Együtt leszünk család.

7 étel, amelyet kerülni kell ekcémás csecsemőknél és kisgyermekeknél

Az ekcéma frusztráló és kellemetlen probléma lehet. Különösen nehéz kezelni csecsemőknél és kisgyermekeknél, mivel számos tényező hozzájárulhat gyermekünk tüneteinek súlyosságához.

Bizonyos esetekben a gyermek étrendjének megváltoztatása segíthet a tünetek csökkentésében, és bizonyos ételek étrendből való kizárása akár a fellángolások megelőzését is segítheti.

Íme tehát 7 étel, amelyet érdemes elkerülni az ekcémás csecsemők és kisgyermekek számára. Ne feledd, hogy mindig a legjobb, ha beszélsz egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt eltávolítod az élelmiszereket a gyermek étrendjéből.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Diéta és ekcéma

Az ekcéma gyakori állapot, atópiás dermatitis néven is ismert, amelyet vörös, viszkető és gyulladt bőr jellemez.

- Hirdetés -

Bár az ekcéma bárkit érinthet, különösen gyakori a gyermekek körében. Valójában az esetek körülbelül 60%-a az élet első évében alakul ki.

- Hirdetés -

Sok tényező súlyosbíthatja az ekcéma fellángolását, beleértve az ételeket is.

A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos élelmiszerek a mérsékelt vagy súlyos ekcéma esetek 20-30%-ában kiválthatják az ekcémát. Ezenkívül az élelmiszerek nagyobb valószínűséggel rontják a tüneteket az 5 év alatti gyermekeknél.

Míg az élelmiszerek közvetlenül nem okoznak ekcémát, az étrend megváltoztatása segíthet a tünetek csökkentésében, különösen azok számára, akik érzékenyek vagy allergiásak bizonyos élelmiszerekre.

A megerősített ételallergiában szenvedő gyermekeknél a kiváltó élelmiszerek étrendből való kizárása jelentősen javíthatja az ekcéma tüneteit mindössze 1-2 hónapon belül.

Ne feledd azonban, hogy nem szükséges elkerülni az összes alább felsorolt ételt, hogy segítsen kezelni gyermeked ekcémáját.

7 étel, amire figyelni kell

A kutatások kimutatták, hogy ezen élelmiszerek közül egynek vagy többnek az étrendből való kizárása jelentősen javíthatja az ekcéma tüneteit egyes gyermekeknél.

1. Tejtermékek

Nemcsak a tehéntej-allergia a leggyakoribb ételallergia kisgyermekeknél, hanem a tejtermékek, például a tej, a joghurt és a sajt is gyakori kiváltó okai az ekcémának. Egy tanulmány, amelyet 132, élelmiszerek által kiváltott ekcémás gyermeken végeztek, megállapította, hogy a gyermekek 39%-ánál azonnali reakció jelentkezett tehéntej fogyasztása után. Egy 2019 -es felülvizsgálat szerint az ekcémás gyermekek hatszor nagyobb valószínűséggel voltak allergiásak tehéntejre, tojásra vagy földimogyoróra 12 hónapos korukban, mint az ekcéma nélküli csecsemők.

Szerencsére a tehéntej alternatívájaként több egyszerű növényi tej is rendelkezésre áll, beleértve a szójatejet, mandulatejet és kesudió tejet.

Ügyeljünk azonban arra, hogy alaposan ellenőrizzük az összetevők listáját, mivel ezen termékek némelyike magas kalóriatartalmú és hozzáadott cukrot tartalmaz.

2. Hal és kagyló

A „kagyló” kifejezés minden olyan vízi állatra vonatkozik, amelynek kagylószerű külseje van, beleértve a rákokat, homárokat, osztrigákat, kagylókat. Eközben a legtöbb halfajta, beleértve a lazacot, a pisztrángot, a tonhalat és a sügért, amelyek uszonyokkal és pikkelyekkel rendelkeznek.

Bár mind a halak, mind a kagylók rendkívül táplálóak, és nagyszerű fehérje- és omega-3-zsírsavforrások lehetnek, sok gyermeknél ronthatják az ekcéma tüneteit is. Ennek oka az, hogy a halakra és kagylókra gyakorolt allergia gyakori, és számos mellékhatást okozhat, beleértve a csalánkiütést, viszketést és az ekcémát.

Míg egyes gyermekek érzékenyek lehetnek az uszonyos halakra vagy kagylókra, mások csak bizonyos típusokra, például rákfélékre (például garnélarák és rák) vagy puhatestűekre (például osztriga és kagyló) reagálhatnak.

A gyermekorvos vagy dietetikus segíthet meghatározni, hogy a tenger gyümölcsei közül melyik fajta okozhat tüneteket a baba vagy a kisgyermek számára.

3. Szójatermékek

A szójaallergiában szenvedőknek a szójatermékek, például a szójatej, a tofu vagy az edamame bab fogyasztása immunválaszt okozhat, ami bőrreakciókat, például ekcémát válthat ki.

Más fő élelmiszer-allergénekkel szembeni allergiához képest a szójaallergia közel sem olyan gyakori. Például egy 2013-as vizsgálatban, amelyben 175 ekcémás ember vett részt, kiderült, hogy körülbelül 30%-uk rendelkezik immunreakcióval a szójával szemben.

Azonban az emberek csak körülbelül 3%-a tapasztalt tüneteket, például csalánkiütést és viszketést a szója fogyasztása után. Ha babád vagy kisgyermeked érzékeny a szójatermékekre, ne feledd, hogy sok feldolgozott élelmiszer szója alapú összetevőket tartalmaz, amelyek mind súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit.

