Együtt leszünk család.

12 finom és könnyen elkészíthető karácsonyi étel a világ minden tájáról

Világszerte az emberek karácsonyra és újévre olyan ünnepi ételeket készítenek, amelyeket nemzeti kulináris hagyományaikban általában a legjobbnak és legfinomabbnak tartanak. Hírnevüket gyakran nemzedékek óta igazolják, és mindegyikük beleszeret a saját finomságaiba.

Cikkünkben egy összeállítást olvashattok azon ínycsiklandó ételek tökéletes választékából, amelyek a világ különböző országaiban jelennek meg az étkezőasztalokon ezen a legörömtelibb és legvarázslatosabb ünnepen. Mindegyik könnyen elkészíthető, a hozzávalók pedig könnyen megtalálhatók a boltokban. Nos akkor mire vársz még? Ideje elkezdeni a főzést!

freepik.com

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Lédús pulyka áfonyaszósszal az Egyesült Királyságból

A pulyka a karácsonyi asztal királynője az Egyesült Királyságban. Innen terjedt el Európa és Amerika nagy részére a december 25-i étkezési szokás. A klasszikus receptet kínáljuk – nincs benne semmi extra, így mindenekelőtt a finom és lédús húst élvezhetjük.

- Hirdetés -

Amire szükséged lesz:

- Hirdetés -

  • Egy nagy pulyka

  • olívaolaj (olvasztott vaj)

  • 1 hagyma

  • 1 citrom

  • só és bors ízlés szerint

  • Friss vagy szárított fűszernövények: petrezselyem, rozmaring, kakukkfű, zsálya

Elkészítés módja: Öblítsd le a pulykát, majd töröld szárazra papírtörlővel. Hajlítsd meg a farkát, és dörzsöld be a belső üreget sóval és borssal. Helyezd bele a fűszernövényeket (ha szárítottunk – ne kíméljük a hús bedörzsölésekor), vágd negyedekre a hagymát és a citromot. Mindegyikből tegyél félre egy-egy negyedet.

A farkát told befelé, hogy sütés közben ne párologjon el rajta a leve. Zárd be a lyukat, amennyire csak lehetséges, úgy, hogy a bőrt fogpiszkálóval rögzíted (vagy varrhatod is). Kösd össze a lábakat zsinórral.

A nyakbőrt kissé felhúzzuk, a maradék hagymát és citromnegyedet pedig a torkába nyomjuk. Fedd le a lyukat bőrrel.

Dörzsöld be a pulykát sóval, borssal, fűszerekkel, majd kend be az egész testet olajjal (a sóval óvatosan bánj, így is finom lesz).

Mellével lefelé helyezzük egy rácsra egy alacsonyabb tepsibe. Hajtsd hátra a szárnyvégeket, nehogy leégjenek a sütés során.

Tedd a pulykát 200°C-ra előmelegített sütőbe. Egy órával később csökkentsd a hőt 150°C-ra. Ebben a szakaszban, ha szeretnéd, lefedheted fóliával. De ne felejtsd el eltávolítani a fóliát fél órával azelőtt, hogy aranybarna színt kap. További egy óra elteltével vegyük ki a pulykát a sütőből, fordítsuk meg a mellével felfelé, tegyük vissza a sütőbe, és süssük készre.

Hogyan kell kiszámítani a főzéshez szükséges időt? Körülbelül egy órát vesz igénybe minden két kiló súlyra, ami azt jelenti, hogy a 6 kilós madár körülbelül három óra alatt készül el.

És az utolsó szakasz – miután kivetted a pulykát a sütőből, ne rohanj a tálalással. Fedjük le a pulykát alufóliával, és hagyjuk állni fél órát. Így szaftosabb és ízletesebb lesz.

Az áfonyaszószhoz szükséged lesz:

  • 200 g áfonya

  • 2 vöröshagyma

  • 1 alma

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 1 gyömbérgyökér

  • 3 evőkanál növényi olaj

  • Cukor és só ízlés szerint

  • 1/2 csésze hideg víz

Elkészítés módja: Hámozzuk meg az almát és távolítsuk el a magházát. Vágjuk kockákra. A hagymát karikákra, a fokhagymát vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért ledaráljuk. Egy serpenyőben hevíts fel egy kis növényi olajat. Adjuk hozzá a hagymát és pirítsuk meg; hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és az almát is. Főzzük további öt percig. Adjuk hozzá az áfonyát, és öntsük fel vízzel. Forraljuk fel a szószt nagy lángon, és keverjük körülbelül tíz percig, amíg a keverék besűrűsödik. Ízlés szerint ízesítjük cukorral és sóval. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni.

