Együtt leszünk család.

45 apró életmódbeli változás, amit megtehetünk a Föld érdekében

A sok kicsi is sokra megy, amikor zöldebbnek kell lenni

Április 22-én ünnepeljük a Föld napját, és napjainkban lassan mindennél fontosabb lett, hogy környezettudatosak legyünk. Ha olyan egyszerű változtatásokra vágyunk, amelyeket otthon is könnyedén elvégezhetünk a Föld tiszteletére, akkor ezek a listán szereplő egyszerű, környezetbarát életmódbeli változások segítenek eligazodni: apró, mégis fontos dolgok, mint például a már meglévő termékek újrafelhasználása, környezetbarát vásárlás – azon termékek, amelyek nincsenek plusz csomagolásban, és, hogy csökkentk a napi víz- és energiafogyasztást. Végül is egy aprócska lépéssel is nagy utat tehetünk meg a Föld megmentéséért!

Az okos vásárló egyik módszere az, hogy nem próbálja meg a lehetetlent. Ahogy Anne Marie Bonneau, (a Zero-Waste Chef) egykor mondta:

Nincs szükségünk egy maroknyi emberre, akik tökéletesen nulla hulladékot csinálnak. Olyan emberek millióira van szükségünk, akik tökéletlenül csinálják.”

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Íme néhány tipp, amelyek segítenek elindulni a fenntartható életmód útján. Igaz, hogy a Föld napja évente csak egyszer jön el, de ezek az életmódbeli változások jók lehetnek a többi 364 napra, valamint az elkövetkező évekre is! Csak egy Földünk van, ezért bánjunk vele rendesen.

Zárd el a csapot

- Hirdetés -

Tudtad, hogy akár napi nyolc liter vizet is megtakaríthatsz, ha elzárod a csapot fogmosáskor? Hasonlóképpen sok vizet takaríthatunk meg, miközben kezet mosunk – csak zárjuk el a csapot arra a 20 másodpercre, amíg szappanozzuk a kezünk.

- Hirdetés -

Ha nem használsz valamilyen készüléket, húzd ki a hálózati csatlakozót

A háztartási készülékeink akkor is energiát pazarolnak, ha nincsenek bekapcsolva! Ahelyett, hogy a kávéfőzőket, kenyérpirítókat és még a lámpákat is korlátlanul bedugnánk, tegyünk csak annyit, hogy kihúzzuk a csatlakozódugót, ha éppen nem használjuk őket.

Moss alacsonyabb hőfokon

A mosógépben felhasznált energia körülbelül 90%-a a víz melegítésére irányul. Az energia-megtakarítás érdekében heti egy mosást moss hideg vízzel. Ráadásul a hideg víz még jobb is lehet a ruháid számára – sok foltot eltávolíthat a ruházatról, míg a forró víz inkább zsugorítja, halványítja az anyagot vagy egyes szövetek ráncosodhatnak.

Kapcsold ki a mosogatógép szárítási funkcióját

Ugyanez vonatkozik a mosogatógépre is: A mosogatógépen a hőszárítás funkció használata helyett fontold meg a légszárítási ciklus kiválasztását az edények szárításához. Ez megtakarítja a mosogatógép energiafelhasználásának körülbelül 15 százalékát! Ha nincs ez a lehetőség a mosogatógépen, akkor csak nyisd ki az ajtót, hogy az edények száradjanak, miután a mosogatás befejeződött.

Vásárolj környezetbarát háztartási termékeket

Ami a háztartási termékeket illeti, a környezetbarát vásárlás nagyban hozzájárul. Az egyszer használatos, eldobható cikkek helyett keresd meg a “zöld” termékeket, amelyek újrafelhasználhatók, fenntarthatóan beszerezhetők vagy újrahasznosított anyagokból készülnek.

Fektess be egy bidébe

Az amerikaiak évente 36,5 milliárd tekercs WC-papírt használnak, ami mintegy 15 millió fa kivágását jelenti. Környezetbarátabb megoldás, ha inkább egy bidébe fektetünk be – ezek az eszközök nemcsak egészségügyileg jók (és hosszú távon olcsóbbak), hanem csökkenthetik a WC-papír használatunkat a fák és a víz megtakarítása érdekében is.

Papírtörlő helyett használj textil törlőkendőt

Minden bizonnyal olcsóbb megragadni egy textil törlőt, mint minden héten új tekercs papírtörlőt venni.

