Együtt leszünk család.

10 tipp, hogy idén környezetbarát legyen a karácsony

Nem titok, hogy az ünnepi időszakot elárasztja a fogyasztás – és nem csak a bankszámlánkat érinti ez. Ajándékok vásárlása mindenki számára, aki csak szerepel a listán, túl sok étel készítése, partik rendezése … ezek a dolgok meglehetősen megterhelhetik környezetünket, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy hány ember ünnepel ugyanúgy ebben az időszakban.

Nehéz kérdés, mert minden bizonnyal megérdemeljük az év legcsodálatosabb ünnepének megünneplését, de emellett szeretnénk figyelmesek is lenni. De azt mondom: Ha minden család karácsonykor néhány nagyon apró, egyszerű lépést megtesz a környezetvédelem érdekében, akkor az összesített hatás hatalmas lesz. Nem az a lényeg, hogy tökéletes legyél, hanem az, hogy tegyél apró lépéseket, ahol csak tudsz.

Ha minden család néhány nagyon apró, egyszerű lépést megtenne a környezetért karácsonykor, akkor az összesített hatás hatalmas lenne.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tehát íme tíz nagyon egyszerű, hihetetlenül egyszerű módszer, amellyel idén figyelhetünk a bolygónkra.

1. Húzzátok ki egymást az ajándékozáshoz

- Hirdetés -

Minden egyes szerettünknek ajándékot vásárolni nem biztos, hogy a legjárhatóbb út. Sok ember számára a vásárlás kimerítő, drága, és nem éppen kedvező a környezetre nézve. Ehelyett csökkenthetjük a fogyasztást egy titkos egymást kihúzzuk típusú ajándékozással. Így a családban mindenki kevesebb ajándékot vásárol (ami kevesebb csomagolást és kevesebb felhasznált erőforrást jelent). A legjobb az, hogy ha minden ember csak egy ajándék vásárlásáért felelős, ez lehetővé teszi számukra, hogy több energiát fordítsanak a valóban átgondolt, és a címzett számára a legmegfelelőbb dolog kiválasztására.

- Hirdetés -

2. Vásárolj személyesen

Habár az online vásárlás a legkényelmesebb módja az akciós ajándékok elcsípésének, de jelentős károkat okoz a környezetnek, ha figyelembe vesszük, mi kell a megrendelések csomagolásához és szállításához. Most nem azt mondjuk, hogy teljesen száműzni kell az online vásárlást (tudjuk, hogy ez életmentő egy elfoglalt anya számára!). De ha erőfeszítéseket teszünk, hogy eljussunk és minél több ajándékot vásárolunk meg személyesen, az nagyban hozzájárul a feleslegesen keletkező csomagolás csökkentéséhez. Nyilvánvalóan ez nehezebb, ha messzebb élünk a vásárlási lehetőségektől, de a helyi üzletek felfedezése is nagyszerű módja lehet a környezetünkre gyakorolt ​​negatív hatás csökkentésének.

3. Adj olyan ajándékokat, amelyek elősegítik a mindennapi tudatosságot

Fontold meg, hogy ezt az ünnepi időszakot arra használod, hogy olyan ajándékot adj, „amellyel folyamatosan adsz”. Például a kávé imádó családtagodnak adj egy fenntartható anyagokból készült újrafelhasználható bögrét. Ajándékozz egy szép vizes palackot, ezzel is ösztönözve a címzettet, hogy mindennap használja ezt ahelyett, hogy állandóan palackozott vizet vásárolna. Adj aranyos vászontáskákat a női családtagoknak, hogy ügyintézés vagy vásárlás közben azokat használhassák a műanyagzacskók helyett. Vegyél egy e-olvasót annak, aki imádja a könyveket. Legyél kreatív – a lényeg olyan mindennapi szokások népszerűsítése, amelyek a környezet javát szolgálják.

4. Vidd az ajándékokat csomagolásmentesen

Mindannyian szeretjük a gyönyörűen becsomagolt ünnepi ajándékokat, de a rengeteg csomagolópapír használata egyáltalán nem szuper zöld. Azt javasoljuk, hogy rendezzetek „kibontott” ünnepet, ha csökkenteni kívánjátok ezt a hatást, vagy ha az otthon fellelhető papírokat használjátok csomagoláshoz (pl. újságpapír). És gondolj arra, hogy mennyivel kevesebb takarításra lesz szükség, ha ezen az úton haladsz!

5. Tegyél időzítőt a karácsonyi fényekre

Nem, nem javasoljuk a karácsonyi fények teljes elhagyását (természetesen, ha szeretnétek, ez nagyszerű, de tudjuk, hogy ez a hagyomány sok család számára fontos).Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy a gyönyörű fényeket környezetbarátabb módon élvezhessük: mégpedig, hogy a fényeket időzítőkre helyezzük. Így nem fogják folyamatosan használni az energiát, és egy idő után lekapcsolnak.

6. Ajándékozz üdvözlőkártyamentesen

Idén fontoljátok meg, hogy kihagyjátok az ajándékokhoz tartozó kis üdvözlőkártyákat. Szeretjük őket olvasni, de nem tagadhatjuk a sok papír használatának környezeti hatásait. Alternatív ötlet? Kérd meg a családtagokat, barátokat, hogy írjanak inkább ünnepi e-maileket … végül is, igazából mindig elveszítjük a kártyákat, az e-mail azonban örökre szól.

7. Alakítsuk a tudatosságot családi tevékenységgé

A legjobb, amit a bolygóért tehetünk? Vezessük rá az egészséges szokásokra a következő generációt. Ezért szeretjük azt az ötletet, hogy a tudatosság köré építsünk egy ünnepi hagyományt. Ötletelj: Családi kirándulás újrahasznosított áruk leadására, családi verseny, ahol a gyerekeket megjutalmazzák a környezetbarát cselekedetekért, vagy közösen családilag adományozhatunk egy környezetvédelmi jótékonysági szervezetnek.

8. Vezess be műanyagmentes szabályokat

Kötelezzük magunkat arra, hogy ha bulit rendezünk otthon, az műanyagmentes legyen. Tedd ki a valódi tányérokat és edényeket, kerüld a műanyag díszeket, és ügyelj arra, hogy a választott ajándékok egyike sem tartalmazza az anyagot.

9. Kérdezd meg a családtagokat, mit szeretnének valójában

A nem kívánt ajándékok nem csak feleslegesek, hanem pazarlást is okoznak. Ehelyett ösztönözzük családtagjainkat, hogy előre tisztázzák mi az, amit valóban remélnek, hogy a fa alá kerül. Ha olyan ajándékokat adsz az embereknek, amire valóban vágynak, akkor annak az esélyét is csökkentheted, hogy kidobják azokat.

10. Adj élményeket, ne tárgyakat

Végső soron a tárgyak felhalmozása nem a legjobb a bolygónk számára. Ezért szeretjük az élmények ajándékozásának gondolatát az anyagi dolgok helyett. Koncertjegyek a gyerekeinknek, wellness a barátnőkkel, vásárlási ajándékkártya a várandós szülőknek … megtapasztalható élmény adásával még egy lépést tehetünk a tudatosság felé az ünnepi szezonban.

Caroline Feelgood/pexels.com

via

Szólj hozzá