Együtt leszünk család.

6 eset, amikor a NEM szó erősíti a gyermekek személyiségét

Sok szülő kerül olyan helyzetbe, hogy nem mondhat „nem” -et a gyerekeinek. Ez azért van, mert túlzó társadalomban élünk, és a szülők minden eddiginél elfoglaltabbak mindennel, ami az életükben zajlik. Ezenkívül sok szülő a legjobb barátságban akar lenni a gyerekeivel, és a legjobb barátok ritkán mondanak nemet. Szülőként azonban a gyermek kívánságainak elutasítása döntő fontosságú lehet a személyiségük felépítésében.

Cikkünkben azt szeretnénk bemutatni, hogy a határok meghatározása milyen előnyökkel járhat gyermekünk számára, és néhány alternatívát is mutatunk a „nem” szóra.

1. Kapnak egyfajta felépítést és fegyelmet

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A „nem” kimondása a gyerekeknek az első számú módja annak, hogy korlátokat szabjunk nekik. Megtudják, hogy ezeken a határokon belül kell maradniuk, és ha megszegik őket, annak következményei lesznek. Ezért felelősséget éreznek tetteikért. Mielőtt azonban „nem” -et mondanánk gyermekünknek, valóban jó okot kell találnunk, mert a gyerekek harc nélkül nem fogadják el az elutasítást.

Gyermekeink strukturáltabbá és fegyelmezettebbé válnak, ha nem tudhatnak folyamatosan magukénak mindent. Rájönnek, hogy nem kaphatnak meg mindent, amit akarnak, amikor csak akarják. Ez döntő fontosságú, mert ha idősebbek lesznek, rájönnek, hogy a világ sem ad át nekik mindent, amit csak akarnak. Be kell tartaniuk a szabályokat, és a határokon belül kell játszaniuk, ha sikereket akarnak elérni.

- Hirdetés -

2. Segít az önértékelésük építésében

- Hirdetés -

Annak ellenére, hogy sokan gondolják úgy, a fejlett önértékelés nem jelenti azt, hogy mindig jól kell éreznünk magunkat. A szakember azt mondja, hogy nem segítünk gyermekeinknek az önbecsülés kialakításában, ha folyamatosan elmondjuk nekik, hogy milyen jók. Bátorítanunk kell őket, hogy önállóan tegyenek dolgokat, ami azt jelenti, hogy néha nemet kell mondanunk nekik.

Az elején csalódottnak és szomorúnak fogják érezni magukat, de aztán megpróbálnak más megoldást találni problémájukra. Elhatározásuk más úton vezet végig céljukig. Így fognak rájönni, hogy bármilyen probléma megoldható, ha rászánják magukat.

3. Képesek lesznek különbséget tenni az igényeik között

A gyerekek olyan könnyen izgalomba jönnek a reklámokban látható új játékoktól. És természetesen megkérik szüleiket, hogy vásárolják meg nekik a legújabb játékot, mert a legtöbb barátjuk már rendelkezik vele. Szülőként meg kell magyaráznunk nekik, hogy valójában nincs szükségük az adott játékra, és hogy már vannak más csodálatos dolgaik, amelyekkel játszhatnak.

Megmagyarázhatjuk nekik, hogy a játékok nem fogják boldoggá tenni őket. És ha mégis boldoggá teszik őket, ez az érzés csak néhány napig fog tartani, amíg egy még újabb játék meg nem jelenik. Ez megmutatja nekik, hogy valaminek a szükségessége és vágya nem ugyanaz.

4. Türelmesebbé válnak

Szakértők szerint a kielégítés késleltetése elengedhetetlen lépés a sikerhez. Mindannyian megtanuljuk, hogy felnőttkorunkba lépve keményen kell dolgoznunk céljaink elérése érdekében. Ugyanezt a leckét már fiatal koruktól kezdve meg kell tanulniuk a gyerekeknek is. Ha folyton „igent” mondasz, akkor a gyermek csak akkor lesz türelmetlen, amikor nem kaphatja meg azt, amit akar, amikor csak akarja.

Ők is irreális elvárásokkal fognak felnőni, elvárva, hogy mindenki az akaratához hajoljon. Tehát, amikor a gyereked a nap közepén desszertet kér tőled, válaszold, hogy vacsoráig várnia kell. A gyermek csalódni fog abban a pillanatban, de nagyon elégedett lesz, amikor végre eljön az ideje, hogy élvezze a desszertjét.

5. A szülőknek nem szabad engedniük, csak azért mert a gyerekek sírni vagy könyörögni kezdenek

A legtöbb gyerek, amikor visszautasítást kap, panaszkodni kezd, sőt sírni vagy sikítani kezd. És néha a szülők nem tudják lekezelni a pszichés stresszt és a nyomást, ezért engednek. Az engedés azonban idővel mintává válik, és a gyerek tudja, hogy hiába mondasz először nemet, meggondolod magad, ezért panaszkodni kezd. Ez a fegyelem hiányát mutatja mind a szülők, mind a gyerekek körében.

Ha azonban gyermekünk szokatlanul dühösnek és csalódottnak tűnik és hangzik, akkor érdemes megbeszélést folytatnunk vele. Ha ésszerű, amit kérnek, gondolkodhatunk azon, hogy meggondoljuk magunkat. Igen, fegyelmet kell tanítanunk gyermekeiknek, de képesnek kell lennünk meghallgatni a gyermekeink igényeit is.

6. A NEM-et valóban hatékonyabb módon kell mondani, mint egy egyszerű „nem-et

Ha határozottan használod a „nem” szót, és nincs más magyarázata, akkor a gyerek neheztelhet rád. Meg kell találnod az alternatív kifejezéseket, hogy elmagyarázd gyermekednek, miért nem kaphatja meg azt, amit akar, amikor azt akarja. Például, ha folyamatosan cukorkák után kutatnak, ahelyett, hogy „nem” -et mondanánk, felajánlhatjuk nekik egy másik, számukra egészségesebb desszertet. Megmagyarázva, hogy a cukorkák tönkreteszik a fogukat, tudni fogják, hogy nem kérhetik őket folyamatosan.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy fontos, hogy ne alkalmazzunk dühös hangot a gyermek kijavításakor. A gyerekek könnyebben követik az udvarias korrekciót, szemben a dühös paranccsal. A szülőknek azt sem szabad elfelejteniük, hogy gratuláljanak vagy köszönetet mondjanak gyermekeiknek, amikor a korrekciót követik. A pozitív megerősítés ugyanolyan fontos fegyelmük és önbecsülésük építésében.

freepik.com

via

 

Szólj hozzá