Együtt leszünk család.

12 dolog, amit ideje lecserélni az egészségünk érdekében

Érzelmeink befolyással lehetnek az otthoni dolgok mennyiségére. Például egy tanulmány összefüggést fedezett fel a döntéshozástól való félelem és a rendetlenség felhalmozódására való hajlam között. Még akkor is, ha a szerencsések közé tartozol, akik csak olyan dolgokat birtokolnak, amelyek „örömet okoznak”, jó tudni, mikor jön el az ideje lecserélni bizonyos mindennapi cikkeket az egészséged érdekében.

Cikkünkben összegyűjtöttünk 12 olyan dolgot, amelyet érdemes lehet lecserélni az egészségünk érdekében.

1. Hideg fényű lámpák

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az American Journal of Public Health által közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a fluoreszkáló izzók használata problémákat okoz a látásban az UV-sugárzás miatt. Ez olyan szembetegségekhez vezethet, mint például a szürkehályog. Ennek elkerülése érdekében válasszuk a melegebb fényű izzókat vagy a teljes spektrumú világítást, amely utánozza a természetes napfényt.

2. Kontaktlencse tok

- Hirdetés -

3 hónap használat után ki kell cserélnünk a lencsetokokat, hogy kényelmesen és biztonságosan viselhessük a lencséket. Ezenkívül a szakemberek azt javasolják, hogy minden használat után tisztítsuk meg, és tartsuk nyitva és szárazon a tokot.

- Hirdetés -

3. Antibakteriális szappan

Az antibakteriális szappan gyakran tartalmaz triklozánt, egy olyan összetevőt, amelyről úgy gondolják, hogy megváltoztatja a hormonok működését. Emellett hozzájárulhat a baktériumok antibiotikumokkal szembeni fokozott rezisztenciájához. A normál szappan ugyanolyan jól teljesít a baktériumok ellen, ezért ajánlott csak ezt használni.

4. Szájfény

Annak ellenére, hogy ez a fajta termék kevésbé valószínű, hogy jó környezetet jelentene a baktériumok szaporodásához, mint a szempillaspirál vagy a folyékony alapozó, a legjobb, ha 6–12 hónapnál tovább nem ragaszkodunk az ajaktermékekhez.

5. Műanyag vágódeszka

A műanyag vágódeszkák könnyebben tisztíthatók, mint a fa, ezért biztonságosabbnak tartották őket. Kiderült azonban, hogy a káros baktériumok hajlamosak elrejtőzni a műanyag vágódeszkák barázdáiban. Tehát az ételmérgezés elkerülése érdekében jobb az olyan vágódeszkákat lecserélni, amelyeken repedések, vágások vagy nehezen tisztítható foltok vannak.

6. Káros légfrissítők

Sok légfrissítő tartalmaz sok ftalátot, veszélyes vegyi anyagokat, amelyek születési rendellenességekhez, hormonális rendellenességekhez, valamint reproduktív problémákhoz vezethetnek. Egy tanulmány szerint ezeket a vegyi anyagokat olyan termékekben találták, amelyeket valójában „teljesen természetesnek” hirdettek.

7. Vízszűrők a hűtőszekrényen lévő vízadagalónál

Ha nem cseréljük időben a hűtőszekrényben lévő szűrőt, a víz íze rosszabbá válhat, a hűtő gyorsabban tönkremehet, és ami még rosszabb, veszélyes vegyszereket kezdhetünk keverni a vízzel. A szűrő élettartama sok tényezőtől függ, ezért célszerű megnézni a hűtőszekrényre vonatkozó irányelveket.

8. Porszívó filter

A porszívók jelentősen javíthatják otthonunk levegőjének minőségét, mivel nemcsak a port, hanem a pollent, a penészt és néhány más részecskét is elkapnak. Azonban a vákuum megfelelő működéséhez rendszeresen ki kell cserélni a filtert. A gyakoriság attól függ, milyen porszívóval rendelkezünk, és milyen gyakran használjuk, de általában 3-6 havonta el kell elvégezni.

9. Hajkefe

Szakértők szerint a legjobb, ha körülbelül 6 hónap használat után cserélünk hajkefét. Ha kevésbé rendszeresen tesszük ezt meg, a sörték eltörhetnek vagy behajlanak, ezért károsíthatják a hajat.

Fontos azt is megjegyezni, hogy rendszeresen meg kell tisztítani őket – 2-3 hetente egyszer, vagy akár még gyakrabban, ha sok hajápolási terméket használunk. Ellenkező esetben a hajtermékek, a por és más részecskék felhalmozódása átjuthat a hajra és a fejbőrre.

10. Műanyag edények

A műanyag edényeket néha veszélyes vegyi anyagokból készítik, amelyek bejuthatnak az ételbe, még inkább, ha mikrohullámú sütőbe helyezzük az edényt. Ezen vegyi anyagok fogyasztása anyagcserezavarokhoz, csökkent termékenységhez stb. vezethet. Tehát valószínűleg itt az ideje, hogy megszabaduljunk a műanyag edényektől, és az üvegből készültet válasszuk.

11. Zuhanyfejek

A zuhanyfej szűrők kiválóan csökkentik a nehézfémek, a klór és a kemény víz okozta üledék mennyiségét az általunk használt vízben, ami különösen fontos érzékeny bőrűek számára. Természetesen ahhoz, hogy megfelelően működjenek, rendszeresen cserélnünk kell őket. A gyakoriság attól függ, hogy mennyi vizet használunk; általában ezt ajánlatos 6 havonta egyszer megtenni.

12. Matracok

A matrac minősége befolyásolja az alvást. Emellett por és egyéb allergének is felhalmozódhatnak, ami súlyosbítja a tüneteket az asztmás, allergiás és egyéb érzékenységű embereknél. A hosszú élettartam elsősorban a matrac anyagától függ; például egy belső rugós matrac akár 10 évig is eltarthat, a memóriahabos pedig 10-15 évig.

És nálatok mi a helyzet? Van valami olyan az otthonotokban, amit le kellene cserélned, de soha nem visz rá a lélek?

via

freepik.com

 

- Hirdetés -