Ne használj műanyag vizes palackokat

Ez egy egyszerű megoldás. Cseréld le a szokásos egyszer használatos műanyag palackokat néhány műanyag, üveg és rozsdamentes acél újrafelhasználható vizes palackra, amelyek most népszerűek is.

Kapcsold le a lámpákat, amikor elhagyod a szobát

Ha lekapcsolod a lámpát, amikor éppen nem vagy jelen egy szobában, jelentősen csökkentheted az energiafelhasználás mértékét.

Vigyél magaddal újrahasználható csészét a kávézóba

Könnyedén csillapíthatod a karamellás frappuccino iránti sóvárgást – anélkül, hogy utólag a műanyag poharat ki kellene dobnod. Vidd el az újrahasználható kávésbögrédet a szokásos kávézódba, és kérd meg őket, hogy tegyék abba a kávét – az olyan láncolatok, mint pl. a Starbucks, még kedvezményt is adhatnak.

Gyűjtsd össze az esővizet

Fektess be egy esővízgyűjtő rendszerbe. Annyi mindenre használhatjuk ezt az ivóvizet – például növények tisztításához vagy öntözéséhez.

Próbáld ki a tölthető elemeket

Mindig lemerülnek az elemek? Megakadályozhatod, hogy azok folyamatosan az elemgyűjtőbe kerüljenek, ha újrafelhasználható elemeket használsz.

Javítsd meg, ha szivárog a csap

Az apró vízcseppenként csöpögő csap akár nagy tétel is lehet a vízszámlán. Húzd meg a csöpögő csaptelepet, hogy elzárd a vizet, amit észre sem vettél, hogy fogyasztasz.

freepik.com

Menj lépcsőn a lift helyett

A lépcsőn történő közlekedés csökkenti a lifthez szükséges energiafelhasználást. Ráadásul nagyszerű edzés is!

Mellőzd a műanyag szívószálakat

Az amerikaiak naponta közel 500 millió műanyag szívószálat használnak. Cseréld le műanyag szívószálaidat egy újrafelhasználható, rozsdamentes acélból, szilikonból vagy bambuszból készült készletre – a tengeri teknősök megköszönik.

Számítsd ki a karbonlábnyomod

A napi rutin által előállított CO2 mennyiségének meghatározása az első lépés annak rögzítéséhez. Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket nem tudsz figyelmen kívül hagyni, ha megismerted. Figyelem: Az eredmények egy kis bűntudattal járhatnak.

Hagyd otthon a kocsit

Soha nem volt ilyen egyszerű letenni az autónkat. Szervezz telekocsit munkatársaiddal, használj közösségi autókat, menj tömegközlekedéssel, vagy válaszd a leginkább egészségtudatos módszert és kerékpározz. A kevesebb autó az utakon nemcsak kevesebb légszennyezést, hanem kevesebb forgalmat is jelent. Nem beszélve a megtakarított benzin pénzről!

Alakítsd otthonodzöldebbé”

A “zöld” színtér nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenképpen napelemeket kell telepítened a tetőre. Vannak olyan megoldások, amelyek kivitelezhetőek, például energiatakarékos izzók vásárlása, kapcsolók amelyekkel hosszú távon akár pénzt is megtakaríthatunk.

Javítsd meg, ha elromlik

Nem mindenki ügyes a javítási munkákban, de ez nem ok arra, hogy csak eldobjunk valamit, ami elromlott. Akár az online oktatóanyagok segítségével, akár szerviz segítségével, de tehetünk a termékek megmentéséért. Minél kevesebb hulladék kerül a szeméttelepre, annál jobb.

Leiratkozás a levélszemétről

Mindenkinek van olyan a levele, amit amikor megkap, arra gondol, hogy “Hogyan kerültem erre a listára?” Ideje megmenteni néhány fát, és egyszer és mindenkorra levenni a nevünket azokról a levelezőlistákról.

Legyél papírmentes

Manapság minden online elérhető. Gondolj arra, mennyi papírt takaríthatsz meg, ha a bankszámlakivonatokat és a számlákat elektronikus úton küldik el, és ugyanúgy is fizetsz. Ugyanez vonatkozik a rendezvények belépőjegyeire vagy az utazási jegyekre is. A legtöbb helyen nincs szükség fizikai másolatokra.

freepik.com

Válts e-könyvekre

Lapozz egyetlen mozdulattal. Természetesen van egy bizonyos izgalom, amely az új könyv kinyitásával jár, de némi megelégedettséget nyújthat az is, ha ujjainkat áthúzzuk a képernyőn. Néhány kiadó interaktív kiadásokat is kínál, amikor e-könyvet vásárolunk. A hangoskönyvek is remek lehetőségek. Mindkettő rengeteg helyet szabadít fel a táskánkban.