Aromás almával töltött liba Németországból

Ha az Egyesült Királyságban pulyka, akkor Németországban az ünnepi asztal igazi királya egy illatos, almával töltött liba.

Amire szükséged lesz:

  • 3,5-4 kilós liba

  • 1 hagyma

  • 2-3 aromás alma

  • 1 teáskanál kömény

  • Só és őrölt bors ízlés szerint

  • 1 korty erős alkohol (pálinka, rum, konyak)

  • 2 evőkanál liszt

Elkészítés módja:

Jobb, ha a libát egy éjszakára erős, sós vízbe áztatjuk – így puhább lesz. Vágd le a felesleges zsírt a testről (nyak és farok), vágd le a szárnyvégeket és távolítsd el a belsőséget. Öblítsd le és töröld szárazra. A töltelékhez a hagymát és az almát nagy darabokra vágjuk, hozzáadjuk a köményt és alaposan összekeverjük. Sóval, őrölt borssal bedörzsöljük az egész testet (ha már beáztattuk a libát nem kell sózni).

Fogpiszkálóval vagy nyárssal fedd be a torkát bőrrel. Töltsük meg a libát, és varrjuk be a lyukat. Kösd össze a lábakat zsinórral. Szúrd meg a bőrt nyárssal vagy más éles tárggyal, hogy a zsír jobban megolvadjon.

Tedd az almával töltött libamellével lefelé 180°C-ra előmelegített sütőbe, és süsd 50-70 percig. A megadott idő letelte után óvatosan fordítsd meg a testet, és ugyanennyi ideig süssük, a libát időnként kifolyt levével meglocsoljuk. Utána készre sütjük (a hús kiszúrásakor a leve átlátszó legyen), a sütési idő a sütőtől és a madár méretétől függ. Amíg a liba a sütőben van, elkészíthetjük a szószt.

Kezdjük a húslevessel. Egy serpenyőbe tesszük a feldarabolt szárnyakat, a belsőségeket, a zsírt, a fűszereket, és sárgarépával és hagymával megpirítjuk. Feltöltjük vízzel, felforraljuk és tíz percig főzzük. Körülbelül 10 evőkanál libazsírt, amely sütés közben lecsepegtetett, keverjünk össze két evőkanál liszttel. Tedd a tűzre, adj hozzá egy korty alkoholt, sót és pár merőkanál libalevest. Rendszeresen kevergetve addig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. Ha kész a liba, hagyjuk hűlni 10-15 percig, majd alufóliával letakarjuk, hogy szaftosabb legyen. Mártással tálaljuk, a tölteléket köretként is használhatjuk.

Sült sonka Finnországból

Sok skandináv országban a sült sonka a főétel a karácsonyi asztalon.

Amire szükséged lesz:

  • 5-8 kiló pácolt sonka

  • 2-4 evőkanál mustár

  • 2-4 evőkanál barna cukor

  • 2-4 evőkanál zsemlemorzsa

  • Szegfűszeg díszítéshez

Elkészítés módja:

Helyezd a sonkát zsíros felével felfelé egy rácsra egy kisebb serpenyőbe. Tedd be a sütőbe, és süsd körülbelül 40-45 percig 150 °C-on. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk állni. Távolítd el a bőrt és a bőr alatti zsírt, amennyit jónak látsz.

A bevonó hozzávalóit összekeverjük, és a sonkára kenjük. Tedd vissza a sütőbe 225°C-ra tíz percre, vagy amíg az egész sonka aranybarna színűvé nem válik. A sonka felületét szegfűszeggel díszítjük.

2. verzió: Tészta használata

Sokan úgy gondolják, hogy a sonka még finomabb, ha tésztában főzzük. A tészta nem csak a levet engedi elpárologtatni, hanem magába szívja a felesleges sót is.

