Együtt leszünk család.

7 dolog, amin változtattam, hogy jobban megtaláljam az egyensúlyt az anyaságomban

Tavaly év végére teljesen kimerültnek és lestrapáltnak éreztem magam attól, hogy mindent megtettem, amit mi, anyák általában megteszünk. Az anyalét, az iskoláztatás, a munkavégzés, a főzés, a mosás, az érzelmi gondoskodás, a fegyelmezés, a rutinkészítés, a rutintartás, a háztartásvezetés, a számlafizetés és az ebédkészítés….

Fú! Miért csodálkozunk azon, hogy az anyák mindig olyan fáradtak? Tudtam, hogy jobb egyensúlyra van szükségem az anyaságomban. Annak, hogy minden eddiginél jobban lefutottam az évet egy sprintben, nem igazán lendítettem magamon. Éreztem, hogy ezt jobban tudom és kell is kezelnem, így az új év beköszöntével szántam egy kis időt a gondolkodásra.

Mit tudnék változtatni? Milyen lépéseket tehetek most ezek megvalósítása érdekében? Így az iskolai szünet utolsó heteiben nagyon alaposan átnéztem, hogyan élünk és működünk. Családként és a társadalom közreműködőiként egyaránt. Látni akartam, min változtathatok, hogy kevésbé stresszes, teljesebb életet élhessek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Változások a jobb anya életegyensúly érdekében

1. „Elbeszélgettem” a férjemmel a szerepeink megosztásáról

- Hirdetés -

Ez rosszabbul hangzik, mint volt, de az év eleje remek alkalom arra, hogy elbeszélgessünk az elvárásokról, az otthoni és munkahelyi szerepekről. Beszélgettünk a saját céljainkról, arról, hogy mit szeretnénk elérni személyesen és szakmailag, és ez hogyan illeszkedik a családunkba.

- Hirdetés -

Beszéltünk a logisztikáról is: például az iskolai adminisztrációról, az iskola utáni tevékenységekről, az iskolai lemorzsolódásról és a saját személyes időnkről. Olyan üdítő volt. Olyan érzés, mintha egymást támogatva indulnánk el az év felé, nem pedig neheztelünk a másikra azért, amit nem csinál!

2. Elköteleztem magam az online élelmiszervásárlás mellett

Ez számomra egy hatalmas módosítás a rutinunkon. Ismerek néhány embert (én nem tartozom közéjük), akik szeretik a jó élelmiszerboltokat. Számomra nagyszerű érzés ennek kiszervezése. Minden héten fizetek érte, hogy kiszállítsák az élelmiszereimet.

Mostanában csak időnként ugrok be egy szupermarketbe egy-egy véletlenszerű termékért. A legjobb ebben a szolgáltatásban, hogy be tudok állítani egy rendszeres bevásárlólistát, amelyet minden héten kézbesítenek. Gondolok itt az olyan alapvető termékekre, mint a tej, a kenyér, az iskolai rágcsálnivalók és néhány heti vacsora, ha minden készen van. Eggyel kevesebb dologra kell koncentrálni.

3. Csökkentettem a gyerekeim iskola utáni tevékenységét

Mindig is szigorúan ragaszkodtam ahhoz, hogy a két gyerekem hetente csak két tanórán kívüli tevékenységet végezzen. Idén egy-egyre csökkentettem. A fiam most gimnazista, és egy délutáni iskolai sportedzés, majd szombat délelőtti sportolás mellett kötelezte el magát. Ha ehhez még négy tevékenységet adnék hozzá, azt hiszem, túl sok lenne kezelni. Beszéltem a gyerekekkel, és mindannyian örömmel választották ki a kedvenc tevékenységüket a tavalyi évből, és elhagyták a másikat! Ez még mindig azt jelentette, hogy hetente néhányszor taxis leszek, de megoldható.

4. Növeltem gyermekeim függetlenségét

Természetesen, ahogyan évről évre nek gyermekeink, úgy nőnek a függetlenségük is. A középiskolát kezdő gyermek nagy felelősséggel és egyre növekvő önállóságigénnyel jár. Beszélgettünk a reggeli rutinjáról, és arról, hogy mi várható el az órarendjével, a holmijaival és az iskolába való eljutással kapcsolatban.

Annak érdekében, hogy önellátóbbak legyenek a gyerekeim, kialakítottam egy helyet a szekrényünkben a konyha közelében, ahol az összes iskolai információ tárolható. Azzal, hogy csökkentem a rájuk fordítható energiákat, remélem, erősítem függetlenségüket és rugalmasságukat.

5. Elengedem a bűntudatot, és több időt szakítok magamra

Befejeztem a bűntudatot amiatt, hogy minden héten időt szakítok magamra. Akár egy könyvet olvasok vasárnap, akár hetente néhányszor reggel 6 órakor edzek, tudatosan törekszem arra, hogy egészségemet és jólétemet közelebb helyezzem a listám élére. Ahogy gyakran mondom a férjemnek: „A hajó kapitányaként, ha nem vagyok a legjobb állapotban, ez a hajó elsüllyed.”

6. A péntek estéket kiveszem

Tavaly az év nagy részében ezt csináltuk, és nagyon tetszett. Nem csináltunk semmit és nem terveztünk semmit péntek esténként. Gondoskodtam arról, hogy ne foglaljunk le semmilyen extra tantervű tevékenységet pénteken, vacsorára rendeltünk, és néha pedig megiszunk egy pohár bort.

Az éjszaka általában a kanapén összekuporodva végződik, és egy családi filmet nézünk. Ez a boldogság.

7. Szakítok időt a kapcsolatunk ápolására

Néhány hónapja ittam egy pohár bort a szomszédommal, és azon siránkoztunk, hogy milyen nehéz szerezni egy bébiszittert, és csak úgy elmenni vacsorázni a férjünkkel. Szóval kitaláltunk egy cserét. Minden hónapban egyikünk gyerekvigyáz, míg a másik párunk egy estét eltölt. Amikor tavaly előkerültek a munkahelyi karácsonyi partik, ismét kisegítettük egymást, és ez csodálatos. Ne szégyelld ezt javasolni iskolai szülő társadnak vagy szomszédodnak!

BÓNUSZ anya életegyensúly tipp:

8. Több támogatást fogok vásárolni

Ez bónusz, mert még nem próbáltam ki, de majd beszámolok. Nincs a közelben családi támogatásunk, így nehéz informális támogatást szerezni a mozgalmas, kiegyensúlyozatlan hetek enyhítésére. Tavaly év végén (amikor minden kezdett felbomlani) kiszerveztem otthonunk heti takarítását. Hatalmas segítség volt, és szerettem minden csütörtökön hazajönni egy csodálatosan tiszta otthonba.

via

unsplash.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá