Együtt leszünk család.

5 ok, amiért az emberek mérgező kapcsolatokban maradnak

Ginnie Love Thompson pszichoterapeuta szerint minden egyes kapcsolatnak van egy bizonyos szintű toxicitása. Bár normális, ha a párkapcsolatban vannak csúcsok és mélypontok, bölcs dolog azt is tudni, hogy mikor van ideje elengedni azt.

De a távozást gyakran könnyebb mondani, mint megtenni.

Ezt szem előtt tartva cikkünkben arra keressük a választ, hogy mi az a néhány ok, amiért az emberek továbbra is mérgező és egészségtelen kapcsolatokban élnek régóta.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Félelem a magánytól

Egy tanulmány szerint az egyedülléttől való félelem miatt az emberek pusztító kapcsolatokban maradhatnak, azon egyszerű oknál fogva, hogy „jobb”, ha tökéletlen partnerünk van, mint szinglinek lenni. A társadalom néha arra készteti az embereket, hogy azt gondolják, hogy az egyedülálló vagy az „egyedül” negatív dolog – de valójában semmi baj nincs vele.

- Hirdetés -

2. Alacsony önbecsülés

- Hirdetés -

A tanulmányok arra is rávilágítanak, hogy az alacsony önértékelésű emberek hajlamosak az egészségtelen kapcsolatokban maradni. Miután ilyen sokáig tapasztalták a bántalmazást és a mérgező viselkedést, az emberek könnyen abba a csapdába eshetnek, hogy azt hiszik, hogy ők a hibásak partnerük mérgező viselkedése miatt. Az alacsony önbecsülés arra is késztetheti az embereket, hogy megkérdőjelezzék saját értéküket és azt, hogy mit adnak a kapcsolathoz.

3. Személyes felelősségvállalás a társukért és tetteikért

Egy kellemetlen helyzet vagy konfrontáció után a bántalmazott néha megfordítja a dolgot, és bűnösnek érzi magát, vagy úgy érzi, hogy valahogy hibás, bár nem így van. Ezt közismerten gázfénynek nevezik. Ez a viselkedés gyakran fokozatosan alakul ki, így megnehezítve az ember számára, hogy felismerje, hogy ez történik. A szorongás, a zavartság és a képtelenség bízni önmagában és tetteiben mind a gázfény jelei.

4. Abban a hitben lenni, hogy a dolgok változhatnak

Sokan, akik mérgező kapcsolatokban élnek, néha azért maradnak, mert szeretik a párjukat, és azt hiszik, hogy a dolgok egyszer javulni fognak, vagy hogy a kapcsolat megmenthető. Feltételezhetik azt is, hogy partnerük egészségtelen viselkedése nehéz körülmények eredménye, vagy valahogy megváltoztathatják a kapcsolatot azáltal, hogy ők maguk is jobb partnerek. De a valóságban a viselkedés idővel gyakran csak rosszabbodik, és az emberek csak egyre jobban megsérülnek.

5. Félni az elutasítástól

Egy másik ok az elutasítás – az egészségtelen kapcsolatban maradnak, mert félnek attól, hogy a jövőben elutasítják őket, ezért ragaszkodnak jelenlegi partnerükhöz. Azok az emberek, akik félnek az elutasítástól, nehezen tudják kifejezni magukat, kifejezni gondolataikat és kiállni magukért.

Internetes felhasználók mesélik el személyes tapasztalataikat múltbeli mérgező kapcsolataikról:

Sokáig mérgező kapcsolatban voltam. Amikor végre elegem lett, tudtam, hogy ha nem távolítom el magam a helyzetből, amennyire csak lehet, akkor csak visszamegyek. Így elköltöztem egy másik országba. De minden alkalommal, amikor rosszul éreztem magam, azt gondoltam: Igen, nyomorult vagyok, de engem nem kezel szemétként, ha valaki azt állítja, hogy szeret. Elmentem, hogy eltávolodjak ettől. Azóta évek teltek el, és sokkal jobban vagyok. Jártam terápiára, egy csomó dolgot feldolgoztam, és most sokkal boldogabb vagyok. És örülök, hogy elmentem, amikor elmentem. ” rainbowdeathcake / Reddit

Nem volt érdemes a mérgező kapcsolatban maradni. Ha visszagondolok, évekkel korábban be kellett volna fejeznem. A szakítás borzasztó és fájdalmas volt sokáig, de ma sokkal boldogabb az életem. ” LassLeader / Reddit

Három éves kapcsolatom volt egy olyan személlyel, aki alapvetően ezeket a dolgokat tette. Ezt végigolvasni és most a másik oldalon lenni őrült érzés. Borzasztó úgy élni. Sokkal jobb az élet a másik oldalon. ” hustlerose89 / Reddit

Aggódást keltett bennem, és mindig állandó csomó volt a gyomromban. Akar engem ma? Szakítani akar velem holnap? Könyörögjek, hogy maradjak szerdán? Sosem tudtam. Rájöttem, hogy a kapcsolat egészségtelen számomra. Mentálisan bódító volt. Végre rájöttem arra, amire minden barátom/családtagom rájött hetekkel ezelőtt: jobbat érdemlek. Amikor rájöttem, hogy egyedülállóként boldogabb vagyok, mint vele, ez volt az ébresztő hívásom. Bár nehéz kilépni a mérgező kapcsolatból, jövőbeli éned hálás lesz érte. ” daytime_dreamer_ / Reddit

Egyik este álomba sírtam magam, mert rám nézett, és olyan kegyetlenség volt a szemében, mintha megelégedett volna azzal, hogy boldogtalan vagyok. Annyira fájt, és rájöttem, hogy a páromnak kell a menedékemnek lennie, nem pedig a stressz vagy neheztelés forrásának. Másnap szakítottam vele. Most szerelmes vagyok egy csodálatos emberbe, és ahogy bánik velem, lenyűgöz, a különbség ég és föld. ” chelksea / Reddit

Ha esetleg te magad jársz hasonló cipőben, vagy ismersz valakit aki ilyen kapcsolatban van, tudd, hogy a kapcsolatoknak nem ez a normális formája és megérdemled, hogy valaki tiszteljen és igazán szeressen.

Kapcsolódó cikk: Mitől lesz egészséges egy kapcsolat?

via

pexels.com

Szólj hozzá