Együtt leszünk család.

3 őrületesen izgalmas gasztrokönyv

Akár karácsonyi ajándéknak szánjuk, akár csak a magunk szórakozására, a cikkünkben szereplő mindhárom könyv a maga nemében egyedülálló, és kiváló választás.

Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv

A nagy sikerű A Jóbarátok-generáció című kötet után, mely a sorozat történetét meséli el a kezdetektől, és a Mindörökké Jóbarátok című könyvet követően, mely az epizódok pontos leírását és izgalmas kulisszatitkait mutatja be, újabb Jóbarátok-könyvvel kedveskedik a 21. Század kiadó a fanoknak.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Karácsonyra a sorozatban felbukkanó, ikonikus ételeket bemutató szakácskönyvet hozták ajándékba a rajongóknak. „A kőkemény Jóbarátok-rajongóknak muszáj beszerezniük!”

- Hirdetés -

Trombitáld össze a jóbarátokat, és üdvözöljétek együtt ezt a több mint 100 receptet („Na, mi a helyzet?”), amelyet hőn szeretett tévéműsorotok ihletett. Akár minden hájjal megkent séf vagy, mint Monica Geller, akár most indítasz catering céget, mint Phoebe Buffay, vagy régi vágású haspók vagy, mint Joey Tribbiani, a Jóbarátok – A hivatalos szakácskönyv egy sor különböző receptet kínál a különböző szakmai szinten levő séfeknek.

- Hirdetés -

A Jóbarátok-univerzumnak a pizza mellett a spagetti is állandó eleme.”

Előételek, főfogások, italok és desszertek – minden egyes fejezet olyan ikonikus csemegéket tartogat, mint Monica hálaadásnapi lakomája, Rachel húsos trüffelje, a Sült dolgok sajttal – csakis Joey-nak, a Chandler-féle „A tej, amit elrágsz”, Phoebe nagyijának csokitallérja és az elmaradhatatlan Szaftos pulykás szendvics.

Ez az elbűvölő szakácskönyv színes fotókat tartalmaz több mint hetven receptről, hasznos segédlet azoknak, akik otthon főzőcskéznek, és vicces hommage a tévésorozatnak, amelyre mindig számíthatsz.  

Ez a kötet a Warner Bros. licensz jogaival kiadott, a sorozat képeivel ellátott és a Jóbarátok sorozathoz kötődő hivatalos szakácskönyv.

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyv

A Downton Abbey sorozatot nézni maga az ünnep. Mi lehet még ennél is ünnepibb élmény? Egy olyan szakácskönyvet lapozgatni és főzni belőle, mely a sorozat ételeit mutatja be csodálatos környezetben, hiteles leírásokkal.

A hivatalos Downton Abbey szakácskönyvben több mint száz recept található a Crawley-háztartás étkezéseinek legjavából – az emeleti díszvacsorák fogásaitól a földszinti pástétomokig és pitékig. Mrs. Patmore ételei a korszak eredeti receptjeinek alapján készültek, ezeket láthattuk a sorozatban, a huszadik század elejének tipikus fogásai közé tartoztak – egyenesen a Downton Abbey konyhájából.

A gyönyörűen tálalt ételek mellé ráadásul Annie Gray ételtörténész ellenállhatatlanul izgalmas betekintést ad annak megértéséhez, hogy miért éppen ezek a fogások voltak a legnépszerűbbek 1912 és 1926 között. A könyv lapjain több mint száz színes fotó szerepel, egy részük a forgatáson, az eredeti díszletek között készült, ugyanazokkal a poharakkal és porcelánokkal, amelyekért már a sorozatban is rajongtunk.

A szereplőket sem kell nélkülöznünk, idézeteket olvashatunk tőlük, és olyan bennfentes háttér-információkat is kapunk, mint például azoknak a jeleneteknek a leírását, amelyekben az ételek kiemelten fontos szerephez jutnak.

A komplett angol reggeli továbbra is Nagy-Britannia egyik legismertebb étele – erős érvek szólnak amellett, hogy az egyik legáltalánosabb nemzeti ételük.”

A könyv a recepteket napszakok és alkalmak szerint csoportosítja: reggeli, ebéd, vacsora; délutáni tea, kerti parti; piknik, vadászat, ló- és agárverseny; desszertek és szendvicsek.

Az ünnepi menüben kaviáros pirítós, csirkés vol-au-vent, uborkaleves vagy pisztráng portói mártásban, a szolgálók asztalán tésztába sütött kolbász, marhapörkölt nokedlivel, torták vagy mézeskalács.

Ezentúl semmi nem akadályozhat meg abban, hogy hamisíthatatlan Downton Abbey-estélyt rendezhessünk! A Downton Abbey sorozat kedvelői és a gasztronómia iránt érdeklődők számára most végre megnyílik Mrs. Patmore konyhája, már csak rajtad múlik, hogy az asztalodra tudod-e varázsolni a sorozat legendás ételeit.

Kordos Szabolcs: Restaurant, Hungary – új fejezetekkel

A népszerű Hungary-sorozat szerzője, Kordos Szabolcs, azért bővítette ki a magyar éttermek kulisszatitkait bemutató könyvét, mert az elmúlt két év hatalmas csapást mért a vendéglátósokra.  A kutatómunka megérte a fáradságot, hiszen ismét rengeteg izgalmas dolgot tanulhatunk tőle, és olyan történeteket mesél el az éttermesek világáról a Covid idején, melyekről kevesen tudnak.

A szerző így fogalmaz: Ez a könyv a legjobb hazai éttermek tulajdonosairól, séfjeiről, szakácsairól és felszolgálóiról szól. Az ő sztorijaik laza gyűjteménye, bepillantás a színfalak mögé. 2020 márciusáig riportalanyaim, e szféra szereplői, úgy érezhették, hogy övék a világ, de legalábbis a jövő. Idehaza zajlott a gasztroforradalom, a legnagyobb séfeket ünnepelte a közvélemény. Aztán jött a koronavírus, és mindent megváltoztatott, legalábbis egy időre biztosan.

Amit most, kedves Olvasó, a kezében tart, az a Restaurant, Hungary második, bővített kiadása. A kötet végén több fejezetet szentelek a pincérek, bárosok, tulajdonosok, sőt futárok történeteinek, mindegyikük elmeséli, hogyan élte meg és főleg túl ezt a nehéz időszakot, amikor minden összeomlott körülöttük. Alig pár hónap leforgása alatt érdekes kanyarokat vettek az életutak.” Az új, bővített kiadásban tehát a szerző a vendéglátósok szempontjából mutatja a szektort alaposan megtépázó világjárványt és annak következményeit. Csak süppedjen bele a bőrtámlájú székbe, terítse az ölébe a damasztszalvétát, és fogyassza egészséggel a vendéglős történetek legjavát, a Restaurant, Hungary-t!

A könyvek megvásárolhatóak a 21. Század Kiadó oldalán: 21. Század Kiadó

Szólj hozzá