Együtt leszünk család.

11 étel, amely segíthet 10 évvel fiatalabbnak kinézni

Mindannyian fiatalabbak akarunk kinézni, mint amilyenek vagyunk, és a lehető leghosszabb ideig szeretnénk élni. Bár genetikai örökségünk adhat nekünk előnyt, étrendünk is létfontosságú szerepet játszik abban, hogy növeljük élettartamunkat és hosszabb ideig megőrizzük a gyönyörű fiatalos bőrt.

Cikkünkben 11 öregedésgátló ételt mutatunk, amelyek a lehető legjobbat nyújtják a bőrnek.

1. Avokádó

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Valószínűleg mindenki hallott róla, hogy az avokádó a magas zsírtartalma miatt hizlaló. De talán nem mindenki tudja, hogy ezek a zsírok nagyon egészségesek. Napi egy avokádó fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a bőr regenerálódásának folyamatát. C-vitaminnal, káliummal és antioxidánsokkal látja el testet, és folsavban gazdag.

Tipp: Próbáltad már az avokádó levét? Soha nem késő új dolgokat kipróbálni. Nagyon krémes és könnyen elkészíthető. Csak tegyél avokádó pépet, tejet, zúzott jeget és egy kanál barna cukrot a turmixgépbe, és keverd simára.

- Hirdetés -

2. Bogyós gyümölcsök

- Hirdetés -

Eper, szeder, áfonya, szőlő … Ezek a kis gyümölcsök antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik bizonyos sejtek elszaporodását, és csökkenthetik az ízületek duzzadását és fájdalmát. Különösen javasolt, hogy fogyasszunk áfonyát, mivel javítja a kognitív képességeket, és segít megelőzni a húgyúti betegségeket, az Alzheimer-kórt és a demenciát.

3. Sárgarépa

Ez a zöldség a béta-karotinnak köszönhetően ismeretes, amely védi a szemet, ugyanis a szervezetben A-vitaminná alakul. Segíti a retina és a szem más részeinek zavartalan működését. Ezenkívül megvédi a bőrt az idő előtti ráncosodásától, amelyet az UV-sugaraknak való kitettség okoz. Ne felejtsük el, hogy a sárgarépát nem szabad túlsütni, mert ez jelentősen csökkenti az alapvető tápanyagok és vitaminok mennyiségét.

4. Citrusfélék

A citrusfélék a C-vitamin és a folsav elsődleges forrása. Segítenek a vér koleszterin- és húgysavszintjének csökkentésében. Ha rendszeresen fogyasztjuk őket, segítenek megelőzni a keringési problémákat, a szívbetegségeket és az olyan betegségeket, mint a köszvény, amelyek szörnyű fájdalmat okoznak az ízületekben. A citromlé éhgyomorra történő fogyasztása megtisztítja a vastagbelet és méregteleníti a testet. Emellett a tested mindenekelőtt felszívja tápanyagait, és egészségesnek és ragyogónak érzed magad.

5. Fokhagyma

A fokhagyma nemcsak egy erős fegyver a vámpírok elrettentésére, de megfelelő használat esetén megöli a legtöbb fertőzést is. Tudjuk, hogy a fokhagymát fogyasztott ember lehelete nagyon erős lehet és nehéz megszabadulni tőle, de a fokhagyma hihetetlen előnyei miatt mégis megéri. Gombaölő és baktériumölő tulajdonságai miatt ez az öregedésgátló szuperélelmiszer az egyik legjobb természetes antibiotikum. Kiegyensúlyozza továbbá a koleszterint, javítja a vérkeringést és a magas vérnyomást, és segít csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

6. Étcsokoládé

Az étcsokoládé fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Antioxidánsokat tartalmaz, például flavonoidokat, amelyek segítenek a bőrünknek megvédeni magát az UV sugárzástól, harcolni a szabad gyökök ellen, javítja annak hidratáltságát és vastagságát. Viszont csak a legalább 75% kakaót tartalmazó csokoládé biztosítja az összes antioxidáns előnyét.

7. Olívaolaj

Az olívaolaj nemcsak az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, hanem a bőrápolási rutin méltó kiegészítője is. Ez az alfa-linolénsav egyik fő forrása, amely hidratálja és tonizálja a bőrt, megakadályozva annak öregedését.

Tipp: Óvatosan tegyünk néhány csepp olívaolajat a szemünk környékére éjszaka, közvetlenül lefekvés előtt. Ezáltal sima és hidratált lesz a bőrünk, és csökken a finom ráncok megjelenése. Nem szükséges lemosni.

8. Paradicsom

A paradicsom nemcsak lédús és finom, hanem nagyszerű hatással van az egészségre is. Tápanyagokkal teli és nagyon sok A-vitamint, C-vitamint és folsavat tartalmaz. Az érett paradicsom vörös színéért felelős likopin 14-szer nagyobb antioxidáns, mint a vörösborban található resveratrol. Védi a bőrt az UV sugárzástól, és nagy hatással van a szív- és érrendszeri, degeneratív és fertőző betegségek megelőzésére is. Egyébként a likopin könnyebben felszívódik, ha a paradicsomot megfőzzük, és kevés olívaolajjal kombináljuk.

9. Olajos hal

Az olajos halak, például a lazac, a tonhal, a szardella és a nagy rombuszhal az Omega 3 zsírsavak kiváló forrása, amelyek segítik a sejtek regenerálódását és alacsony koleszterinszintet. Nagyon jól használhatóak a bőrápolásban is, mivel megfordítják és megakadályozzák az életkorral járó oxidatív károsodásokat.

Ezenkívül a sütőben sült lazac nagyon könnyen elkészíthető. Csak megszórjuk sóval és borssal, letakarjuk rozmaringágacskákkal és citromszeletekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és megsütjük.

10. Kurkuma

Ez a növény, amely általában por alakban kapható, egyre népszerűbb, és ennek oka is van. Rákellenes, emésztőrendszeri és gyulladáscsökkentő tulajdonságai remek választást kínálnak ételeink ízesítésére. Lassítja az öregedési folyamatokat, energiát ad és emeli a hangulatot stressz idején.

11. Ibériai sonka

Az ibériai sonka segít megelőzni az öregedéssel járó izomtömeg-csökkenést, és nagy mennyiségű egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek erősítik a szív- és érrendszert. Ezenkívül ásványi anyagok (vas, cink, kálium) és a B csoport vitaminjai is megtalálhatók benne. Ne feledjük azonban, hogy ne vigyük túlzásba a sok sonkát, mivel sok nátriumot tartalmaz.

freepik.com

via

 

Szólj hozzá