris) tartalmaz, amely közvetlenül a szívhez vezet. Tehát volt egy hagyomány, hogy gyűrűket adtak a szerelmeseknek az odaadás jelképezésére, amit aztán a görögök és a rómaiak is átvették.

4. Viktória királynő indította el a fehér esküvői ruha viselésének hagyományát

Azokban az időkben az emberek a fehér színt a gazdagság jelzőjének tekintették – ez egyszerűen azt jelentette, hogy a menyasszony családja megengedheti magának a ruha tisztítását. A legtöbb nő fényes, színes ruhát viselt az esküvőjén, amelyet aztán bármilyen más alkalomra használhatott. Viktória, egy akkor 20 éves menyasszony volt az első, aki azt kérte, hogy rajta és koszorúslányain kívül senki más ne viseljen fehéret az esküvőn.

5. Az esküvői torták régen a menyasszony fejére morzsolt pogácsák voltak

Az ókori rómaiak esküvőjüket egy szertartással fejezték be, ahol pogácsaszerű tortát morzsoltak a menyasszony fejére a jó szerencséért és a termékenységért. Ezután az ifjú házasok együtt fogyasztották el a tortát, és ez volt az egyik első egyesített férj és feleség tettük. A vendégek ezután maguk fogyasztották el a maradék morzsát. Az esküvői torták csak a tizenhetedik században váltották fel a menyasszonyi pitéket.

6. A menyasszony a vőlegény bal oldalán állt, így könnyen meg tudta védeni

Az ókorban bevett gyakorlat volt a férfiak körében, hogy elfogtak egy nőt, hogy menyasszonyukká tegyék. Évezredeken át gyakorolták, és még mindig megtalálható egyes afrikai és közép-ázsiai kultúrákban. A nyugati világban az öröksége folytatódik abban, ahogyan a menyasszony és a vőlegény áll az esküvői szertartás során. A vőlegény egyetlen okból áll a jobb oldalon: azért, hogy a jobb karját szabadon tartsa, hogy kirántsa a kardját, ha valaki megpróbálja elvenni (elrabolni) tőle a menyasszonyt.

7. A „csomókötés” a kelta hagyomány a pár kezének megkötésében

Ez a szertartás magában foglalja a párok összekötését a házasságban úgy, hogy zsinórt, ruhát vagy szalagot kötnek a kezük köré, így a kettő eggyé válhat. És bár ez először egy ősi kelta gyakorlat volt, amely a középkorig nyúlik vissza, a rituálét ma is használják, és sok házaspár a hivatalos szertartás kiegészítő elemeként használja. Mások arra használják, hogy megújítsák fogadalmukat.

8. A vőfély régen a legjobb harcos volt

Ez a hagyomány folytatódik, akárcsak az előző kettő. Először is, ahonnan „elfogták” a menyasszonyt elképzelhető, hogy a családja tagjai rosszallják a házasságot. Másodszor, ahol a vőlegény mindig készen állt megvédeni elfogott szépségét azoktól, akik megpróbálják visszavenni. És hogy segítse őt ebben a küldetésben, kiválasztja a legjobb férfit, aki képes harcolni a kardjával, és a vőlegény fegyveres gyámjaként szolgál a szertartás alatt.

9. A koszorúslányok eredetileg ugyanazt a színt viselték, mint a menyasszony, hogy csali menyasszonyként működjenek

Az ókori Rómában és a feudális Kínában gyakori volt, hogy a menyasszony messzire utazott vőlegénye városába. Ez valójában könnyű célponttá tette a különböző banditák és hasonlók számára. Mivel sok koszorúslány ugyanúgy öltözött, mint ő, megnehezítette a fiatal lány megtámadását. A gyakorlat azután úgy fejlődött, hogy 10 tanú volt az esküvői szertartáson, mindannyian hozzáillő színekbe öltözve. Viktória királynőnek 12 koszorúslánya volt, és mindegyikük fehér ruhát viselt a szatén ruhájához illően.

10. „Valami régi, új, kölcsönzött és kék” egy óangol mondókából származik

Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék, és egy hat pennys a cipődben” – ez a hagyományos viktoriánus korszak esküvői rigmusa. Olyan tárgyakat ír le, amelyek szerencsét hoznak a menyasszonynak az esküvő napján és a házasságban. Azt mondják, hogy valami kék a tisztaság és a hűség jele, valami új optimizmust hoz a pár jövőjét illetően, a kölcsönkapott dolog boldogságot kölcsönöz és szerencsét ad, a régi tárgy pedig megvéd minden babát.

Még mindig sok érdekes esküvői hagyomány létezik a különböző országokban. Milyen kulturális szokásokkal találkoztál már esküvőkön?

Kapcsolódó cikk: Idén az esküvők örömünneppé válhatnak

 

via

pexels.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá