Együtt leszünk család.

4 nagyszerű kérdés, amelyet minden nap feltehetsz a gyermekednek

A legújabb kutatások szerint a felnőtteknek naponta átlagosan csak 12,5 perc áll rendelkezésükre, hogy beszéljenek gyermekeikkel. Körülbelül 8,5 percet fordítanak általában vádakra és tiltásokra, és csak 4 perc marad a baráti beszélgetésekre.

Cikkünkben arra keressük a választ, hogyan lehet produktívabban tölteni az időt a gyerekekkel.

Jamie Harrington nevű író azt mondja, hogy mindennap ugyanazt a négy kérdést teszi fel gyerekeinek. „Tegyél fel gyermekeidnek nyílt kérdéseket, amelyekre nem lehet egyszerű„ igen” vagy „nem”választ adni. Ez arra ösztönzi gyermekeinket, hogy kifejezzék érzéseiket és értékeljék választásaikat ”- mondja a írónő.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Tehát mik ezek a varázslatos kérdések?

Milyenek a napjaid?

- Hirdetés -

Ha gyermeked eleinte nem akar válaszolni, vagy csak valami olyat mond, hogy „rendben van” vagy „minden rendben van”, akkor nem kell ragaszkodni a részletesebb válaszhoz. Mesélj gyermekednek a napodról, a megtanult dolgokról és az élvezetről. Ez jó példaképet nyújt számukra, és arra ösztönzi őket, hogy beszéljenek veled tapasztalataikról.

- Hirdetés -

Mi a helyzet a barátaiddal?

Megkérdezheted gyermeked egy adott barátról, vagy felteheted ezt a kérdést általánosságban is. Ez lehetővé teszi gyermeked számára, hogy megbízhasson benned és megnyíljon előtted, ha nehéz helyzetbe kerül.

Történt ma valami jó dolog?

Ha rossz az idő, vagy gyermeked egyszerűen nem emlékszik semmi kellemesre, ami aznap történt vele, próbáld meg felvidítani. Mehettek moziba vagy érdekes játékot játszhattok otthon. Az ilyen tevékenységek észrevétlenül elvégezhetik a dolgukat, és ellazulhatnak a gyerekek.

Van szükséged segítségre bármiben?

Legtöbbünk nehezen kér segítséget más emberektől. Az a gyerek, aki nem szokott segítséget kapni apró dolgokhoz, nehéz helyzetekben sem kér szüleitől segítséget. Eleinte tegyetek apró lépéseket. Felajánlhatod gyermekednek a szobája takarításában vagy a házi feladatok elvégzésében nyújtott segítséget. Ne félj kérdezni. Valójában, ha megkérdezed gyermeked, hogy szüksége van-e minden nap segítségre, akkor esélyed van arra, hogy ott lehess mellette, amikor a legnagyobb szüksége van rátok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el kell kezdeni mindent megtenni a gyereked helyett.

Ne próbáld megszakítani a gyerekeidet, amikor mesélnek. Csak akkor tedd meg észrevételeidet, ha arra kérnek. Ne feledkezz meg a fizikai érintkezésről – öleld meg gyermeked, vagy fogd meg a kezét. Ha rossz kedved van, vagy egyszerűen nincs kedved meghallgatni a fiadat vagy lányodat, mondd el ezt nekik, és határozd meg azt az időpontot, amikor együtt beszélgethettek majd.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -