Együtt leszünk család.

6 fantasztikus tudományos kísérlet a gyerekek számára amit próbáljatok ki a nyáron

Az, hogy az iskolai szünet van, még nem jelenti azt, hogy a gyerekeidnek abba kell hagyniuk a tanulást. Valójában a nyári vakáció tökéletes alkalom arra, hogy a fiatal elmék megnyíljanak az új ismeretek és felfedezések előtt.

Menj hát ki a gyerekeiddel, és tanuljatok meg valamit a játék révén!

Cikkünkben 6 fantasztikus nyári tudományos kísérletet állítottunk össze, amelyek lefoglalják és aktívvá teszik a gyerekeid ezen a nyáron.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Óriási buborékok készítése

Ha kint borult az idő, akkor egész nap bent maradni és várni a nap kisütését nem jó ötlet. Otthon ősrobbanás van, ezért ki kell találnod valamit a gyerekeiddel, ami végül óriási buborékokat hoz létre. Valójában a jó páratartalmú hűvösebb hőmérséklet tökéletes a tartósabb buborékok létrehozásához.

- Hirdetés -

Szükséged lesz: 6 csésze desztillált vízre, 1/2 csésze mosogatószerre, 1/2 csésze kukoricakeményítőre, 1 evőkanál sütőporra, 1 evőkanál glicerinre.

- Hirdetés -

Elkészítés: Oldd fel a kukoricakeményítőt vízben, és keverd hozzá a többi hozzávalót. Keverd meg jól a keveréket, de próbálj meg nem létrehozni habot. Hagyd az oldatot körülbelül egy órán át pihenni. Közben bármilyen anyagból készíts egy buborékfújó keretet, ami bele tud majd merülni a szappanoldatba.

Mi történik majd?: A felületi feszültség hatásai miatt igazán nagy buborékokat fújhatunk. A sima víz azonban nem képez buborékokat. Szappan és a fent említett egyéb összetevők hozzáadása növeli a felületi feszültséget, így a víz a buborék körül feszülve maradhat.

Palack rakéta készítése

Ehhez a kísérlethez csak egy kert kell, hogy elinduljon a rakéta, és egy kis technikai készség. Garantáljuk, hogy gyermekeid imádni fogják ezt az ötletet.

Szükséged lesz: egy vízzel töltött egyharmados palackra, egy üres teazsákra, szódabikarbónára, ecetre, ceruzákra vagy eldobható pálcikákra, ragasztószalagra, boros parafa dugóra, huzalra.

Előkészítés: A palack rakéta létrehozásához töltsd fel a műanyag palack egyharmadát vízzel, adj hozzá ecetet és alaposan keverd össze. Használd a ceruzákat leszálló lábakként, úgy, hogy az üveg egyenesen álljon az indítás során. Tölts meg egy üres teazsákot szódabikarbónával. Ügyelj arra, hogy a parafa szorosan illeszkedjen az üvegbe. Készíts egy horgot a drótból, akaszda teazsákot a szódabikarbónával, és rögzítsd a kapott konstrukciót a parafára. Told a parafát a palackba úgy, hogy a szódabikarbóna „töltése” benne legyen.

Utasítás: Menj ki, fordítsd meg az üveget fejjel lefelé, és tedd a földre. Távolodj el biztonságos távolságba, és figyeld a műanyag palackot a levegőbe repülni.

Mi történik?: Ha a szódabikarbónát és az ecetet összekeverjük, a reakció szén-dioxid-gázt eredményez. A zárt palackban a szén-dioxid-gáz addig halmozódik fel, amíg az összes benne lévő gáz nyomása miatt az üveg ki nem nyílik és felszáll. Győződj meg arról, hogy az indítási terület tiszta, és a kísérlet megkezdése után ne közelítsétek meg a rakétát, még akkor sem, ha úgy tűnik, hogy semmi sem történik. Lehet, hogy várni kell néhány percet, amíg a kémiai reakció bekövetkezik.

Forgatni egy vödör vizet

Ez a szórakoztató szabadtéri kísérlet némi gyakorlatot igényel, így előfordulhat, hogy gyermekeidnek elsőre nem sikerül. De hagyd őket tovább próbálkozni. Végül is szórakoztatóan lehetővé teszi, hogy gyermekeid elázzanak egy forró nyári napon!

Szükséged lesz: Egy vödörre erős fogantyúval, víz, megbízható kötél (1,5-2m).

