Együtt leszünk család.

5 dolog, amit naponta megtehetsz a babáddal

A csecsemők ellátása eleinte elég egyszerűnek tűnhet, ami nagyon jó, mert ebben az időszakban szülés után jobban kell törődnünk magunkkal is. Habár igényeik egyszerűek – enni, aludni, pelenkát cserélni -, ez még nem jelenti azt, hogy mindig jó hangulatban lennének.

Mindannyian tudjuk, hogy a csecsemők különféle okokból sírnak, és időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak a környezetükhöz, de újdonsült anyukaként elsődleges szempont az is, hogy megpróbáljuk kitalálni, mit kell tennünk, hogy szórakoztassuk, megnyugtassuk és megtanítsuk dolgokra a babánkat. Ám a csecsemők alapvető ellátásán kívül eső dolgokat gyakran nem mondják el a kórházban, mielőtt hazaengednek minket.

A baba gondozásával járó kötelezettségekkel néha nehéz lehet a lépést tartani, különösen azért, mert sokat alszanak és sokszor nem úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Akár úgy döntünk, hogy tarjuk a napirendet a baba számára, akár „úszunk az árral” a nap folyamán, akad néhány dolog, amit megtehetünk annak érdekében, hogy a csecsemőnk rendelkezzen a fejlődéséhez szükséges alapvető készségekkel – miközben szórakozik is.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Felfedezés a babakocsiból

Ha kint sétálunk vagy autóval elmegyünk valahova, felpezsdíthetjük a csemeténk érzékszerveit, ha minden nap új helyszínre megyünk. Szerettem mindig változtatni a környéket, amelyet körbejárok, hogy minden egyes sétánál új dolgokat, mást-és mást láthassunk. Mire elmeséltem, amit látunk, megálltam például a tó mellett pihenni, és sütött egy kicsit nap is, olyan jól esett a friss levegő, a fiam pedig általában elaludt már hazafelé menet. Eközben jutott időm arra is, hogy meghallgassak egy podcastot vagy hangoskönyvet, miközben sétálunk.

 

- Hirdetés -

2. Fényképezz

- Hirdetés -

Biztos vagyok benne, hogy minden anyuka rengeteg fényképet készít a gyermekéről nap, mint nap. Hiszen olyan gyorsan változnak! Én személy szerint imádom néhány hetente végiggörgetni a galériámat, csak azért, hogy lássam, mennyit nőtt a most legkisebbem az első pillanatoktól kezdve. Sajnos köztudottan lassan haladok a képek letöltésével a telefonomról és mappákba rendezésével. Ám érdemes megcsinálni, mert később a gyerekeknek is élmény lesz visszanézni a képeket.

 

 

3. Énekeld a saját dalaidat

Én mindig új dalokat találtam ki, amiket elénekeltem a gyerekeimnek, és bár nem tudom, hogy élvezk-e az éneklésemet, de határozottan felélénkültek, amikor felismerk a fejemben kitalált dallamokat. Ahelyett, hogy megpróbálnék emlékezni minden rímre és dalocskára, amit gyerekkoromban hallottam, saját dalokat alkottam az alapján, hogy mit csinálunk aznap. Ugyanazt a dallamot használom, csak megváltoztatom a szavakat. Élesen tartja az elmémet, miközben otthon vagyok a gyerekekkel, és meg is nevetteti  őket. Az érzékszervek fejlesztésén túl a hangunk megnyugtatja a gyermeket, nagyszerű segítség az idegi fejlődésben.

 

4. Jöhet egy kis felfordulás

A motoros készségek egyike azoknak a témáknak, amelyekről mindig kérdez a védőnő és a gyerekorvos, hogy ezt és ezt csinálja-e már a baba!? Azok a csippentő ujjak, habár roppannt aranyosak, amikor megragadják a gabonapelyheket és a pufit, olyan izmokat is használnak közben, amelyek a babáknál rendkívül fontos, hogy dolgozzanak. A babák természetesen játszanak az ételükkel, kiöntik az itókájukat és dobálják a játékokat, úgyhogy engedjük meg nekik hadd csinálják időnként szándékosan! Bizonyos felügyelet mellett megengedhetjük a babának, hogy biztonságos festékkel játsszon, tapicskoljon, hogy érezzen és megérintsen, miközben kifejezi magát, és gyakorolja a motorikus készségeit.

 

5. Masszázs és nyújtás babával

A babáknak is jól esik egy kis masszázs vagy simogatás. Építsünk be a mindennapjainkba egy rövid masszázst és esetleg a lábak és karok áttornáztatását, biztos, hogy nagyon jó érzés lesz a gyermekünknek is. Ha masszázst vagy babaolajat dörzsölünk a testükre, különösen alvás vagy az esti lefekvés előtt, akkor nyugodtabbá válnak és készen állnak arra, hogy remélhetőleg gyorsan elaludjanak. Lehet ez akár az esti rutin része is.

Feltétlenül kérdezzétek meg gyermekorvosotokat, vagy védőnőtöket, ha bármilyen kérdés vagy aggály merül fel a baba első hónapjaival kapcsolatban.

freepik.com

via

- Hirdetés -