Együtt leszünk család.

7 legfontosabb jel, ami arra utal, hogy a babád boldog

Ha a baba nem érzi jól magát, mert hiányt szenved valamiben, azt egyértelműen kifejezi számunkra: sírni kezd. Mi, anyukák azonban nem csak a létszükségleteket szeretnénk biztosítani gyermekünk számára, az a legfőbb vágyunk, hogy mindig boldog, egészséges és elégedett legyen a szemünk fénye. Honnan ismerjük fel, hogy boldog a babánk?

Kisbabánk kezdetben még nem tud ránk nevetni és egyáltalán nem tudja szavakkal elmondani, hogyan érzi magát. Szerencsére azért van néhány nonverbális jel, ami megmutatja nekünk, szülőknek, hogy minden a legnagyobb rendben van a csemeténkkel.

Íme a 7 legfontosabb:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

#1 Szemkontaktus

A születés utáni első hetekben az anya öleli a gyermekét és beszél hozzá, ám a baba többnyire nem tud még jelezni. Az első mosolyra is várni kell pár hetet. Amit mégis észrevehetünk, legalábbis közelről, hogy a baba mindig alaposan megfigyeli az anyukáját. Ha feléd fordul, követ a szemével, akkor ez egy biztos jel, hogy éppen jól érzi magát, elégedett.

- Hirdetés -

Ne zavarjon meg, hogy a szemkontaktus azért valamikor véget ér, hiszen sok inger éri a kicsit. Néha szünetet kell tartania, hiszen minden, amit lát és ami körülötte történik, új számára és fel kell dolgoznia.

- Hirdetés -

Minden egyes nappal egyre figyelmesebb lesz a babád. A szemkontaktust minél tovább megpróbálja fenntartani, ragaszkodik hozzád, sok esetben egyedül a te vagyis az anyukája pillantása teszi őt boldoggá. Te vagy számára a biztos pont és te nyújtod számára a legnagyobb örömöt.

#2 Evés után nyugodtan a karjaidban

Szoptatás vagy cumisüvegezés után nyugodtan és kényelmesen fekszik az öledben? Csodálatos. Ez is azt jelenti, hogy jól érzi magát.

Ha sír a karjaidban vagy ívbe feszíti a hátát, akkor az egyértelmű jele annak, hogy éppen nincs jól, nem ritkán hasfájás lehet az oka.

#3 „Beszélget” veled

“A beszéd” talán még nem a legjobb szó ezt a hangot körülírni. Viszont már többről van szó mint sima gügyögés. A magyarázása mutatja számodra, hogy a babád érdeklődik irántad vagy a helyzet iránt. Főként ha a hangtónus egyre magasabb lesz, és a babád izgatott, biztos lehetsz benne, hogy nagyon kellemesen érzi magát. A megnyugtató sóhajok is biztosíthatnak arról téged, hogy kisbabád remekül van.

#4 Sok teli pelenka

Ha aggódsz, hogy a babád emésztésével valami nincs rendben, akkor a legjobb, ha megkérdezed a gyermekorvost. Nagyjából 6-10 tiszta pelenkára van szüksége a babádnak naponta. Ha a kisbabád súlya gyarapszik és rózsaszínű a bőre, következtethetsz arra, hogy boldog, elégedett és egészségesen fejlődik.

#5 Az első mosoly

Az újszülöttek is tudnak már a 4. hét előtt is mosolyogni, bár ez még inkább reflexszerű, mint tudatos. Valamikor a 4. és a 10. hét között tanulják meg a babák válaszképpen a mosolygást. Aztán hirtelen széles vigyorral reagálnak az anyukájuk ölelésére.
Mihelyst mosolyogni tudnak, természetesen megkapja a legnagyobb bizonyítékot (és egy nagyon boldog pillanatot) az anyuka és most már biztos lehet benne, hogy a kicsi kincse boldog.

#6 A mosolyból nevetés lesz

Nagyjából a 3 hónaptól alakul át a babád mosolya igazi nevetéssé. Anya és apa bohóckodása ilyenkor könnyen nevetésre tudja készteti a kicsiket. Szeretik, ha a szüleik vicces hangokat adnak ki. A 6. hónap körül kezdik élvezni a meglepetés erejét. Mondjuk, amikor anya arca hirtelen előkerül a kezei mögül, azt szuper viccesnek találják. Kétség nem fér hozzá, egy kacagó baba határozottan egy boldog baba!

#7 A visszapillantás

Amikor a kisbabád idősebb lesz és kúszni tanul, úgy fog tűnni, mintha mindent egyszerre szeretne. Ugyanannyira szeretné felfedezni a világot, mint visszajönni hozzád. Ha nem is megy hozzád oda, de legalább visszanéz rád.
A gyermeked számára adódnak ismeretlen szituációk és ő szeretne mindig meggyőződni arról, hogy biztonságos-e tovább folytatni a felfedezést. Ezért fordul vissza hozzád, látni szeretné a reakciódat. Amint pozitívan reagálsz, ő máris magabiztosan halad tovább a felfedezőútján.

Ez nem csak azt mutatja, hogy szoros és egészséges a kötődés közted és gyermeked között, hanem azt is, hogy a babád biztonságban érzi magát veled.

freepik.com 

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá