Együtt leszünk család.

15 módszer, amellyel csökkenthetjük képernyőidőnket

Társadalomként ragaszkodunk az okostelefonunkhoz. Hogy őszinte legyek, nem tudhatjuk biztosan, hogy egyesek hogyan működnének, ha elvennék készülékeiket. Biztosan éreznék a zavartságot és a szorongó idegességet. Mit is kezdenének az emberek önmagukkal az állandó szórakozás és információhullám nélkül? Talán valóban más emberekkel is foglalkoznának. Milyen radikális ötlet, hogy jelen legyünk a pillanatban!

A csökkentett képernyőidőről könnyebb beszélni, mint megtenni, mert a legtöbb ember képernyőt használ az iskolától kezdve a munkahelyen át a szórakozásig. A legtöbb gyermek és tizenéves nem élt olyan világban, ahol a képernyő nem uralta életük nagy részét. Ez egy digitális világ, és sok felnőtt számára az, hogy a telefonunkat a kezünkre ragasztották, éppen második természetünkké vált már.

Ám azok számára, akik többet szeretnének az életükből, íme 15 reális és egyszerű módszer a sikerhez.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Használjunk egy alkalmazást a képernyőidő monitorozásához

Az elszámoltathatóság szempontjából semmi sem működik úgy, mint egy okostelefon-alkalmazás, amely bemutatja a tényeket. Nem tagadható, ha az alkalmazás nyomon követi. Rengeteg félét találhatunk, csak keresnünk kell egyet az alkalmazásboltban. Az iPhone-felhasználók használhatják telefonjukon a már telepített Screen Time eszközt, amely lehetővé teszi számukra, hogy időhatárokat szabjanak meg az egyes típusú közösségi médiafiókok esetében. Zseniális!

- Hirdetés -

Hívd fel egy barátod

- Hirdetés -

Kérd meg egy barátodat, hogy hetente egyszer hívjon fel, hogy segítsen kordában tartani telefonfüggőséged. Ennek eredményeként kevesebb idő jut a képernyőre, és tényleges emberi beszélgetést folytathatsz – képzeld csak el!

Jelölj ki technikamentes időt

Készíts menetrendet azokról az időkről és helyekről, ahol a technika tiltott. Kezdjétek valami egyszerűvel, például a vacsorával, és bővítsétek onnan tovább. Ragaszkodjatok hozzá, és élvezzétek egymás társaságát. Családi időben a telefonok használata nem jó.

Tiltsd le az értesítéseket

Az értesítések annyira idegesítőek. Senkinek nincs akaratereje figyelmen kívül hagyni ezt az állandó csilingelést. Csak kapcsold ki őket, hogy ne legyen kísértés. Senkinek sem kell tudnia arról minden egyes alkalommal, amikor valakinek tetszik a reggeli kávénk Instagram-fotója. Menj inkább játszani a gyerekekkel.

Kapcsold ki a közösségi médiát

Tudjuk, hogy ez nehéz, de a közösségi média a legtöbb ember számára állandó figyelemelterelést jelent. A felelősség és az emberek elkerülését könnyebbé teszi, mint amennyire kellene.

Csak sétálj el

Hagyd az elektronikát az asztalon vagy a kijelölt helyiségben. Most felejtsd el. Sétálj el. Menj játszani egy társasjátékot a családdal, vagy inkább olvasni egy könyvet. Az első néhány alkalom fájdalmas lehet, de mint a legtöbb dolog, minél többet csinálja az ember, annál könnyebbé válik.

Legyen verseny

Semmi sem motiválja az embereket jobban, mint egy kis barátságos verseny. Állíts be egy képernyőn kívüli kihívást egy barátoddal vagy családtagoddal, és nézzétek meg, ki képes leghosszabb ideig kibírni képernyők nélkül egy adott napon. Határozzatok meg egy szintet igazán csábító jutalommal a kihívás nyertese számára egy hónap múlva.

Használd a Ne zavarj módot

A legtöbb telefon manapság “Ne zavarjanak” üzemmódot kínál, amely az összes értesítést bizonyos időn belül szünetelteti. Természetesen az éjszakai órák a legideálisabbak a használatára, de tovább bővíthetjük a nap további óráinak kijelölésével, például étkezési időkkel, a gyerekek lefekvési idejével és néhány órával reggel.

Gyakorlat teszi a mestert

Távolodj el a képernyőtől, igen, még a képernyős edzőeszközöktől is. Ahelyett, hogy az ágyban néznéd a Netflixet, miért ne sétálhatnál egyet a háztömb körül, köszönve a szomszédoknak?

Kapcsold ki a TV-t

A telefonok nem az egyetlen képernyők az életünkben. Tedd le a távirányítót. Mondd meg a Netflixnek, hogy senki sem nézi. Szállj be az autóba, menj el valahova, és levegőzz valakivel, akivel érdemes időt tölteni.

Szerezz egy hobbit

Nem számít, mi az, amíg nem jár okostelefonokkal vagy képernyőkkel. Talán kezdd el a naplóírást, vegyél részt egy táncórán, vagy kísérletezz a konyhában – bármi is legyen az, először csak a hét egy napját szenteld neki, és ragaszkodj hozzá, mintha az életed múlna rajta. Minden út apró lépésekkel indul.

Olvass egy könyvet

Egy valódi könyvet – nem egy könyvet valamilyen eszközön. Lehet, hogy az olvasást eleinte nem érzed túl izgalmasnak, de ez olyan luxus, amelyről sokan csak álmodoznak. Olyan ez, mint egy vakáció az ágy elhagyása nélkül. Ez elég dekadens. Fogj egy jó könyvet vagy folyóiratot, és szánj néhány órát arra, hogy a képzelet elragadjon. Párosítsd forró fürdővel, és hívd akár öngondoskodásnak is.

Hozz létre valamit

Mindegy, hogy dal, festmény, kerámia vagy csónaképítés, bármi is legyen a projekt, valami szép és egyedi lesz. Ennél is fontosabb, hogy egyetlen képernyő sem vesz részt a művészet létrehozásában.

Menj ki a szabadba

Hagyd a telefont bent, lépj ki az ajtón, és vegyél egy friss levegőt. Mélyen lélegezzünk be, nézzünk fel az égre és pár percig csak legyünk. A futás, a kerékpározás, az úszás, a felfedezés vagy a piknik mind tökéletesen elfogadható dolog a szabadban. Ha a telefon elhagyása túl sok szorongást okoz, legalább kapcsold be a Ne zavarjanak beállítást, hogy zavartalanul élvezhesd a szabadban töltött időt.

Egyetek családként

Nincs több vacsora a televízió előtt. Ez nemcsak az esztelen evéshez vezet, hanem arra is ösztönzi az embereket, hogy kerüljék az egy szobában tartózkodó embereket az idegen emberek javára – online. Ehelyett válasszátok az étkezést családként egy tényleges asztalnál.

freepik.com

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá