Együtt leszünk család.

5 lépésben a környezettudatosság felé

Ma már nem hunyhatunk szemet a világ pazarló és vég nélküli szeméttermelése felett. Amikor komplett erdők égnek heteken keresztül, amikor a tengereket, óceánokat ellepi a szemét, amikor áradások és szuperviharok csapnak le ránk és mindenből túltermelünk, akkor meg kell állnunk egy pillanatra és muszáj végig gondolnunk, hogy mi magánemberként mit tehetünk ez ellen?

Nyilvánvalóan nem mi egyedül fogjuk megoldani ezt a globális problémát, mégis rengeteg mindent tehetünk azért, hogy megpróbáljuk egy kicsit tehermentesíteni a Földet.

Vásárolj tudatosan

A tudatos vásárlás a megtervezéssel kezdődik. Írjunk egy listát, hogy mit szeretnénk venni, és csak azokat a termékeket helyezzük a kosárba, amiket felírtunk és valóban szükségünk is van rá. A boltok tudatosan próbálnak rávenni minket a vásárlásra a különböző kihelyzett termékekkel, de ha követjük az előzetesen összeállított listát, akkor nem veszünk meg mindent, ami az utunkba akad.

Mindig vigyünk magunkkal bevásárló zsákokat és lehetőleg kerüljük el az egyszer használatos, eldobható műanyag termékek vásárlását.

Takarékoskodj az energiával

Olyan alapdolgokkal, hogy nem folyatjuk a vizet feleslegesen, hogy lekapcsoljuk a villanyt, ha nem tartózkodunk egy helyiségben, és kihúzzuk a konnektorból a töltőket már sokat spórolhatunk. De érdemes olyanokra is odafigyelni, hogy csak akkor indítsuk be a mosógépet, vagy mosogatógépet, amikor az már megtelt. Használjunk energiatakarékos izzókat.

Ezek apróságoknak tűnhetnek, de a sok kicsi sokra megy, és máris csökkentjük a felesleges energia felhasználást.

Kép forrása: freepik.com

Kezeld megfelelően a szemetet

A szelektív szemétgyűjtésen túl is többféle módon csökkenthetjük a kommunális kukánk tartalmát. Egyrészt, ha okosan vásárolunk, akkor kevesebb szemétbe való dolgot viszünk már haza is. Másrészt a zöldhulladékot komposztálhatjuk, és ehhez kert sem szükséges, hiszen már több helyen vásárolhatunk benti komposztálókat is. Figyeljünk, hogy a speciális szemétforrásokat (például a gyógyszerek, az izzók, fénycsövek, CD-k, DVD-k) mindig a megfelelő helyre dobjuk.

Hasznosítsd újra

Sokan nem is gondolnák mennyi mindent újra lehet hasznosítani egy háztartásban. Számos olyan tárgyunk kaphat új funkciót, amivel kitolhatjuk a használati élettartamát. Érdemes végiggondolni, ha már meguntunk egy dolgot, hogy mire használhatnánk még a jövőben. Ha elszakad valami ne dobjuk a szemétbe, ha lehetséges varrjuk meg, ha már menthetetlen akkor pedig használjuk törlőrongyként, vagy alátétként  például ha a gyerekek festenek. Egy picit átgondolva a dolgokat, sokkal több használati tárgyunkat megmenhetjük így a szemétbe dobástól új funkciót adva nekik.

Javítsd meg

Ha meg lehet valamit javítani, akkor tegyük is meg. Ne cseréljünk le valamit csak azért, mert elszakadt vagy épp elromlott. Ha javítható, javítsuk is meg, így is meghosszabbítva egy termék élettartamát.

A környezettudatos életmód már gyerekkorban elkezdődik azáltal, hogy szülőként megmutatjuk gyermekeinknek, hogyan lehet másképp, jobban odafigyelve élni az életünket.

Kiemelt kép forrása: freepik.com