Húzd ki a hálózati csatlakozót éjszaka

Az összes konyhai és háztartási készülékhez hasonlóan ez is segít abban, hogy az elektronikát egyik napról a másikra áramtalanítsuk (nekik is aludniuk kell!). Érdemes megjegyezni, hogy készülékeink akkor is energiát pazarolnak, ha nincsenek bekapcsolva. Az energiahatékonyság maximalizálásának legjobb módja az, ha teljesen kihúzzuk az áramellátást és leállnak.

Hasznosítsd újra a régi elektronikát

Régi telefonunknak nem kell valahol egy fiókban gyűjtenie a port, és nem mehet csak simán a szemétbe sem. A telefonokat és más elektronikai cikkeket a környék speciális központjaiba lehet vinni. Egyes helyeken még visszavásárlási programok is vannak.

Növények az otthonodba

Ha egy kis növényzetet hozol az otthonodba, az a levegőbe engedett nedvességen keresztül szabályozhatja a hőmérsékletet. Ez segít csökkenteni az otthoni fűtéshez és hűtéshez szükséges energiát is. Ráadásul jól is néznek ki!

Legyen az udvarod állatbarát

Szeretnéd úgy érezni magad, mint egy Disney hercegnő, aki felébred az ablakán kívül csicsergő madarak hangjára? Tedd az udvarod a környezetedben élő állatok számára vonzóvá például madáretetők telepítésével. Ezáltal harmonikusabbnak érzed majd magad a természettel, és ad egy pluszt, amire ránézhetsz, miközben élvezed a reggeli kávét.

Ültess kertet

Soha nem volt ilyen egyszerű (vagy szórakoztatóbb) saját zöldségeket termeszteni! Ráadásul a zöld hüvelykujj fejlesztésével pénzt takaríthatunk meg és csökkenthetjük az élelmiszer-pazarlást. Még valami olyan egyszerű dolog is, mint egy gyógynövénykert az ablakpárkányon, remek kezdet.

Vásárolj a termelői piacon

Ha mi magunk nem tudjuk megtermeszteni, legalább vásároljunk helyben. Az otthonunk közelében gazdálkodó termékek vásárlása által a legtöbbször jobb minőségű ételekhez juthatunk, mint amit egy élelmiszerboltban találunk. Beszélhetünk közvetlenül a gazdákkal, hogy többet tudjunk meg az élelmiszerekről, miközben a kisvállalkozásokat is támogatjuk.

freepik.com

Válts újrafelhasználható táskákra

Azokat a műanyag zacskókat, amelyeket szinte minden vásárlásnál kapunk, nem lehet újrahasznosítani. Éppen ezért érdemes minden bevásárlásnál vinni magunkkal saját táskát, így csökkentve a műanyag zacskó iránti igényt. Néhány helyen már szerencsére nem adnak, hanem egy kisebb összegért papír zacskót vásárolhatunk ha nem tudjuk eltenni a vásárolt árut.

Főzz

Valószínűleg van egy régóta elfogadott álláspontod, hogy kevesebb ebédet vegyél meg a munkahelyeden, és most itt van a löket, amire szükséged van. A saját ételeink elkészítése csökkenti a műanyag zacskók, edények és műanyag evőeszközök által keletkező hulladékot. Ráadásul gyakran egészségesebb is az otthon elkészített ebéd.

Tarts húsmentes napokat

Az, hogy a húsról lemondunk egy étkezéskor, más étkezési lehetőségek előtt nyit ajtót, de még a bolygó számára is jobb. Az Egyesült Királyság jelentése szerint a húsipar jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Becslések szerint az is, hogy több mint 1800 liter vizet használnak fel egyetlen font marhahús előállításához.

Komposztáld az élelmiszer-hulladékot

Az élelmiszer-hulladék és egyéb szerves szemét félretétele és bomlása hagyja maga után az újrahasznosítást. Ez a fajta szemét nem bomlik le megfelelően a hulladéklerakókban, mert nem jut elegendő levegőhöz, és végül metángázt hoz létre. A komposztáláshoz szükség van egy kis munkára, amely eltörpül, ha a nagyobb képre gondolunk.

