Együtt leszünk család.

13 szülői mondat, amely miatt felnőttként terápiára járnak a gyerekeink

Az elmúlt évtizedekben a szülők több időt töltöttek gyermekeikkel. Ez azt jelenti, hogy a modern anyák és apák felelősségteljesebben közelítik meg gyermekük nevelésének kérdését, és ez a tény boldoggá teszi a pszichológusokat és a tanárokat. De még a legfelelősebb szülő sem védett teljesen a hibáktól. Például a véletlenszerű és nem jól átgondolt kifejezések használata hatással lehet a gyerekek mentális jólétére.

Cikkünkben egy listát állítottunk össze azokról a kifejezésekről, amelyek negatívan befolyásolhatják a gyerekeket, még akkor is, ha a szüleik nem gondolják komolyan.

Olyan gyönyörű vagy!

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A pszichológusok azt javasolják, hogy a lányok figyelmét ne a szépségükre összpontosítsák. Felnőtt korában a gyerek azt gondolhatja, hogy a külső a lényeg, és az apró tökéletlenségeken aggódhatnak. Végül egy csomó komplexust fognak kifejleszteni, és értékes időt veszíthetnek el, amelyet önfejlesztésre és kreativitásra lehetne fordítani.

A te korodban 100 gólt szereztem!

- Hirdetés -

Azok az összehasonlítások, amelyek nem kedveznek a gyereknek, mindig fájdalmasak számukra. Sőt, ha nem valamilyen szomszéddal vagy idegennel hasonlítják össze őket, hanem saját szüleikkel, akik a gyerek ideális felnőttjei, akkor a sértés még nagyobb lesz. Az állandó összehasonlítások stresszelik a gyereket, csökkentik önbecsülésüket, és akár az okokká válhatnak, amelyek miatt elhatárolódhatnak szüleiktől. 

- Hirdetés -

Nem-nem, ne menj oda! Ez veszélyes!

A szorongás és az utódaik miatt való aggódás normális dolog a szülők számára. Azonban az a vágy, hogy megvédjük gyermekünk szó szerint mindentől, és a túlzott védelem „Pán Péter szindrómát” okozhat a gyermekben. Általában a 30 év felettiek szenvednek tőle (leggyakrabban férfiak): nem hajlandók megöregedni, infantilisek, következetlenek és érzelmesek, mint a gyerekek. Ezeknek az embereknek nehéz családot alapítaniuk, nem akarnak gyereket vállalni és felelősséget vállalni magukért.

Természetesen igen!

Rendkívül nehéz nemet mondani a gyereknek, de a kellemes mindig rosszabb, mint az elutasítás. A mindent megengedő nevelés végül rossz szolgálatot tesz e folyamat minden tagja számára. Egy tudósok által végzett tanulmány kimutatta, hogy a mindent megengedés közvetett oka annak, hogy a gyerek végül rossz társasággal lógjon, ahol az új ismeretek hatására bajba kerül, és akár bűncselekményt is elkövethet.

Kapcsolódó cikk: 6 eset, amikor a NEM szó erősíti a gyermekek személyiségét

Sokkal jobb vagy, mint …

A gyerekek hisznek abban, amit a felnőttek mondanak nekik. Ezért nem szabad túlzottan csodálni utódaidat és meggyőzni őket kivételességükről, még motivációs célból sem. Ezzel a szülők saját személyes nárcisztikus egyedüket nevelik fel.

Mondtam neked!

Azzal a dicsekvéssel, hogy tudtad, hogy gyermeked ötletének eredménye nem tesz jót neki csak ártasz neki. Tudniuk kell saját tapasztalataikat felhasználva, hogy a kerékpározás összpontosítást és körültekintést igényel, és hogy a ruhák nedvesek és hidegek lesznek, ha tócsákban ugrálnak bennük. Ahelyett, hogy bebizonyítaná, hogy tisztában van a következményekkel, dicsérd meg a gyereket a helyes döntésekért és a nehézségek leküzdéséért.

Engem is így neveltek, és normális emberré váltam

Az anyáink és apáink által alkalmazott szülői módszerek útmutatást adtak a cselekvéshez. De ez nem jelenti azt, hogy a gyerekeinket ugyanúgy kell nevelnünk. Sokkal fontosabb megérteni gyermeked igényeit, mint a már meglévő szülői algoritmusra összpontosítani. Minden ember egyedi – ezt mindig szem előtt kell tartani!