Keverjünk össze 800 gramm rozslisztet vízzel, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután kinyújtjuk 1/2 cm vastagságig, és bevonjuk vele a sonka felületét. Ne adjunk hozzá sót a tésztához. Ha a sonka túl sós, a tésztaréteg felszívja a felesleges sót.

A szósz: A mártásból finom szósz készíthető (Megjegyzés: ha sós sonkát készítünk, a húsleves már nagyon sós lesz). Megbízható módszer az, hogy egy kis almaesszenciát, gyömbért és mustárt adunk a húsleveshez, és a sonkával tálaljuk.

Dán sertéssült

A dánok inkább nem pácolt, hanem friss sertéshúst sütnek karácsonykor. Az első lehetőség természetesen könnyebb, de a második egészségesebb.

Amire szükséged lesz:

  • 2 kiló hátsó comb
  • 1 sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 50 g gyömbér
  • 8 evőkanál lime (v. citrom) lé
  • 2 evőkanál barna cukor (v. méz)
  • 30 darab szegfűszeg
  • 1 citrom

Elkészítés módja: Hámozzuk meg és vágjuk fel a sárgarépát, a hagymát és a gyömbért. Tedd a combot egy nagy serpenyőbe, öntsd fel vízzel, add hozzá az apróra vágott hagymát, sárgarépát, gyömbért és hat evőkanál lime levét. Felforraljuk, csökkentjük a lángot, lefedjük és 2,5 órán keresztül főzzük, amíg a hús megpuhul. Levesszük a tűzről, és a lében hagyjuk kicsit hűlni. Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Vedd ki a combot a húslevesből, helyezd rácsra egy tepsibe, és óvatosan távolítsd el a bőrt anélkül, hogy megsértenéd a zsírréteget. Késsel vágd be a felső zsírréteget gyémánt formájában, és szúrj szegfűszeget a vágások közé. A citromot négy hosszú darabra vágjuk, és a serpenyőben lévő húshoz adjuk. Keverjünk össze kevés barna cukrot, mézet és a maradék lime levét, és ezzel a keverékkel vonjuk be a hús teljes felületét. Sütőben 20 percig sütjük, amíg a comb felülete megbarnul.

Rakott zöldbab az USA-ból

Ez a babos és gombás rakott ízletes, egészséges, és ami a legfontosabb, könnyen elkészíthető étel. Nehéz elképzelni a karácsonyi ünnepeket az Egyesült Államokban e nélkül az étel nélkül.

Amire szükséged lesz:

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 200 g zöldbab

  • 300 g friss gomba

  • 1 hagyma (és egy másik a sütéshez, ha szükséges)

  • 1 köteg zöldhagyma

  • 1/2 köteg petrezselyem

  • 4 tojás

  • 150 ml tejszín

  • 70 g sajt

  • Só ízlés szerint

  • 1/2 teáskanál szárított gyógynövény

Elkészítés módja: A zöldbabot sós vízben körülbelül hét perc alatt puhára főzzük. A hagymát és a zöldhagyma fehér részét felaprítjuk, olívaolajon megpirítjuk. A gombát megmossuk, feldaraboljuk és a hagymához adjuk. Addig sütjük, amíg a folyadék nagy része el nem forr. A babot szűrőbe tesszük és hideg vízzel felöntjük. Adjuk hozzá a babot a hagymához és a gombához, keverjük össze, és lassú tűzön pároljuk 5-7 percig. Egy tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejszínt, a sót, a fűszereket, az apróra vágott fűszernövényeket és a reszelt sajtot. Keverjük össze alaposan. A babot hagymával és gombával egy nagy tepsibe vagy több kisebb tepsibe tesszük, majd egyenletesen bekenjük a tojásos-tejszínes keverékkel.

Sütőben 180°C-on süssük aranybarna színűvé. Az amerikaiak gyakran rántott, ropogós hagymával szórják meg a rakott ételt. De ez nem kötelező. Ha mégis jól akarod csinálni, vágd félkarikára a hagymát, és dobd bele forró olajba. Addig pirítjuk, amíg a hagyma aranyszínűvé nem válik, majd lyukas kanállal kiszedjük és a rakott tésztát díszítjük vele.

