Együtt leszünk család.

7 Montessori-inspirált módszer, hogy gördülékenyebbé tegyük a reggelt a gyerekeinkkel

Mivel gyermekeink a nap nagy részét távol töltik tőlünk az iskolában, értékes pillanatok azok, amelyeket együtt töltünk reggelente. De nem mindig érezzük magunkat értékesnek a készülődés forgatagában, ahogy minden nap kilépünk az ajtón.

Néha úgy tűnik, hogy bármennyi időt is szánunk rá, ez sosem elég. Végtére is, ki tudja megjósolni, hogy a múlt heti kedvenc vonatos inge a totyogó kisgyermekünk összeomlásához vezetne a reggeli rutin során? Ha otthon szeretnéd gyakorolni a Montessori módszert, itt van néhány hasznos ötlet a reggeli rutinhoz.

Íme tehát néhány Montessori jellegű tipp, amellyel könnyebbé tehetjük gyermekünk reggeli rutinját, amikor iskolába indul:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Beszéljétek meg

Válassz stresszesmentes időt, például autóban ülve, és beszéljétek át a reggeli rutint gyermekeiddel. Kérdezd meg, hogy minek kell történnie reggel, mielőtt iskolába mennek. Olyan feladatokat kell végrehajtaniuk, amelyeket könnyen elfelejthetnek, például a fogmosást vagy a cipő felvételét. Járjátok végig néhányszor az összes lépést, hogy jól tudják, mi következik.

- Hirdetés -

Noha gyermekeidnek elengedhetetlenül továbbra is szükségük lesz emlékeztetőkre, ez alapos megértést ad a mindennapi történésekhez.

- Hirdetés -

2. Készíts képdiagramot

Miután mindent megbeszéltetek, készíts képdiagramot gyermekednek, amely a reggeli rutin sorrendjét ábrázolja. Készíts képet minden egyes lépésről – az egyik a mosdó, egyik a fogkefe, a ruhájuk stb. Vagy inkább szórakozzatok együtt a képek közös megrajzolásán!

A képdiagram még a kisgyermekek számára is erőforrást biztosít arra, hogy rajtad kívül, konzultáljon, ha nem biztos abban, hogy mit kell tennie.

Akkor is hasznos lehet, ha gyermeked letér a pályáról. Emlékeztesd őket, hogy nézzék meg a diagramjukat, hogy lássák, mi következik. Ez nagyobb erőt ad, mint egyszerűen megmondani nekik, mit kell tenniük, ami nagyobb valószínűséggel hatalmi harcot indít el.

Ha gyermeked idősebb, segíts neki listát írni, vagy rajzoljon saját képeket arról, hogy mi történik reggel, és tegyétek olyan helyre, ahol minden reggel látni fogja, például az éjjeliszekrénye mellé.

3. Csomagolja be gyermeked az uzsonnáját

Az ütemtervtől függően valószínűleg jobb, ha ezt előző este megcsináljátok, de ha gyermeked arra biztatod, hogy csomagolja be az uzsonnáját, segíthet abban, hogy vállalja az iskolai napot. Aggódsz, hogy nem kerül más a dobozba, mint keksz és szőlő? Készíts egy egyszerű szabályt, hogy mit kell tartalmaznia az uzsonnának: például egy fehérjét, egy gabonát, egy gyümölcsöt és egy zöldséget. Segíts nekik az egyes kategóriák lehetőségeinek átgondolásában.

Ha idősebbek, gondolkodjanak el azon, hogy mit szeretnének minden egyes kategóriában, mielőtt bementek az élelmiszerboltba. Bármi, amit tehetnek annak érdekében, hogy úgy érezzék, beleszólhatnak a folyamatba, segíti a reggelek gördülékenyebb lebonyolítását.

4. Kínálj fel korlátozott ruhaválasztékot

Csodálatos, ha a gyerekek maguk választhatják ki a ruháikat, de ez reggel meglehetősen időigényes lehet. Kínálj fel két lehetőséget a kisgyermekednek. Mindig ugyanarra a helyre tedd őket, például egy kis polcra a szekrényükbe, hogy reggel tudják, merre nézzenek.

Egy nagyobb gyermek esetében bátorítsd, hogy előző este tegyék ki saját ruhájukat, hogy ne kelljen dönteniük, amikor reggel még félálomban vannak.

5. Engedd meg a természetes következményeket

Ha a tervezési és a képi diagramok nem működnek, próbáld meg hagyni, hogy a természetes következmények megtörténjenek, ahelyett, hogy nyaggatnád őket és ismételnéd önmagad. Lehet, hogy kissé kellemetlen, de hatékony is lesz, és valószínűleg csak egyszer kell megtörténnie.

Túl sokáig tart, amíg felkelnek az ágyból? Nem lesz idő közös reggelit enni, így meg kell elégedniük egy müzli szelettel útközben.

Nem hajlandók felöltözni? Magukkal kell hozniuk a ruháikat, és zaklatottan érkeznek az iskolába.

Ezek nem büntetések, egyszerűen olyan dolgok, amelyek logikusan megtörténnek, ha nem követik a rutinokat.

6. Hagyj időt az együttlétre

Az egyik ok, amiért a gyerekek reggel elakadnak, az az, hogy azt akarják, hogy segítsetek nekik, mert szükségük van arra az együtt töltött időre. Építs be néhány perc együttlétet, mielőtt megkérnéd gyermeked, hogy készüljön el minden reggel.

Úgy tűnhet, hogy nincs 5-10 perc szabadidőd, de ezzel valószínűleg időt takarítasz meg, mivel gyermeked megkapja a szükséges kötődési időt, és kevésbé valószínű, hogy ellenáll a reggel többi részének.

Próbálj meg valami egyszerű dolgot csinálni, világos határokkal, például olvass el két mesét, mielőtt elérkezne a reggeli rutin. Ha korán készen állnak, több időt tölthettek együtt, ami szintén természetes ösztönző.

7. Tedd szórakoztatóvá

Segíts nekik készíteni egy lejátszási listát a kedvenc dalaikból, amelyeket hallgathatnak fogmosás és öltözködés közben.

Hagyd, hogy válasszanak egy muffin vagy palacsinta receptet, és készítsetek egy nagy adagot a hétvégén, hogy készen legyen a reggeli. Felváltva mondjátok el egymásnak, hogy mit álmodtatok tegnap este reggelizés közben vagy az autóban.

A reggel gyakran mozgalmas és stresszes lehet, de az idő jelentős részét is sokan a gyermekeinkkel töltk a héten. Ezek az apró pillanatok adhatnak nekünk és gyermekeinknek egy kis lökést, amire szükségünk van ahhoz, hogy a napot szeretettnek érezzük.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -

Szólj hozzá