Együtt leszünk család.

3 figyelmeztető jel, hogy gyermeked aggódik az iskola miatt

Néhány gyerek félve megy iskolába az új tanévben és ez szorongást okoz náluk. Ezért nagyon fontos, hogy szülőként ismerjük fel a figyelmeztető jeleket.

Míg sok gyermek izgatottan tér vissza az iskolába, mások szorongást éreznek. A járvány idején bekövetkezett bizonytalanság és a munka-iskola-élet hibrid rutinjai sok gyermek és szülő számára még nehezebbé tették az iskolába való menetet.

Rendben van, ha a gyerekek szorongást éreznek az új tanév elején. Az olyan ismeretlen dolgok, mint például, hogy melyik osztályteremben lesznek, milyenek lesznek a tanáraik, és hogy képesek lesznek-e új barátokra szert tenni, bizonyos gyermekek számára szorongást kiváltó okok lehetnek. Mások aggódhatnak a tanárok miatt.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az óvodások és a középiskolát kezdő gyermekek számára az új társakkal, tanárokkal és a megnövekedett elvárásokkal járó ismeretlen környezet további stresszt jelent.

Minden szülő számíthat némi zűrzavarra és akadályokra a tanév elején. Gyakran látjuk, hogy a gyerekek “visszafejlődnek”, amikor stresszhelyzetben vannak.

- Hirdetés -

Az olyan készségek, mint az éjszakai alvás, az öltözködés és az utasítások követése, kissé megcsúszhatnak. Sok gyermek egész nap jól fog viselkedni az iskolában, majd hazatérve összeomlik. Amint az ismeretlen ismerőssé válik, a gyerekek már nem élik meg stresszként az iskolát vagy az elkülönülést, és visszapattannak a rendes kerékvágásba.

- Hirdetés -

3 figyelmeztető jel, amelyet a szülőknek figyelniük kell

Ennek ellenére néhány gyerek iskolai szorongást és félelmet tapasztal, amelyek szorongást és így konfliktusokat okoznak. A szülőknek ismerniük kell az iskolai szorongás figyelmeztető jeleit, amelyek túlmutatnak az iskolakezdési idegességen.

1. Félelem vagy szorongás kifejezése az iskolával kapcsolatban

A felnőttek gyakran minimalizálják a gyermekek szorongását, vagy megnyugtatóan belevágnak: “Minden rendben lesz, ha találkozol majd az új osztálytársaiddal.” – Ne hülyéskedj – persze a többi gyerek is tetszeni fog! Fontos, hogy a szülők figyeljenek a gyerekekre, és komolyan vegyék érzéseiket. A szorongás kulcsa, hogy ismerjük el, fogadjuk el és érezzük át gyermekünk szorongó érzéseit vagy félelmeit, de ne ugorjunk bele a megnyugvásba vagy a problémamegoldásba.

2. Változások az érzelmekben

Vigyázz, ha gyermeked aggodalmait vagy félelmeit fejezi ki az iskolával kapcsolatban, ideges lesz vagy szabályozatlan, amikor az iskoláról beszél; új gyomor- vagy fejfájás alakul ki nála; rémálmai vagy egyéb alvászavarai vannak; vagy egyre nehezebb elválnia tőled.

A 3 és 17 év közötti gyermekek hét százaléka szenved szorongásos zavarban. Ha a fent leírt változások több mint két hétig tartanak, szinte minden nap megtörténnek, különböző tevékenységek során történnek, és hátrányosan befolyásolják a gyermek vagy a család működését, akkor érdemes megfontolni a gyermekhez mentálhigiénés szakember segítségét.

3. Félsz vagy aggódsz attól, hogy gyermeked az iskolát kezdi

Minden család óriási stresszt és bizonytalanságot tapasztalt meg az elmúlt évben. A szülők szorongása azonban szorongást kelthet a gyermekben is. A gyerekek szivacsként veszik fel szüleik érzelmeit és aggodalmait. Ha félelmed fejezed ki gyermekednek az iskolakezdés miatt, akkor azt üzenheted gyermekednek, hogy neki is félnie kell.

Beszélj szakemberrel a gondjaidról és kezeléséről. Ha a szorongás elsöprő, kérj segítséget. Továbbá, bízz az ösztöneidben. Ha aggályaid vannak gyermekeddel vagy iskolájával kapcsolatban, tegyél lépéseket a kezelésük érdekében. Gyermekeddel azonban próbálj pozitív lenni, és fejezd ki bizalmad abban, hogy hiszel benne, és ott leszel, hogy segíts kezelni szorongását.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -