Együtt leszünk család.

2020 volt az az év, amikor befejeztem az újévi fogadalmakat. Ezt csinálom helyette.

Kedves 2020 – viszlát!

Túl vagyunk rajtad és készen állunk a jobb napokra való továbblépésre. Az új év első napjaiban nyissunk egy újabb fejezetet a pandémiával átszőtt életünkben, és csináljuk kicsit másképp a dolgainkat, amikor 2021-et tervezzük.

Tehát ahelyett, mint ahogy minden évben megtesszük a fogadalmainkat (ráadásul egy olyan fogadalmat, amely csak néhány hónapig tart jó esetben is), mit szólnátok, ha inkább elhatároznátok dolgokat?

Lehet, hogy most azt kérdezitek: “Mi a különbség a kettő között?”

A fogadalom konkrét célkitűzés a kívánt eredmény elérése érdekében. Gyakran önmagunk olyan részének megváltoztatására irányul, amely szerintünk hibás vagy fejlesztésre szorul; ez legtöbbször fogyást, vagy egészségesebb étkezést jelent, esetleg több mozgást.

Az elhatározás viszont egy átfogó elképzelés arról, hogyan akarjuk élni az életünket amely igazodik az értékeinkhez, és ez hajtja a cselekedeteinket és döntéseinket.

Olyan érzés lehet, mint amikor szeretnénk kifejezni az értékeinket, például, hogy nyugodt, produktív, rugalmas, szeretetteljes vagy megértő személyek vagyunk. Míg egy fogadalom az életed egy bizonyos részére irányul, az elhatározás széles körben pozitív hatással lehet az életed különböző aspektusaira, így önmagad legjobb változata lehetsz.

Ha készen állsz a bőséges új évre, íme az elhatározások megtételének lépései:

1. Reflexió: Tekints vissza az elmúlt évre, és azonosítsd azokat a területeket az életedben, amelyeket tovább szeretnél fejleszteni, hogy a lehető legteljesebbnek érezd magad. Ezeknek az ötleteknek a megvalósításához gondolj azokra a dolgokra, amelyekből többet szeretnél, vagy kevesebbet és hogy hogyan éreznéd magad ezektől minden nap. Segíthet átgondolni a megtapasztalt kihívásokat, és azt, hogy milyen tulajdonságokkal lett volna hasznos számodra az ilyen helyzetekben való boldogulás.

2. Ötletgyűjtés: Miután végiggondoltad, jegyezd fel az elmédben felbukkanó összes szót vagy kifejezést. A lehetőségek korlátlanok, amennyiben pozitív módon vannak megfogalmazva. Ezután nézd át a listádat, és válassz két vagy három lehetőséget, amelyek kiemelkedőek az számodra. Képzeld el, hogyan nézne ki egy nap, ha ezek az elhatározások megvalósulnának. Kiválaszthatod azt a szót vagy kifejezést, amely ijesztőnek és túl nagy kihívásnak tűnik a növekedés ösztönzéséhez, vagy választhatod azt a elhatározást is, amely tüzet gyújt benned és inspirál.

3. Élj az elhatározásaiddal mindennap: Miután kiválasztottad a 2021-es elhatározásaidat, itt az ideje, hogy megvalósítsd őket. Ideális, ha gyors 2-3 perces meditációval indítod el a napodat, elmélkedve az elhatározásaidon. Ha a napi meditáció túl nagy kihívásnak tűnik, minden reggel a készülődés ideje alatt tedd fel magadnak a kérdést: “Hogyan leszek ma produktívabb [vagy bármi más, amit elhatároztál]?” és szolgáljon vezérelvként, amelyet belecsempészel az aznapi cselekedeteidbe.

4. Tervezd az elhatározásaidat hosszú távra: Hosszú távon gondolkodva elkészíthetsz egy ütemtervet arról, hogyan szeretnéd megvalósítani az elhatározásaidat az életed különböző területein. Annak érdekében, hogy ez kevésbé legyen ijesztő, érdemes kisebb lépésekre bontani a nagy volumenű elhatározásokat.

Például ha az az elhatározásunk, hogy rugalmasabbak legyünk, osszuk fel ezt az anyaság és a munka között. Anyaként arra törekedhetünk, hogy rugalmasabb legyen a kisgyermekek időbeosztása, és, hogy rugalmasabban reagáljunk a jelzéseikre. Ezután tedd meg ugyanezt az életednek más területein is, alkalmazd ezt az átfogó elhatározást kisebb lépésekben a legjobb hatás elérése érdekében.

5. Vedd figyelembe a családi elhatározásokat is: Elhatározásokat nem csak felnőttek tehetnek. Nagyszerű újévi hagyomány lehet, ha a gyermekeiddel kitaláltok egy családi elhatározást, amelyért mindannyian naponta tesztek valamit.

Például az elmúlt évben gyermekeimmel a hálára koncentráltunk. Minden nap hálát adtunk valamiért, és megosztottuk ezeket egymással, amely lehetővé tette számunkra, hogy meglássuk az életünkben a jó dolgokat és hálásak legyünk. Napi emlékeztetőként szolgált számomra és gyermekeim számára is, hogy valóban megéltük a napjainkat, és hálára okot adó dolgokat kerestünk, mivel tudtuk, hogy később meg kell osztanunk egymással. Segít mindenkit elszámoltatni és jó úton haladni, ha olyan csoportos elhatározásunk van, amelyet naponta megosztunk egymással.

 

2021 az esélyünk arra, hogy egy év bizonytalanság és félelem után életünk egy új fejezetét értelmesebbé és reményteljesebbé tegyük. Ha erre az új kezdetre készülünk, adjunk időt magunknak arra, hogy átgondoljuk, milyen tulajdonságok segíthetnek abban, hogy egyensúlyban és céltudatosan éljünk.

Az új év és minden új kezdet szépsége az, hogy újabb esélyt kapunk arra, hogy megnyomjuk a reset gombot, és értelmesen és tudatosan kezdjük újra.

Itt van a 2021-es év, amely tele van bőséggel és pozitivitással az életed minden területén! Használd ki!

freepik.com

via