Együtt leszünk család.

5 dolog, amitől a karácsony már más a tizenéves gyerekeimmel

December közepe van, és a házban egyetlen lény sem említette a karácsonyt, még a legkisebb sem. Igaz, Mikuláskor a csizmájukat gondosan kipucolták, holott teljesen tisztában vannak azzal, hogy Szent Miklós egy negyedik századi görög szerzetes volt.

Éljen a karácsony tizenévesekkel! A kicsi hamarosan betölti a 10. életévét, és rá kellett nnöm, hogy sokkal másabb lesz az ünnepi időszak, ahogy a gyerekek nőnek. Íme néhány változás, amit tapasztaltam:

1. Nincs több karácsonyi műsor

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Könnyes lett a szemem, valahányszor a pásztornak vagy  az angyalnak öltözött apróságaimat láttam. Azok az óvodai programok időnként tudtak bonyodalmat okozni a jelmezekkel és az utolsó pillanatban betanult szövegekkel. „Igen, szerepelnie kell a műsorban. És igen, viselnie kell a kényelmetlen cipőt.” De amikor látjuk, hogy kisgyermekünk a “Csendes éjt” énekli, az minden előzetes hisztit megér. Készítsetek sok fotót és videót, amíg a gyerekek kicsik, mert higgyétek el – valóban gyorsan felnőnek.

2. Karácsonyi témájú ruha

- Hirdetés -

Gyermekeim lázadtak, és úgy döntöttek, hogy végtelenül béna, ha óriási hóembert hímeznek a hasukra.„

- Hirdetés -

Mielőtt a fiaim rájöttek, hogy beleszólásuk van az öltözékükbe, én öltöztettem kockás ingbe és karácsonyi pulóverbe őket az éves ünnepi fotózásunk alkalmával. Valahol az általános iskola közepén a gyerekeim azonban fellázadtak, és úgy döntöttek, hogy végtelenül béna, ha óriási hóembert hímeznek a hasukra. A másik oldalról nézve viszont eddig amennyi energiát  a gyerekeim öltöztetésére fordítottam, azt most a ház feldíszítésére tudom fordítani. A törhető dísztárgyak végre kikerülhetnek a raktárból!

3. A karácsonyi kívánságlista kifinomultabbá válik, vagy egyáltalán nincs is

A 9 éves gyerekem ragaszkodott hozzá, hogy a begépelés előtt vázlatot készítsen a listáról, és az egyes tételeket megfelelő számú csillaggal lássa el fontossági sorrend szerint. Ragaszkodott hozzá, hogy küldjünk e-mailt minden nagyszülőnek, és nyomtassunk ki négy példányt … csak biztonsági másolat céljából. Egy barátunk fiai egy lépéssel tovább mentek: létrehoztak egy Google Doc-ot, amely tartalmazza az árakat és a webáruházak linkjeit is. Úgy hallom, ez az utolsó állomás azelőtt, hogy: “Nem tudom, nem akarok semmit. Minden béna.”

4. Jobban tudnak adni

Tudom, úgy hangozhattam eddig, mintha a karácsonyi készülődés negatív irányba fordulna, ahogy a gyerekek elérték a tini éveiket. De időnként ezek a „mogorva, nagyra nőtt lábú egyedek” meglepnek. A fiaim érdeklődést mutattak az adakozás és az elfogadás iránt. Az elmúlt pár évben már elvittem a fiaimat vásárolni, hogy ajándékokat válasszanak egymásnak, de ebben az évben a 12 éves gyerekem azt mondta: “Valóban a saját pénzünket kellene felhasználnunk ajándékok vásárlására, különben ez valahogy értelmetlen.” A fiatalabb úgy döntött, hogy az egyik könyv, amelyet egy iskolai vásáron kapott, jobb lesz az apjának, és be akarta csomagolni.

5. Megértik az ünnepek valódi jelentését

Attól függetlenül, hogy vallásosak-e vagy sem, igazán lenyűgöz a gyerekeim azon képessége, hogy átlátják a fogyasztói kedv és a szezon általános frenetikus tempóját. Remélem, hogy ez a médiaértő generáció tudja, hogy az igazi boldogság nem egy új autóból származik, amelyre piros orr van kötözve.

Ó, Istenem, megint bepárásodott a szemem…

freepik.com

via