Ízletes burgonyasaláta Csehországból

A burgonyasaláta a Cseh Köztársaságban készült egyik leghíresebb étel, és természetesen nem múlik el karácsonyi lakoma e nélkül. Egyéni fogásként, vagy egy másik karácsonyi cseh fogás – pl. sült ponty – köreteként is tálalható.

Amire szükséged lesz:

  • 2 kiló burgonya

  • 2 sárgarépa

  • 1/2 zeller gyökér

  • 1 petrezselyem gyökér

  • 1 hagyma

  • 2-3 ecetes uborka

  • 2 tojás 100 g joghurt cukor (vagy tejföl) nélkül

  • 100 g majonéz

  • 2 savanykás-édes alma

  • 1 evőkanál mustár

  • Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint

Elkészítés módja: Forraljuk fel az összes gyökérzöldséget anélkül, hogy túlfőnének. Hagyjuk kihűlni őket. Mindent apró kockákra vágunk.

Keverjük össze 1:1 arányban a majonézt és a joghurtot (vagy tejfölt), majd adjunk hozzá egy evőkanál enyhe mustáros öntetet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a végére pedig adjunk hozzá reszelt almát.

Kulebyaka pite Oroszországból

Karácsonykor az oroszok továbbra is szokás szerint különféle pitéket készítenek. Az egyik ilyen a Kulebyaka pite, ami minden percet megér, amit rászánsz.

Amire szükséged lesz:

  • 400 g búzaliszt

  • 1 csésze tej

  • 100 g margarin

  • 2 teáskanál instant élesztő

  • 2 tojás

  • 1 evőkanál cukor

  • 2 hagyma

  • 400 g halfilé

  • 100 g rizs

  • 1 köteg petrezselyem

Elkészítés módja: A tejet kissé felmelegítjük, felfuttatjuk benne a cukrot és az élesztőt, hozzáadunk néhány evőkanál lisztet, jól elkeverjük, majd a kelt tésztát langyos helyen kelesztjük. A maradék lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a megpuhult margarint és a tojást (egy sárgáját meghagyjuk a pite kikenéséhez) és az elkészített kelt tésztát, majd összegyúrjuk a tésztát és ismét meleg helyre tesszük.

A halat megfőzzük, hozzáadjuk a fűszereket és a sót, majd apró darabokra vágjuk. A rizst megfőzzük a hallében. A hagymát félkarikára vágjuk, és növényi olajon megpirítjuk. Mossuk meg a petrezselymet, szárítsuk meg , és vágjuk apróra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát egy nagy lappá, óvatosan tegyük a tepsire. A pite közepére tegyünk rizst, majd egy réteg hagymát, majd petrezselymet, tegyük rá a halat, adjunk hozzá pár kanál húslevest. Húzzuk össze a tészta széleit, szoros varrással rögzítsük. A lepényt vízzel enyhén hígított tojássárgájával kenjük meg. Ha szükséges, készítsünk dekoratív tortalapot. Hagyjuk állni egy kicsit. Jól felmelegített sütőben megsütjük.

freepik.com

Karácsonyi fatörzs torta Franciaországból

A karácsonyi fatörzs torta nélkül lehetetlen elképzelni a karácsonyt Franciaországban. A klasszikus recept gesztenye tölteléket tartalmaz. Ha szeretnél közelebb kerülni Franciaországhoz, bátran ajánljuk, hogy próbáld ki, és elég könnyű megtalálni a gesztenyét az üzletekben. De ha nem akarsz sokáig vacakolni, készíthetsz egy alternatív krémet kedvenc (nem folyékony) töltelékedből.

Amire szükséged lesz:

A tortához:

  • 5 tojás

  • 1/4 csésze cukor

  • 1 teáskanál vaníliás cukor

  • 1 csésze liszt

  • 2 evőkanál vaj (és még egy kis üvegezéshez)

Töltelékhez:

  • 2 csésze nyers gesztenye

  • 1 evőkanál méz

  • 2/3 csésze tej

  • 2 tojássárgája

  • 4 evőkanál cukor

  • 1 teáskanál vaníliás cukor

  • 1 teáskanál burgonyakeményítő

  • 1 evőkanál sötét rum

  • 1 csésze 35%-os tejszín kakaópor, cukormáz, fehér és étcsokoládé, mogyoró vagy mandula a díszítéshez

Elkészítés módja:

A gesztenyék oldalán enyhén kereszt alakú vágásokat készítünk. Felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, 20 percig puhára pároljuk. Lecsöpögtetjük a vizet, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és lereszeljük. Keverjük össze a kapott pürét mézzel. Egy vastag aljú serpenyőben keverjük össze a tejet és a keményítőt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, valamint a normál és a vaníliás cukrot.