Ilyen például a:

  • szója szósz
  • tamari
  • szójafehérje
  • texturált növényi fehérje

4. Tojás

Néhány csecsemő vagy kisgyermek allergiás lehet a tojásfehérjében vagy sárgájában található fehérjékre, ami kiválthatja az ekcéma tüneteit. A tojásallergia az egyik leggyakoribb ételallergia, amely az Egyesült Államokban az 5 év alatti gyermekek becslések szerint 1,3% -át érinti.

Ezenkívül egy tanulmány arról számolt be, hogy az ekcémás csecsemőknél közel 6-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki tojásallergia 12 hónapos korukra, mint az ekcémában nem szenvedőknél. Azonban a legtöbb tojásallergia gyermekeknél 5 éves kor körül megszűnik.

Ezenkívül egyes csecsemők és kisgyermekek, akik érzékenyek a tojásokra, bizonyos formában, például sült tojásként, tolerálni tudják.

5. Diófélék

A diófélék ronthatják az ekcémát sok dióallergiában szenvedő kisgyermeknél.

Példák a diófélékre:

  • mandula
  • kesudió
  • dió
  • pekándió

A dióallergia nagyon gyakori, és a gyermekek és felnőttek 4,9%-át érintheti. Sajnos a dióallergia nagyon súlyos lehet, és egyes kutatások azt mondják, hogy a diófélékre gyakorolt súlyosabb reakciók gyakran ekcéma, asztma és szezonális allergiák súlyos eseteivel járnak.

Amellett, hogy gyermeked kifejezetten kerüli a dióféléket, előfordulhat, hogy kerülnie kell a dióféléket tartalmazó ételeket, beleértve a pesto-t, dióvajat, kókusztermékeket és bizonyos típusú gabonaféléket, sütiket, kekszet vagy cukorkákat.

6. Búza vagy glutén

A búza a gabonafélék egy fajtája, és számos élelmiszer, például kenyér, tészta és pékáruk alapvető összetevője. A glutén a búzában, az árpában és a rozsban található fehérje, amely szerkezetét és rugalmasságát biztosítja.

A búzaallergiában szenvedők számára a búzát tartalmazó termékek fogyasztása súlyosbíthatja az ekcémát, és más tüneteket is okozhat, beleértve a csalánkiütést, az asztmát és az emésztési problémákat.

Az ekcéma és a bőrkiütések oka lehet a lisztérzékenység is, amely autoimmun állapot, amely immunreakciót vált ki gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásakor.

Bár nem áll rendelkezésre teszt a nem cöliákiás gluténérzékenység diagnosztizálására, gyermeked gyermekorvosa bőr- vagy vérvizsgálattal megállapíthatja, hogy gyermeked cöliákiás vagy búzaallergiás.

7. Földimogyoró

A földimogyoró is gyakori allergén, és számos bőrreakcióval jár, beleértve a kiütéseket, csalánkiütést, viszketést és ekcémát.

A mogyoróallergia különösen gyakori a csecsemők és a kisgyermekek körében, mivel a legtöbb mogyoróallergia az élet első 2 évében jelentkezik. Ezenkívül egyes kutatások azt mutatják, hogy a mogyoróallergia gyakoribb a mérsékelt vagy súlyos ekcémás csecsemők körében.

Ha a földimogyoró ekcéma fellángolását okozza a baba vagy a kisgyermek számára, próbáld meg helyettesíteni más összetevőkkel a kedvenc receptjeidet, például más magvakkal vagy magvajjal.

Ételek, amelyek segíthetnek az ekcéma esetén

Számos élelmiszer hasznos lehet az ekcéma számára, és segíthet csökkenteni a tüneteket, például a viszketést és a gyulladást. Például a gyümölcsök és zöldségek gazdagok antioxidánsokban, amelyek olyan vegyületek, amelyek védenek az oxidatív stressz, a sejtkárosodás és a gyulladás ellen.

Bár az embereken végzett vizsgálatok még korlátozottak, egyes kutatások azt sugallják, hogy az oxidatív stressz csökkentése szerepet játszhat az ekcéma kezelésében.

Hasznos lehet a probiotikumok fogyasztásának növelése az erjesztett élelmiszereken vagy kiegészítőkön keresztül is.

Több tanulmány szerint bizonyos probiotikum törzsek hatékonyan csökkentették a gyermekek ekcéma súlyosságát. Ezek közé tartoztak a Lactobacillus fermentum és a Lactobacillus salivarius.

Azonban további kutatásokra van szükség, mert más tanulmányok azt találták, hogy a probiotikumok nincsenek jelentős hatással az ekcémában szenvedők tüneteinek súlyosságára vagy életminőségére.

Összefoglalva tehát sok csecsemő és kisgyermek számára az étrend kulcsszerepet játszhat az ekcéma tüneteinek kezelésében. Míg bizonyos ételek ronthatják az ekcéma tüneteit, mások csökkenthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt, ami csökkentheti a tüneteket.

Mindazonáltal a legjobb, ha gyermekorvossal vagy dietetikussal beszélsz, mielőtt bármilyen változtatást végzel gyermeked étrendjén, különösen azért, mert bizonyos élelmiszerek étrendből való kizárása megnehezítheti táplálkozási szükségleteik kielégítését.

Ezenkívül ne feledd, hogy sok más tényező is hozzájárulhat az ekcéma kialakulásához, és néhány gyermeknek más típusú kezelésre is szüksége lehet a tünetek enyhítésére.

via

freepik.com