Amikor az alakunk megtartására gondolunk, hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy a gyümölcs alacsony kalóriatartalmú és egészséges ételnek számít, nassolásként és vacsora helyett is fogyasztjuk. Ez azonban nem minden gyümölcs esetében igaz. Némelyik közülük túl sok cukrot tartalmaz – majdnem annyit, mint a csokoládé.
Itt a nyár, a gyümölcs szezon, mi is nagyon szeretjük fogyasztani, de természetesen szeretnénk az alakunkat is kímélni.
Ezért cikkünkben összegyűjtöttünk, melyik gyümölcsöt érdemes kerülni, hogy megőrizzük formánkat.
5. hely: Eper a sárgabarack helyett
Az eper az egyik legjobb étel az egészséges táplálkozáshoz. Ez a gyümölcs rostot, C-vitamint, sok vizet és nagyon kevés cukrot tartalmaz, ami segít a narancsbőr ellen.
A sárgabarack meglehetősen nehéz gyümölcs. A túlzott fogyasztása emésztési zavarhoz vezethet, de a fő veszély a magban rejlik. Ha szereted megenni a barackmagok belsejét, tudnod kell, hogy amigdalint tartalmaznak, amely hidrogén-cianidot képez a gyomorban. Ez egy erős méreg, amely émelygést, szédülést és ájulást okozhat, ha nagy mennyiségben fogyasztják.
4. hely: Körte helyett dinnye
A sárgadinnye és a görögdinnye sok rostot és vizet tartalmaz, gyorsan eltelít és vizelethajtó hatású. A dinnyék segítenek eltávolítani a méreganyagokat, és küzdenek az olyan bőrhibák ellen, mint a narancsbőr és a pattanások. Melegben nagy segítséget nyújtanak, helyreállítva a vízháztartást, ami szintén elengedhetetlen a jó alak és bőr számára.
A körtének jelentős hátránya van: erőteljes székrekedést okozó hatása miatt megzavarhatja a belek munkáját.
3. hely: Avokádó helyett erdei gyümölcsök
Az alacsony cukortartalomnak, a C-vitaminnak és az antioxidánsoknak köszönhetően az erdei bogyók nem károsítják az alakodat. Ellenkezőleg, segítenek a kollagén termelésében és a felesleges zsírégetésben.
Az avokádó viszont nem jól illeszthető be a diétánkban. Néha hívják „vaj gyümölcs-nek”, és okkal: energiaértéke 227 kcal. Az avokádót inkább kiegészítőként lehet használni, vagy kis mennyiségben kenhető krémként.
2. hely: Alma vagy szőlő?
Az alma a diéták legjobb gyümölcsei közé tartozik. Nincs semmilyen zsírja, és energiaértéke körülbelül 60-100 kcal. Az almák sok rostot és jól telített anyagot tartalmaznak, miközben az antioxidánsok és a pektinek miatt megküzdenek a narancsbőrrel is.
A szőlő éppen ellenkezőleg, az alakunk és az egészségi állapotunk szempontjából is a legrosszabb gyümölcs. A szőlő sok cukrot tartalmaz, héja nehezen emészthető, a magok eltorlaszolhatják a beleket, a bennük lévő savak károsítják a fogzománcot.
1. hely: Grapefruit a banán helyett
A grapefruit az első helyen áll a túlsúly elleni küzdelemben, erőteljes zsírégető tulajdonságai miatt. A grapefruit enzimjei segítenek a kalóriák aktív feldolgozásában. Egyetlen főértékű étkezés (legfeljebb 800 kcal) nem károsítja az alakod, ha fél grapefruitot is megeszel vele.
A banán azonban a „legenergikusabb” gyümölcs. Lassan emészthető, és a tudósok nemrégiben találtak bennük bizonyos anyagokat, amelyek blokkolják a zsírhasadásért felelős sejtek aktivitását.