Együtt leszünk család.

15 tipp, hogy a gyümölcsök és zöldségek tovább frissek maradjanak

Időnként bevásárláskor, túlságosan sok mindent beledobunk a kosárba. A gyümölcsök és a zöldségek otthon tovább érnek, és sajnos a végén sokat ki kell dobnunk a megvásároltakból, mert azt már nem lehet elfogyasztani. A megfelelő élelmiszer tárolással pénzt takaríthatunk meg, és megakadályozhatjuk a gyümölcsök és zöldségek gyors pusztulását.

Fontos, hogy vegyük figyelembe a lakóhelyünk éghajlatát is, mert ez befolyásolhatja az ételek érését is. Minél párásabb és melegebb a hely, annál kockázatosabb néhány zöldség számára.

Cikkünkben olyan hasznos tippeket osztunk meg, amikkel az élelmiszerek sokkal hosszabb ideig frissek és ropogósak maradhatnak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Hűtés nélkül

1. Tekerjük be a banán szárát műanyag vagy alumínium fóliával

- Hirdetés -

A banán érlelési ideje alatt etiléngázt termel. Ha a szárakat műanyaggal vagy alumínium fóliával takarjuk be, megakadályozhatjuk, hogy a gyümölcs más részeire átterjedjen, megakadályozva a pépes rész túl gyors megpuhulását.

- Hirdetés -

Ez a módszer 4-5 napig frissen tartja őket.

2. Helyezzük a hagymát nejlonharisnyába, és akasszuk fel ezeket a zsákokat

A túl sok nedvesség miatt a hagyma rövid idő alatt elrothadhat. A legjobb, ha hűvös helyen, kevés fény mellett tartják őket. Tedd nejlonharisnyába vagy lyukakkal ellátott harisnyába, és fel is akaszthatod, hogy jobban megmaradjanak.

Tárolási idejük így legfeljebb 6-8 hónappal hosszabbítható meg.

freepik.com

3. A fokhagyma szereti az alacsony páratartalmú sötét helyeket

A fokhagyma tárolásának ideális módja egy sötét és száraz helyen lévő tartályban vagy papírzacskóban van. Ha a fokhagyma gerezdeket sértetlenül tartja, akár 2 hónapig is eltarthatóak.

Ha a szegfűszeget elvesszük, tárolási ideje 3-10 napra rövidül.

4. Petrezselyem, koriander, bazsalikom és spárga: tedd a szárakat vízzel ellátott edénybe, és hagyd szobahőmérsékleten (mosás nélkül)

Ha nem akarjuk őket hűtőszekrénybe tenni, fontos, hogy vízben tartsuk őket, ugyanúgy, mint a virágok esetében.

Jó állapotban 4-5 napig tarthatnak.

5. Tartsd a burgonyát sötét és hűvös helyen

Ne helyezzük műanyag zacskókba. Inkább papír vagy hálós táskákba kell tenni őket. Megőrzésük másik lehetősége lehet egy rácsokkal ellátott doboz, amelyet alul újság vagy nedvszívó papír borít.

Az ideális tárolási hőmérséklet 6 ° C és 10 ° C között van.

Megfelelően tárolva a nyers burgonya 1-2 hétig ki fog tartani.

6. Ha az avokádó nem érett, fedd le újsággal, és tedd egy papírzacskóba

Ha az avokádó zöld, a hűtőszekrénybe helyezve leáll az érési folyamat. Tekerd be újsággal, és tedd egy papírzacskóba. Ha azt szeretnéd, hogy még gyorsabban érjenek, tegyél egy banánt is a zacskóba.

Papírzacskóban: érésük 3-5 napig tart

Papírzacskó nélkül: akár 7 napig is eltart

Papírzsacskó és banán: 2-3 nap

7. A paradicsomot az ízük jobb megőrzése érdekében 10 ° C-nál magasabb hőmérsékleten kell tárolni

Minél érettebbek a paradicsomok, annál koncentráltabbak az ízeik. Amikor kapcsolatba kerülnek a hűtőszekrénnyel és ezen a hőmérsékleten maradnak, elveszítik ízüket. A legjobb, ha 10 ° C feletti hőmérsékleten tartjuk őket.

Tárolási idejük 3 héttől 2 hónapig változhat, attól függően, hogy mennyire érettek a vásárláskor.

Hűtve

1. Helyezd a gombákat (mosatlanul) egy petrezselymes papírzacskóba

Fontos, hogy addig ne mossuk meg a gombát, amíg készen nem áll a fogyasztásra. Vízzel érintkezésbe hozva páratartalmat generálhatunk, mert nem száradnak meg teljesen. Javasoljuk, hogy papírzacskóban tárold őket, és adj hozzá néhány petrezselyemágat. Antioxidánsként működik, és megakadályozza a foltok megjelenését. Utána hűtőbe kell tenni.

