Együtt leszünk család.

3 öngondoskodási tipp az ünnepekre

Bármilyen örömteli is lehet az évnek ez az időszaka, megvan hozzá a stressz is. A vásárlás, a főzés és a szórakozás között gyakran azon kapjuk magunkat, hogy több dolgot teszünk másokért, és általában kevesebb időnk van önmagunkkal foglalkozni, ami miatt fizikailag kimerültnek és szellemileg kimerültnek érezhetjük magunkat újév napjára.

A szezonális fáradtság elkerülése érdekében kövesd ezt a három egyszerű, ünnepi stressz-tippet, amellyel több együttérzést adhatunk önmagunknak és végső soron másoknak is. Akár minden nap igyekszel gyakorlatba ültetni őket, akár csak akkor, ha feltöltődésre szorulsz, békét, belső nyugalmat és kikapcsolódást hozhatnak.

Íme tehát 3 öngondoskodási tipp az ünnepekre:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Engedd el az elvárásokat

Az „ahogy esik úgy puffan” hozzáállás elfogadása nehezebb lehet, mint amilyennek hangzik. De az egyik módja annak, hogy elkezdjük elengedni az ünnepi elvárásokat, ha a tudatos jelenlétre összpontosítunk, amely az önegyüttérzés egyik alapvető eleme. A meditációs tanár, kutató és szerző, Jon Kabat-Zinn, úgy írja le a tudatos jelenlétet, mint ami segít „figyelni a jelen pillanatban, szándékosan, nem ítélkező tudatossággal”. Ez az éber figyelem segíthet abban, hogy figyelmünket a fontosra irányítsuk, a többit pedig magunk mögött hagyjuk.

- Hirdetés -

Ennek gyakorlásához próbáld ki a következő gyakorlatot:

- Hirdetés -

1. Dőlj hátra, tedd kezed az öledbe vagy az oldaladra, és csukd be a szemed.

2. Fordítsd figyelmed a lélegzetedre, hallgasd és érezd a lélegzeted.

3. Vegyél egy mély levegőt, és számolj háromig.

4. Lélegezz ki mélyen háromig számolva.

5. Csináld ezt háromszor.

Utána nyisd ki a szemed, és figyeld meg, hogyan érzed magad. Figyeld meg, hogy pusztán a lélegzetedre való összpontosítás visszahozhat téged a jelen pillanatba, és segít a többit hátrahagyni.

2. Tarts ön-együttérzési szünetet

Ha minden nap időt szánsz az ünnepi öngondoskodásra, az óriási segítséget jelenthet. Ha szorít az idő, felkelhetsz néhány perccel azelőtt, mint bárki más a családból, hogy megízleld otthonod csendjét, vegyél néhány mély lélegzetet, hogy felfrissítsd magad, miközben a féklámpánál vársz, vagy tarts egy figyelmes szünetet: néhány percet a konyhában, miközben elkészíted az ételt, és érzékszerveid minden felhasznált összetevőre összpontosítsd. Ha több szabadidőd van, vegyél részt olyan tevékenységben, amit szeretsz, például olvass, írj vagy bármi más hobbidat csináld.

3. Kommunikáld a határaidat

Ebben az ünnepi szezonban a világos határok felállítása és azok kommunikálása önmagunk és mások iránti tiszteletünket mutatja. Ha ez segít, írd le mi a legfontosabb, és győződj meg róla, hogy barátaid és családtagjaid tudják, mi a prioritás. Ez segít nekik jobban megérteni, mivel és miért töltöd az idődet. Lehet, hogy eleinte nem könnyű, de gyakorold, és nézd meg, milyen érzés. Néha egy egyszerű nem is elegendő. Máskor megkönnyebbülhetsz az ünnepi kötelezettségek elköteleződésén, ha azt mondod: „Hadd gondolkozzam el; visszajövök hozzád.” Vagy a válaszod lehet részletesebb is: „Köszönöm, hogy gondoltál rám, de úgy döntöttem, hogy valami másra fordítom az időmet.”

Ez a három ünnepi öngondoskodási tipp együttesen segíthet a saját magad iránti együttérzésben – és emlékeztetőül szolgálhat másoknak, hogy tegyék ugyanezt magukért.

via

freepik.com

 

 

Szólj hozzá