Lassú tűzre tesszük, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg sűrű nem lesz. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a gesztenyepürét mézzel és rummal, és simára keverjük. Két órára hűtőbe tesszük.

A kihűlt tejszínt mixer segítségével kemény habbá verjük. A kihűlt masszához fokozatosan, lefelé kevergetve adjuk hozzá a tejszínt. A tölteléket további két órára a hűtőbe tesszük.

A tortához: egy mély hőálló tálban keverjük össze a tojást és a normál és vaníliás cukrot. Tegyük a tálat vízfürdőbe egy fazék enyhén forrásban lévő vízzel, és keverjük addig keverővel, amíg a keverék fel nem melegszik. Vegyük ki a tálat a serpenyőből, és folytassuk a verést, amíg a keverék kihűl és a duplájára nem nő. Adjuk hozzá a lisztet és óvatosan keverjük össze, majd adjuk hozzá a kihűlt olvasztott vajat. Egy téglalap alakú tepsit kibélelünk vajjal kikent sütőpapírral, beleöntjük a süteménykeveréket.

Helyezzük be a 180-190 °C-ra előmelegített sütőbe, és süssük öt-hét percig. A tepsit kivesszük a sütőből, és a piskótát azonnal rácsra fordítjuk. Öt perc elteltével óvatosan tekerjük fel a piskótát a pergamen eltávolítása nélkül, és hagyjuk így öt-tíz percig. Majd kinyújtjuk. Ez lehetővé teszi, hogy a süteményt kihűlve feltekerjük anélkül, hogy eltörne.

Öntsd egy csészével a tölteléket a tortára, lapáttal lapítsd el, és tekerd fel, fokozatosan eltávolítva a pergament. A tekercset szorosan becsomagoljuk konyhai fóliába, és egy órára a hűtőbe tesszük. Számos módon díszíthetjük ezt a tortát. A maradék krémmel bekenhetjük a tekercset és a tetejére mogyorót tehetünk, vagy megszórhatjuk mandulával.

Vagy akár valódi franciának is tűnhetünk. Ehhez vágd a tekercs szélét két cm vastag szeletekre, és töltsd fel a tetejére, hogy úgy nézzen ki, mint a rönk „csomója”. A tetején lévő teljes tekercset beborítjuk a maradék töltelékkel, csak a szélek bevágásait és a „csomók” hegyét hagyjuk fedetlenül. Villával hullámos mintát karcolunk bele, majd szórjuk meg kakaóval és cukorral.

Vasilopita torta mandulával és narancslével Görögországból

A Vasilopita-t szilveszterkor minden görög otthonban felszolgálják. Az emberek éjfél után azonnal felvágják, aztán jókívánságokkal kedveskednek egymásnak. Ez a könnyen elkészíthető sütemény puha és finom, az illata pedig csodálatos. A hagyomány szerint a süteményt mindig pénzérmével sütik, és aki az érmével együtt kapja a szeletet, az egész évben boldog lesz.

Amire szükséged lesz:

  • 250 g vaj
  • 4 tojás
  • 300 g cukor
  • 100 g mandula
  • 1/2 csésze narancslé (nagyjából egy nagy narancs leve)
  • 1 teáskanál narancshéj
  • Egy csipetnyi vanília
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 csésze tej
  • 400 g liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál cukormáz

Elkészítés módja: A puha vajat a cukorral habosra keverjük, amíg krémes állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a tojásokat (egyenként), és verjük simára. Habverés közben adjuk hozzá a frissen facsart narancslevet és a tejet. Adjuk hozzá a vaníliát, a narancshéjat és a fahéjat, majd a lisztet és a sütőport. A kész tésztához adjuk a darált mandulát, és alaposan keverjük össze.