Tárolási idő: 3-5 nap

2. Fertőtlenítsd az epret fehér ecettel anélkül, hogy eltávolítanád a szárát

Jobb, ha az epret közvetlenül az elfogyasztás előtt mossuk meg, különben felszívja a vizet és elkezd lágyulni, felgyorsítva az érési folyamatot. Fertőtlenítéshez használj 1 rész fehérecetet és 2 rész vizet. Fontos, hogy ügyelj arra, hogy ne legyen penészes eper, mert ezek tönkretehetik a többit. Távolítsd el a szárat, és csak akkor tedd légmentesen záródó zacskóba, ha lefagyasztod őket. Ha a hűtőszekrényben maradnak, tedd őket szűrőedénybe.

Hűtőszekrényben: 5-6 napig tarthatnak ki. Fagyasztóban: 2–4 hónapig

3. Csomagolj salátát, spenótot vagy kelt (fertőtlenítés után), hogy frissek maradjanak

Mosd meg a leveleket nagy mennyiségű hideg vízben. A hűtőszekrényben történő tárolás előtt ellenőrizd, hogy teljesen szárazak-e. Helyezheted őket műanyag edénybe vagy légmentesen záródó tasakba. Fontos, hogy jól beburkold őket nedvszívó papírral, mert ez felszívja a maradék vizet.

Ha megfelelően tárolod őket, jó állapotban 1-2 hétig kitartanak.

4. Ha már felvágtál egy citromot, ne hagyd, hogy a másik fele kárba vesszen. Csavard alufóliába, vagy szórd meg sóval

Néha a citromnak csak az egyik felét használjuk fel, és a másik felét végül a kukába dobjuk. A legjobb dolog, ha alufóliába csomagoljuk. Egy másik alternatíva, ha sót teszünk a rostra és hűtőszekrényben tároljuk. Használata előtt csak alaposan le kell öblíteni.

Egész citrom: legfeljebb 2 hét

Fél citrom: akár 3 napig, színének vagy ízének megváltoztatása nélkül

freepik.com

5. Ne hagyd, hogy az avokádó oxidálódjon, miután felvágtad

Annak megakadályozására, hogy elveszítse zöld színét és fekete színűvé váljon, tegyél rá néhány csepp citromot, amíg az összes pépet el nem fedi, vagy ecseteld be az avokádó felét egy kis étolajjal. Egy másik alternatíva az, ha a tartály alját hagymadarabokkal béleljük ki, majd tegyük az avokádót vágott oldalával felfelé.

Így még 1-2 napig megtartja színét.

6. A hámozott burgonya megőrzése érdekében tedd vízzel és fehér ecettel ellátott edénybe

A frissen hámozott burgonya gyorsan elkezd barnulni. Ennek elkerülése érdekében tedd őket egy edénybe, fedd le vízzel, adj hozzá néhány csepp fehér ecetet, és tárold hűtőszekrényben.

Tárolási idő: 3-4 nap

7. Ha a banán már nagyon megérett, akkor tedd a fagyasztóba, hogy turmixokhoz használd őket

Az érett banán jó állapotban tartása érdekében távolítsd el a héját, vágd ketté, és tedd egy légmentesen lezárható tasakba.

Ezután tedd őket a fagyasztóba. 2-3 hónapig kitarthatnak.

8. Készíts ízes kockákat korianderrel, petrezselyemmel, bazsalikommal, vagy bármilyen más gyógynövénnyel vagy ehető növénnyel

Ez egy nagyszerű módja a fagyasztó használatának a gyógynövények aromájának megőrzéséhez. Finoman vágjuk fel a használni kívánt gyógynövényeket vagy növényeket, és terítsük be velük a jégkockatálcák mélyedéseit. Adjunk hozzá olvasztott vajat (fagyasztás előtt hagyjuk kihűlni) vagy extra szűz olívaolajat.

Tárolási idő: 2 héttől egy hónapig.

A színek fontossága

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy naponta körülbelül 400 g gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Fontos, hogy ezeknek az ételeknek a fogyasztása változatos legyen, mert olyan tápanyagokkal látják el a testet, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket.

A gyümölcsök és zöldségek színei konkrét tulajdonságokat jeleznek:

Zöld: A-, C-, K-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, rostot és klorofillt tartalmaz. Tápanyagainak köszönhetően javítja a máj működését, felgyorsítja az anyagcserét és elősegíti az emésztést, megelőzve a székrekedést.

Piros és lila: megakadályozza a szív- és érrendszeri betegségeket, és likopint tartalmaz, amely az immunrendszer erősítése mellett csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát. Magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek és küzdenek a memóriavesztés ellen.

Narancs és sárga: sok C-vitamint tartalmaznak. Javítják a bőrt, megakadályozzák a látás problémákat, és megelőznek bizonyos betegségeket, például az influenzát és a rákot.

Fehér: ásványi anyagokat, például szelént tartalmaz, és javítja az immunrendszert. Megakadályozza a folyadékretenciót és védi az izmokat.

via

freepik.com

Szólj hozzá