Utasítás: Töltsd fel a vödröt, amíg kb. félig tele nem lesz vízzel. Kösd a kötelet a vödör fogantyújához. Most forgasd meg gyorsan a fejed felett a vödröt körkörös mozdulatokkal. Ahogy javul a technikád, látni fogod, hogy a víz nem esik ki és nem nedvesít meg még akkor sem, amikor a vödör áthalad a fejed felett.

Mi történik majd ?: Ha megfelelően megpörgeted a vödröt, a centripetális erő játszik szerepet. Mivel ez az erő erősebb, mint a gravitáció, a víz a vödörben marad.

Ejtőernyő készítése

Ez a kísérlet némi előkészületet is igényel. De az egyik kellemes előnye, hogy annyiszor tesztelhetitek az ejtőernyőt, ahányszor szeretnétek.

Szükséged lesz: vastag műanyag zacskóra vagy valami könnyű anyagra, ollóra, zsinórra, bármilyen apró tárgyra vagy játékra, hogy „ejtőernyősként” működjön.

Utasítás: Vágj ki egy nagy négyzetet a műanyag zacskóból vagy az anyagodból. Vágd le az éleit úgy, hogy nyolcszögű legyen. Vágj egy kis lyukat mindkét oldal széle közelében, és rögzíts egy-egy zsinórdarabot az egyes furatokhoz. Ügyelj arra, hogy azonos hosszúságúak legyenek. Kösd össze a húrdarabokat az ejtőernyősként használt tárgyhoz. Keress egy megfelelő magas helyet az ejtőernyő leküldéséhez. Például felállhatsz egy padra.

Ne feledd: ha kis lyukat vágsz az ejtőernyő közepére, az jobban fog működni.

Mi történik majd?: Amikor elengeded az ejtőernyőt, az ejtőernyős meghúzza a húrokat. A légellenállás miatt az ejtőernyőd lelassítja az ejtőernyős esését, így a játék kényelmes leszállást biztosít. Minél nagyobb az ejtőernyő felülete, annál lassabban érkezik le.

Fejjel lefelé tartani egy pohár vizet

Ha egy pohár és egy darab papír van a kezetek ügyében, használjátok őket, hogy szórakoztató kísérletet mutass be a gyerekeidnek.

Szükséged lesz: egy pohárra, vastag papírlapra (lehetőleg nem gyűröttre), vízre.

Utasítás: Töltsd fel a poharat félig (vagy tovább) vízzel. Tedd a papírt az üveg tetejére. Nyomd szorosan a pohárhoz, és gyorsan fordítsd fejjel lefelé, miközben a kartont a helyén tartod. Távolítsd el a kezed alulról. Ta-da! A papír eltakarja a poharat, és a víz nem ömlik ki.

Mi történik majd ?: Amikor az üveg poharat fejjel lefelé fordítjuk, az üvegfenék és a vízfelület közötti tér megtelik levegővel és vízgőz képződik. A gravitáció megpróbálja lehúzni a vizet, ezzel tágítva ezt a teret. Az üveg belsejében lévő levegő nyomása a légköri nyomás alá csökken, ami lehetővé teszi, hogy a folyadék ne essen ki.

Hangyák megfigyelése

Ha tudod, hol találsz egy hangyabolyt, tölts el sok időt a gyerekeiddel, figyelemmel kísérve lakói viselkedését.

1. Az első dolog, amit meg kell tennetek: találni néhány hangyát, és meg kell határozni az útjukat. Figyeljétek egy ideig a viselkedésüket. Hívd fel gyermekeid figyelmét arra, hogy a hangyák hogyan hordozzák a zsákmányukat és hogyan kommunikálnak az antennáikkal érintve. Ha végighúzod az ujjad a hangyák ösvényén, látni fogjátok, hogy a következő hangya, amely a dörzsöléshez érkezik, meglehetősen zavartan viselkedik. Egyik oldalról a másikra fog mozogni, nem tudva, merre kell mennie. De némi felderítés után a hangyák új utat választanak, és visszatérnek a kolónia táplálékának gyűjtésére. Valójában, amikor megdörzsölöd az ujjaddal az útvonalat, kitörlöd az ösvény illatát, és a hangyák nem tudják, hová menjenek.

2. Ha egy hangyaboly tetejére ételfestéket teszel, akkor látni fogjátok, hogy a festék egy idő után eltűnik, de később újra megjelenik. Valójában a hangyák folyamatosan megfordítják házuk építőanyagát, hogy megvédjék magukat a penésztől.

via

unsplash.com

 

- Hirdetés -