Vajjal kikent tepsiben 180-190°C-on 40-50 percig sütjük. Villával ellenőrizd, hogy készen van-e. Ha még nem készült el a sütemény, de a teteje kellően barna, fedjük le a tepsit sütőpapírral. A kész tortát hagyjuk kihűlni, és szórjuk meg cukorral.

freepik.com

Fűszeres és sűrű tojáslikőr az USA-ból és Kanadából

Az Egyesült Államokban és Kanadában az ünnepi szezon fő itala a tojáslikőr. Tojás és tejszínhab sűrű keveréke, fűszerekkel. A tojáslikőr annyira népszerű, hogy az amerikaiak és a kanadaiak a lehető legkülönfélébb módon használják – kávéhoz adják, sőt tojáslikőr ízű süteményeket és desszerteket is készítenek. Ezt az italt a legjobb egy éjszakán át készíteni.

Amire szükséged lesz:

  • 6 tojássárgája

  • 0,9 csésze cukor

  • 1,5 csésze rum vagy brandy

  • 2 csésze tej

  • 2 csésze 30%-os tejszín

  • 2 db szegfűszeg

  • Fahéj és szerecsendió ízlés szerint

  • 4 teáskanál vanília esszencia

Elkészítés módja: Egy lábasban keverjük össze a tejet, a fahéjat, a szegfűszeget és a vanília esszenciát (1/4 teáskanál). Lassú tűzre tesszük, és közvetlenül forrni kezdés előtt vegyük le. Egy külön edényben keverjük össze a tojássárgáját és a cukrot, miközben élénk habbá verjük. Fokozatosan öntsük a tejet a tojásos keverékhez, és folyamatosan keverjük megállás nélkül.

Öntsük a keveréket a lábasba, és helyezzük közepes lángra. Forrás nélkül felmelegítjük, és folyamatosan keverjük, amíg a keverék krémes állagot nem kap. Vegyük ki a szegfűszeget a keverékből, öntsük egy nagy kancsóba, és tegyük hűtőbe 2 órára.

Később, alaposan keverjük hozzá a tejszínt, a maradék vaníliaesszenciát, a szerecsendiót és a fehér rumot. Tartsuk a tojáslikőrt egy éjszakán át a hűtőben. Az alkohol elpárolgásának megakadályozása érdekében szorosan fedjük le fóliával vagy fedővel. Poharakba töltjük, és tálalás előtt megszórjuk fahéjjal vagy kakaóporral.

Mézeskalács sütik az Egyesült Királyságból

A mézeskalács a karácsonyi és újévi ünnepségek szimbólumaként Európa-szerte népszerű. De úgy tartják, hogy Angliában sütötték meg először.

Amire szükséged lesz:

  • 3 evőkanál méz

  • 2 evőkanál cukor

  • 2 teáskanál fahéj és gyömbér

  • Egy csipet őrölt szerecsendió és koriander

  • 1 teáskanál szódabikarbóna

  • 70 g vaj

  • 1 tojás

  • 1,5 csésze liszt

A cukormázhoz:

  • 180 g cukormáz

  • 1 tojás fehérje

Elkészítés módja: Keverd össze a mézet, a cukrot és az összes fűszert egy lábasban. Időnként megkeverve hagyjuk párolódni, amíg el nem olvad és bugyborékolni kezd. Forralás után adjuk hozzá a szódát, hogy a keverék megkeljen, majd adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg fel nem oldódik. Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.

Adjuk hozzá a tojást és jól keverjük össze. Beleöntjük a lisztet és összegyúrjuk a tésztát. Hagyd állni 10-15 percig. A tésztát kinyújtjuk, a figurákat kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

Süssük a sütiket 10-13 percig 180-190 °C-on. Készítsd el a cukormázat. Egy mély tányérban össze kell keverni a cukormázat a tojásfehérjével, majd mixerrel addig habosítani, amíg a keverék puha és bolyhos lesz. Öntsük a keveréket habzsákba vagy normál műanyag zacskóba, majd díszítsük a kész sütiket. Ha attól tartasz, hogy a tojás nem áll készen a fogyasztásra, néhány percre visszateheted a sütiket a felmelegített sütőbe.

via

freepik.com

Szólj hozzá