Nagyon kövér vagyok – ideje elkezdenem diétázni!

Mindannyian néha szenvedünk az alacsony önbecsüléstől, és nem egészen látjuk azt az embert, akit szeretnénk látni a tükörben. De a gyermekek számára a szülők mindig a legjobbak, ezért nemcsak leértékelődhetsz gyereked szemében, hanem arra is ösztönözheted őket azzal, hogy kibeszéled hiányosságaidat gyermekeid jelenlétében, hogy rosszul alakítják hozzáállásukat a megjelenésükhöz.

Kapcsolódó cikk: 5 dolog, amit tegyél meg, ha rossz testkép napod van

Ne egyél ilyet – már kövér vagy!

Ha az extra súlyról és a hozzá kapcsolódó étrend -korlátozásokról van szó, sokkal jobb az egészséges táplálkozás ízére és előnyeire összpontosítani, mint az egészségtelen táplálkozás ártalmaira. “Kiderült, hogy a brokkoli nagyon finom!” sokkal jobban hangzik, mint: „A sült krumpli nem tesz mást, csak még kövérebbé tesz!” Ha emlékezteted gyermekeid, hogy túlsúlyosak, az káros az önbecsülésükre, és felnőttkorban problémákat okozhat a túlevéssel. 

Kapcsolódó cikk: 10 tipp, amellyel megakadályozhatjuk gyermekünk testképproblémáinak kialakulását

Itt hagylak!

Gyakran hallhatjuk a szülőket: „Oké, maradj – én elmegyek!” amikor utódaik nem akarnak hazatérni sétából vagy máshonnan. A gyakori kimondott fenyegetés, hogy otthagyják, megijeszt egy gyereket, megfosztja a védelem érzésétől, és tönkreteheti a szüleikhez való kötődésüket, mint a biztonság központját. Inkább próbáld meg az engedetlen kicsi figyelmét egy szép autóra irányítani, vagy felajánlani, hogy számolja meg azokat a kutyákat vagy madarakat, akikkel hazafelé menet találkozni fog.

Ne tedd!

Sajnos a „Ne tedd!” mondat nem segíti a gyermeket a viselkedésének korrigálásában. Nem hagyják abba a lengést, a tócsák mélységének megmérését vagy a homok dobását. Jobb, ha olyan kifejezésekre koncentrálsz, amelyeknek nincs negatív kontextusa, és amelyek hozzájárulnak a kívánt cél eléréséhez. Például: „Ne ugorj bele abba a tócsába!” mondhatod: „Menj körbe a tócsa körül!” és feltétlenül tedd hozzá a „Kérem” szót, és mutasd be saját példáddal. Hamarosan elégedett leszel az eredménnyel.

Most már nagy gyerek vagy – nincs mitől félned!

A félelem irracionális, és néha még a felnőttek is félnek a dolgoktól. Mondanom sem kell, hogy a kisgyerekek is ismerik ezt az érzést. A gyerekek félelmei változatosak és néha viccesnek tűnnek a felnőttek számára, de ez nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül kell hagynunk őket. Egy megrémült gyermeknek egy meggondolatlan mondat azt mutatja, hogy egyszerűen nem hallják meg őt, és hogy a felnőtt alulértékeli érzéseit. Helyesebb lenne empátiát tanúsítani és támogatni a gyermeked.

A mi pénzügyeink nem a te dolgod

Az anyagi kérdések megbeszélése kényes téma sok szülő számára. Gyakran az anyák és az apák inkább nem magyarázzák meg, miért lehetetlen játékot vásárolni vagy vidámparkba menni. Azonban kellene. A gyerekek sok mindent észrevesznek, de helytelenül tudják értelmezni a problémát, és bűntudatot éreznek a pénzhiány miatt. A téves hiedelmek végigkövethetik a gyereket a felnőtt életükben, és munkamániássá változtathatják, aki csak pénzt takarít meg, és fél kiadni. Vagy éppen ellenkezőleg, költekezőkké válhatnak, akik képtelenek abbahagyni a pénzpazarlást.

Ezekben az esetekben a pszichológusok azt javasolják, hogy ne rejtsük el a pénzügyi kérdéseket a gyerekek elől, ugyanakkor kerüljük a helyzet negatív értékelését, és arra összpontosítsunk, hogy a problémák átmeneti jellegűek, és a szülők biztosan foglalkoznak velük.

via

freepik.com