Együtt leszünk család.

7 mondat a szülőktől, amelyek egyszer és mindenkorra tönkretehetik a testvérek közötti kapcsolatot

A gyermeknevelés összetett, nehéz feladat – és egyszerre több gyermek nevelése még bonyolultabbá teszi a folyamatot. Nemcsak bizalmi kapcsolatot kell kialakítani minden gyermekünkkel, hanem döntő fontosságú, hogy segítsünk nekik jó kapcsolatokat kialakítani egymással is.

Sajnos néha a nyilvánvaló dolgok akadályokká válhatnak, mint például azok a mondatok, amelyeket nemzedékről nemzedékre továbbítunk, amelyekkel semmi jót nem érünk el, csak zavart és konfliktust okoznak.

Cikkünkben azon kifejezéseket gyűjtöttük össze, amelyek károsak lehetnek, és jobb, ha nem használjuk őket gyermekneveléskor, ha meg akarjuk akadályozni, hogy a testvérek versengjenek egymással, és valóban boldogok és barátságosak legyenek.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Vegyél példát a húgodról…

Úgy tűnhet, hogy összehasonlítás más gyerekekkel tökéletes motivációt jelenthet. A gyerek azonban csak azt fogja hallani, hogy jobban szereted a testvérüket, és hogy ő a rosszabb. Keserűség és irigység érzetét kelti, ami hosszú távon önértékelési problémákhoz és a jelenben is kemény versengéshez vezethet, amikor egy gyerek tisztességtelen trükköket kezd használni.

- Hirdetés -

Vigyázz az öcsédre!

- Hirdetés -

A legjobb, ha csak akkor kéred meg az idősebb gyerekeket, hogy vigyázzanak a kisebb testvérekre, ha jelentős korkülönbség van köztük. De jobb, ha észben tartod, hogy ez a tevékenység nem válhat az idősebb gyerek kötelességévé, mivel nem helyettesíthetik a szülőket. Ideális esetben a szeretet vagy a munka önmegnyilvánulása kell, hogy legyen, vagy pénzzel, vagy ajándékokkal fizethetsz nekik.

Muszáj szeretned, ő a testvéred!

Az új baba megjelenése a családban stresszes lehet a gyerekek számára. Ellentmondásos érzések és féltékenység tör rájuk. Az az erőfeszítés, hogy idősebb gyerekeid elkezdjék szeretni az „újoncot”, mert rokonok, csak súlyosbíthatják az elutasítást. Sokkal jobb megoldás, ha időnként beiktatsz egy kis időt külön a nagyobb testvérrel. Érdemes elmagyarázni nekik, hogy joguk van ilyen érzelmeket átélni, és mindig dicsérni kell azokat a pillanatokat, amikor törődnek a kis testvérükkel.

Kapcsolódó cikk: Ezzel a 10 lépéssel segítheted gyermeked alkalmazkodni az új testvérhez

Idősebb vagy, legyél okosabb és engedelmeskedj!

Egy másik rossz szokás sok szülőnél a gyerekek közötti nyílt verseny provokációja. Amikor a gyerekeket kell összehasonlítani egymással, az egyik gyerek hátrányos helyzetben érzi magát; de amikor a nyílt versenyképességről van szó, mindenki elveszíti és szorongást érez. Ez azért van, mert a verseny nem játék gyerekeknek, és az érzelmek, amelyeket a veszteség vagy a győzelem okoz, valóban erősek. Éppen ezért célszerűbb lenne őket csapattá alakítani versenytársak helyett. Ezt úgy teheted meg, hogy „te leszel a harmadik játékos”, aki felvállalja a vesztes szerepét.

Bocsáss meg neki!”, vagy „Béküljetek ki!”

Az érzelmek betiltása nemcsak állandósítja az aggodalmat, és megoldatlanul hagyja a kérdést, hanem általánosságban is ront a helyzeten. Még a felnőtteknek is időről időre át kell dolgozniuk belső konfliktusaikat. Ahelyett, hogy megtiltanád a gyerekeidnek, hogy dühösek legyenek, jobb hallgatni rájuk, azt mondani, hogy érzéseik normálisak, és segíteni nekik megoldani a dolgokat. A konfliktusok számának csökkentése érdekében próbáld meg felvázolni a csapatmunkát és a kölcsönös segítséget a gyerekek között, és megdicsérni őket ezért.

Egyformán szeretlek titeket.

Minden ember egyéniséggel rendelkezik, és ezért fontos, hogy a körülöttünk lévők felismerjék erős és egyedi oldalainkat. Az a kijelentés, hogy: „Egyformán szeretlek titeket” körvonalazza, hogy egyik gyerekben sincs semmi különleges. Ehelyett jobb fokozni a különbségeket, és dicsérni minden gyereket a tehetségéért. Ebben az esetben mindegyikük úgy érzi, hogy értékes és szeretnivaló.

via

unsplash.com

 

- Hirdetés -