Együtt leszünk család.

6 ok, amiért nem vagy éhes reggel

Mindannyian hallottuk, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. De csak azért, mert ez egy népszerű mondás, még nem jelenti azt, hogy reggel éhesnek is érzed magad. És ha ez így van, akkor az egészséges reggeli elfogyasztását kihívásnak érezheted.

Bár egyes esetekben a reggeli éhség hiánya komoly probléma jele lehet, valószínűleg teljesen normális és nem okoz aggodalomra ad okot. Ebben a nagy meleg valószínűleg sokan kevesebb ételt kívánunk.

Ám itt van még 6 lehetséges ok, amiért nem érezhetjük magunkat éhesnek reggel.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Jól bevacsoráztál vagy késő este nassoltál

Az egyik fő oka annak, hogy ébredéskor nem érzünk éhségét, az az, hogy előző este egy nagy adag vacsorát ettünk vagy esti nassolást tartottunk.

- Hirdetés -

Ez különösen igaz lehet, ha magas zsír- vagy fehérjetartalmú ételt fogyasztottunk. Ezek a makrotápanyagok lassíthatják a gyomor kiürülését, és hosszabb ideig teltebbnek érezhetjük magunkat – akár másnap reggelig is.

- Hirdetés -

Különösen a fehérje jelentősen megváltoztathatja az éhséget és az étvágyat szabályozó hormonok szintjét.

Hasonlóképpen, a magas zsírtartalmú étkezés megváltoztathatja az étvágyhoz és a teltségérzethez társuló bizonyos hormonok szintjét, ami csökkent éhséghez vezet.

Ha inkább egy nagy vacsorát szeretnél elfogyasztani, és másnap reggel kihagyod vagy elhalasztod a reggelit, az teljesen rendben van – mindaddig, amíg a nap folyamán biztosan megkapja tested a szükséges tápanyagokat és hidratálást.

2. A hormonszintünk egyik napról a másikra változik

Éjszaka és alvás közben a szervezetünkben számos hormon szintje ingadozik. Ez megváltoztathatja az étvágyat.

A kutatások kimutatták, hogy az adrenalin szint általában reggel magasabb.

Úgy gondolják, hogy ez a hormon elnyomja az étvágyat azáltal, hogy lassítja a gyomor kiürülésének sebességét, és növeli a májban és az izmokban tárolt szénhidrátok lebontását, hogy táplálja a testet.

Sőt, egy tanulmány szerint az éhezési hormon szintje reggel alacsonyabb volt, mint előző este. Ez megmagyarázhatja azt is, hogy miért ébredsz fel kevésbé éhesen.

Végül néhány kutatás azt sugallja, hogy a leptin, a teltségérzetet előidéző hormon szintje reggel is magasabb lehet. A tanulmányok azonban vegyes eredményeket mutattak e téren.

Ne feledjük, hogy ezek a napi hormoningadozások teljesen természetesek, és általában nem adnak okot aggodalomra. Ha azonban hirtelen vagy szélsőségesen megváltozik az éhség érzetünk vagy az étvágyunk, beszéljünk egy egészségügyi szakemberrel.

3. Szorongást vagy depressziót érzel

A szorongás és a depresszió egyaránt jelentősen befolyásolhatja éhségszintünket.

Az olyan tünetek mellett, mint az alvászavarok, a fáradtság és az érdeklődés elvesztése, a depresszió étvágy-változásokat okozhat.

Eközben a szorongás növelheti bizonyos stresszhormonok szintjét, amelyek csökkentik az étvágyat.

A szorongás és a depresszió azonban másképp hat az emberekre. Egyes tanulmányok azt találták, hogy ezek a feltételek inkább az étvágy és a táplálékbevitel összefüggésében jelentkeznek egyes embereknél.

Ha szorongást vagy depressziót tapasztalsz, és gyanítod, hogy ez befolyásolhatja az étvágyadat vagy az egészséged más aspektusait, akkor beszélj egy egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározza a számodra legmegfelelőbb kezelési módot.

4. Gyermeket vársz

A reggeli rosszullét gyakori probléma, amelyet hányinger és hányás jellemez. A terhesség alatt az emberek körülbelül 80% -át érinti.

Bár a reggeli rosszullét a nap bármely szakában jelentkezhet, gyakran reggel fordul elő – innen kapta a nevét. A legtöbb esetben javul vagy eltűnik a terhesség 14 hete után.

A reggeli rosszullét csökkentheti az étvágyat. Egy 2270 terhes nő bevonásával végzett vizsgálatban 34% számolt be arról, hogy kevesebbet eszik a terhesség korai szakaszában.

