Mindannyian fiatalabbak akarunk kinézni, mint amilyenek vagyunk, és a lehető leghosszabb ideig szeretnénk élni. Bár genetikai örökségünk adhat nekünk előnyt, étrendünk is létfontosságú szerepet játszik abban, hogy növeljük élettartamunkat és hosszabb ideig megőrizzük a gyönyörű fiatalos bőrt.
Cikkünkben 11 öregedésgátló ételt mutatunk, amelyek a lehető legjobbat nyújtják a bőrnek.
1. Avokádó
Valószínűleg mindenki hallott róla, hogy az avokádó a magas zsírtartalma miatt hizlaló. De talán nem mindenki tudja, hogy ezek a zsírok nagyon egészségesek. Napi egy avokádó fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet és támogatja a bőr regenerálódásának folyamatát. C-vitaminnal, káliummal és antioxidánsokkal látja el testet, és folsavban gazdag.
Tipp: Próbáltad már az avokádó levét? Soha nem késő új dolgokat kipróbálni. Nagyon krémes és könnyen elkészíthető. Csak tegyél avokádó pépet, tejet, zúzott jeget és egy kanál barna cukrot a turmixgépbe, és keverd simára.
2. Bogyós gyümölcsök
Eper, szeder, áfonya, szőlő … Ezek a kis gyümölcsök antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák vagy késleltetik bizonyos sejtek elszaporodását, és csökkenthetik az ízületek duzzadását és fájdalmát. Különösen javasolt, hogy fogyasszunk áfonyát, mivel javítja a kognitív képességeket, és segít megelőzni a húgyúti betegségeket, az Alzheimer-kórt és a demenciát.
3. Sárgarépa
Ez a zöldség a béta-karotinnak köszönhetően ismeretes, amely védi a szemet, ugyanis a szervezetben A-vitaminná alakul. Segíti a retina és a szem más részeinek zavartalan működését. Ezenkívül megvédi a bőrt az idő előtti ráncosodásától, amelyet az UV-sugaraknak való kitettség okoz. Ne felejtsük el, hogy a sárgarépát nem szabad túlsütni, mert ez jelentősen csökkenti az alapvető tápanyagok és vitaminok mennyiségét.
4. Citrusfélék
A citrusfélék a C-vitamin és a folsav elsődleges forrása. Segítenek a vér koleszterin- és húgysavszintjének csökkentésében. Ha rendszeresen fogyasztjuk őket, segítenek megelőzni a keringési problémákat, a szívbetegségeket és az olyan betegségeket, mint a köszvény, amelyek szörnyű fájdalmat okoznak az ízületekben. A citromlé éhgyomorra történő fogyasztása megtisztítja a vastagbelet és méregteleníti a testet. Emellett a tested mindenekelőtt felszívja tápanyagait, és egészségesnek és ragyogónak érzed magad.
5. Fokhagyma
A fokhagyma nemcsak egy erős fegyver a vámpírok elrettentésére, de megfelelő használat esetén megöli a legtöbb fertőzést is. Tudjuk, hogy a fokhagymát fogyasztott ember lehelete nagyon erős lehet és nehéz megszabadulni tőle, de a fokhagyma hihetetlen előnyei miatt mégis megéri. Gombaölő és baktériumölő tulajdonságai miatt ez az öregedésgátló szuperélelmiszer az egyik legjobb természetes antibiotikum. Kiegyensúlyozza továbbá a koleszterint, javítja a vérkeringést és a magas vérnyomást, és segít csökkenteni bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.
6. Étcsokoládé
Az étcsokoládé fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Antioxidánsokat tartalmaz, például flavonoidokat, amelyek segítenek a bőrünknek megvédeni magát az UV sugárzástól, harcolni a szabad gyökök ellen, javítja annak hidratáltságát és vastagságát. Viszont csak a legalább 75% kakaót tartalmazó csokoládé biztosítja az összes antioxidáns előnyét.
7. Olívaolaj
Az olívaolaj nemcsak az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, hanem a bőrápolási rutin méltó kiegészítője is. Ez az alfa-linolénsav egyik fő forrása, amely hidratálja és tonizálja a bőrt, megakadályozva annak öregedését.
Tipp: Óvatosan tegyünk néhány csepp olívaolajat a szemünk környékére éjszaka, közvetlenül lefekvés előtt. Ezáltal sima és hidratált lesz a bőrünk, és csökken a finom ráncok megjelenése. Nem szükséges lemosni.
8. Paradicsom
A paradicsom nemcsak lédús és finom, hanem nagyszerű hatással van az egészségre is. Tápanyagokkal teli és nagyon sok A-vitamint, C-vitamint és folsavat tartalmaz. Az érett paradicsom vörös színéért felelős likopin 14-szer nagyobb antioxidáns, mint a vörösborban található resveratrol. Védi a bőrt az UV sugárzástól, és nagy hatással van a szív- és érrendszeri, degeneratív és fertőző betegségek megelőzésére is. Egyébként a likopin könnyebben felszívódik, ha a paradicsomot megfőzzük, és kevés olívaolajjal kombináljuk.
9. Olajos hal
Az olajos halak, például a lazac, a tonhal, a szardella és a nagy rombuszhal az Omega 3 zsírsavak kiváló forrása, amelyek segítik a sejtek regenerálódását és alacsony koleszterinszintet. Nagyon jól használhatóak a bőrápolásban is, mivel megfordítják és megakadályozzák az életkorral járó oxidatív károsodásokat.
Ezenkívül a sütőben sült lazac nagyon könnyen elkészíthető. Csak megszórjuk sóval és borssal, letakarjuk rozmaringágacskákkal és citromszeletekkel, meglocsoljuk olívaolajjal, és megsütjük.
10. Kurkuma
Ez a növény, amely általában por alakban kapható, egyre népszerűbb, és ennek jó oka is van. Rákellenes, emésztőrendszeri és gyulladáscsökkentő tulajdonságai remek választást kínálnak ételeink ízesítésére. Lassítja az öregedési folyamatokat, energiát ad és emeli a hangulatot stressz idején.
11. Ibériai sonka
Az ibériai sonka segít megelőzni az öregedéssel járó izomtömeg-csökkenést, és nagy mennyiségű egészséges zsírsavakat tartalmaz, amelyek erősítik a szív- és érrendszert. Ezenkívül ásványi anyagok (vas, cink, kálium) és a B csoport vitaminjai is megtalálhatók benne. Ne feledjük azonban, hogy ne vigyük túlzásba a sok sonkát, mivel sok nátriumot tartalmaz.