Az üvegek (és egyéb tárolók) újrahasznosítása

Az üres edényeket és egyéb ételtartókat nem kell kidobni. Az üvegekből ivópoharak vagy akár kis tálak, vázák is válhatnak. A nagyobb tárolóeszközökben tárolhatók más tárgyak, például könnyű ruhadarabok vagy olyan dolgok tárolására is jók, amelyek esetleg éppen az ócska fiókban vannak.

Készítsd el saját magad a tisztítószereket

Ha van kedved hozzá, akkor segíthetsz a bolygón is, ha elhagyod a bolti tisztítószerekben található káros összetevőket, és elkészíted magad a takarításhoz szükséges szereket. Elképesztő, mit mindent tud tenni egy kis ecet és szódabikarbóna.

Tisztítsd meg az edényeket kézzel

A mosogatógép kényelme vitathatatlan, de ellenben ott van az elhasznált víz mennyisége és az elfogyasztott energia is (még akkor is, ha nem használjuk a hőszárítási funkciót!). Ha van egy gyors mosogatási technikád, akkor sokat spórolhatsz. Az átlagos mosogatógép hat liter vizet használ fel, és a mosogató csap általában percenként két literrel áramlik. (Természetesen a vizet közben érdemes elzárni és csak leöblítéshez használni.)

Mosd kézzel a ruháidat

Ha egy lépéssel túl akarsz lépni a szennyes csak hideg vízben való mosásán, a mosógépek energiafelhasználását a ruhák kézi mosásával csökkentheted. Természetesen a kézi mosás nehezebb munkát jelent, mint az edények elmosogatása. De a szabadba teregetést így is javasoljuk a szárítógép használata helyett.

Tarts garázsvásárt

Mielőtt a járdaszegélyre tennéd a régi cuccaidat, próbálj meg belőlük pénzt keresni. Meg fogsz lepődni azon, hogy mennyire elkerülhető a szemétbe dobás, ha csak megkérjük az embereket, hogy vegyék le a kezünkről alacsony áron.

Vásárolj használtan

Ez neked új? A használt cikkek vásárlása, legyen szó ruhákról vagy bármilyen felszerelésekről, csökkentheti a hulladékot ( a csomagolóanyagokat) és a kiadásaid is.

Vásárolj környezetbarát ruházati márkákat

Ha szeretnénk a ruháinkat tudatosabb, fenntarthatóbb fajtára cserélni, nézzünk szét, ugyanis rengeteg környezetbarát márka létezik, amelyek olyan ruhákat készítenek, amelyek minimális hatással vannak a környezetre. Az olyan márkák, mint például a Printa megpróbálják megmenteni a bolygót, miközben jól is mutatnak.

Menj túrázni

A Föld megünneplésének legegyszerűbb módja annak felfedezése. Keressétek meg a legközelebbi parkot vagy túraútvonalat, és csak sétáljatok. Tartsd távol magadtól a telefont egy kicsit, és csak élvezd a környezeted.

freepik.com

Szervezz tisztítási munkát

Nincs annál nagyobb buli, mint egy takarító buli! Mindig jó a napot a folyóparton vagy a parkban, erdős területen tölteni. Még jobb, ha szebb formában hagyhatjuk azt a helyet, mint ahogyan megtaláltuk.

Indíts “Zero Waste” kihívást

Ha a Föld Anya tiszteletének hosszabb ideig tartó módszereit keressük, akkor fontoljuk meg, hogy egy hónapot a hulladéktermelés minimalizálásának szentelünk. Ez minden nap új kihívást jelenthet számunkra. Ezzel mindenképpen átgondoljuk az egész életmódunkat és a keletkező szemét mennyiségét is.

Ültess fát

Talán ez a legkézenfekvőbb a rengeteg lehetőség közül, de mi lehet jobb módja a Föld gondozásának, mint annak feltöltése? Évente fák milliárdjait vágják ki, hogy létrehozzák azokat a dolgokat, amelyeket minden nap használunk. Miért ne adhatnánk vissza egyet?

Önkénteskedni egy Környezetvédelmi Szervezetnél

Nagyon sokféleképpen ünnepelhetjük a bolygót, például hogy felajánljuk az időnket. Számos szervezet egész évben dolgozik a környezet védelme érdekében a jövő generációi számára. Keress egy csoportot a lakhelyed közelében, és nézd meg, mivel lehetsz a segítségükre.

freepik.com

via

- Hirdetés -