A reggeli rosszullét mellett a terhesség más éhségcsökkentő tüneteket is okozhat, például emésztési zavarokat, puffadást és késleltetett gyomorürítést.

A hidratált állapot fenntartása, a kis étkezésekhez való ragaszkodás, bizonyos receptek kipróbálása, a sok alvás és az otthon jól szellőztetése az émelygést kiváltó illatok elkerülése érdekében mind olyan stratégiák, amelyek csökkenthetik a tüneteket és javíthatják az étvágyat.

Ha tartós reggeli rosszullétet vagy más korai terhességi tüneteket tapasztalsz, fontold meg a terhességi teszt elvégzését vagy az egészségügyi szakemberrel való beszélgetést.

5. Beteg vagy

A betegség alatti érzés gyakran csökkenti az étvágyat és az éhségszintet.

Különösen a légúti fertőzések, például a nátha, az influenza és a tüdőgyulladás esetén ismerten kevésbé éhesnek érezhetjük magunkat.

Bizonyos esetekben ezek a fertőzések korlátozzák az íz- és szagérzéket is, ami csökkentheti az étvágyat.

Egyes fertőzések, például az influenza, olyan tüneteket is okozhatnak, amelyek csökkentik az éhséget és az étvágyat, beleértve az émelygést és a hányást.

Ne feledd, hogy különösen fontos, hogy hidratált állapotban maradj és tápláld a tested, ha beteg vagy, akkor is, ha nem vagy éhes. A leves, a forró tea, a banán, a keksz és az almaszósz néhány olyan könnyű módszer, amelyet kipróbálhatsz, ha nem érzed jól magad.

6. Egyéb mögöttes okok

A fent felsorolt gyakoribb tényezők mellett számos más oka lehet annak, hogy ébredéskor nem érzünk éhséget. Íme néhány további lehetséges oka a reggeli éhség csökkenésének:

  • Bizonyos gyógyszerek szedése. Számos gyógyszertípus, beleértve a vízhajtókat és az antibiotikumokat, csökkenthetik az éhséget és az étvágyat.

  • Öregedés. Az étvágycsökkenés gyakoribb az idősebb felnőttek körében, és az energiaigény, a hormonok, az íz vagy az illat és a társadalmi körülmények változása okozhatja.

  • Pajzsmirigy-probléma. Az étvágycsökkenés a hypothyreosis vagy a pajzsmirigy-funkció csökkenésének jele lehet.

  • Peteérés. Az ösztrogén, az ovuláció során növekvő női nemi hormon elnyomhatja az étvágyat.

  • Valamilyen krónikus állapot. Bizonyos állapotok, például májbetegség, szívelégtelenség, vesebetegség, HIV és rák – mind étvágytalanságot okozhatnak.

Ha úgy gondolod, hogy egy mögöttes állapot hozzájárulhat a reggeli éhséghiányhoz, fordulj egészségügyi szakemberhez.

Mit tehetünk?

Ha ébredéskor nem érzed magad éhesnek, teljesen rendben van, ha vársz egy kicsit a reggeli elfogyasztása előtt.

Néha, mire lezuhanyoztál, felöltöztél és elkezdtél készülni a napra, éhesnek és étkezésre késznek érezheted magad.

Ha még mindig nem érzed magad éhesnek, megpróbálhatsz enni valami kicsi és tápanyag-dús étvágygerjesztést. Az ismerős kedvencekhez ragaszkodás vagy az új összetevők kísérletezése szintén izgatottá teheti a reggeli elfogyasztását és felkelti az étvágyat.

Íme néhány egészséges és finom reggeli ötlet:

  • joghurt bogyókkal és granolával

  • zabpehely szeletelt banánnal és egy csepp mézzel

  • turmix spenóttal, friss gyümölccsel és fehérjeporral

  • omlett gombával, paradicsommal, kaliforniai paprikával és sajttal

  • avokádó pirítós, tetején tojás

Ha nehezen eszed meg a reggelit, mert szorongást vagy depressziót érzel, akkor hasznos lehet a reggeli rutinba beépíteni.

Tartsd észben azt is, hogy teljesen rendben van, ha inkább a reggelit hagyod ki teljesen. Csak győződj meg arról, hogy a nap folyamán megkapd a szükséges tápanyagokat, megfelelően hidratálj, és ne hagyd figyelmen kívül a reggeli nem evés esetleges negatív hatásait, például fejfájást, fáradtságot vagy ingerlékenységet.

Végezetül, ha gyanítod, hogy egy mögöttes egészségi állapot hozzájárulhat az étvágycsökkenéshez, beszélj egy egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározza a számodra legmegfelelőbb kezelési módot.

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá