Együtt leszünk család.

7 ok, amiért ne adj okostelefont gyermekednek

Hamarosan kezdődik a tanév és azon tanakodsz, hogy itt van-e már az ideje, hogy okostelefont kapjon a gyermeked? Most hét olyan okot osztunk meg, amelyek miatt talán érdemes lenne elgondolkodnod, hogy még nem kellene.

Vettem a lányomnak egy telefont azzal a kizárólagos céllal, hogy kapcsolatba léphessek vele, amikor iskolában vagy edzésen van, de a telefon egy olyan entitássá nőtte ki magát, amelyet folyamatosan kezelni kell.

A tinédzseremmel teljesen nyílt párbeszédet folytatunk az online veszélyekről, és nagyon bízom az ítéletében. De összességében még túl naiv ahhoz, hogy tudjon mindenről, ami az interneten leselkedik , és, hogy az hogyan árthat neki. A tizenévesek azt sem tudják mérlegelni, hogy miért rabjai annyira a telefonjuk által biztosított dopaminnak, vagy éppen ellenkezőleg, miért depressziósak az Instagram-hírcsatornájuk görgetése után.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A lányom telefonjának felügyelete részmunkaidős munka, és bárcsak ne tennék hozzá a szülői feladatokhoz. A mai szülők zavaros utat járnak be ismeretlen területeken, és az online bővelkedő buktatók egy virtuális aknamezőt képeznek, amelyen a gyerekeknek fogalmuk sincs, hogyan lehet átjutni. Ha nem vagyunk ott, hogy megmentsük őket ettől a kicsi, de hatalmas eszköztől, akkor minden pokol elszabadulhat, mint például az alább felsorolt ​​hét dolog is.

Kapcsolódó cikk: A jó szülő gyerek kapcsolat segít az internet veszélyeinek kivédésében

- Hirdetés -

1. Pornó

- Hirdetés -

Bár vannak olyan módszerek, amelyekkel a telefonokat és a laptopokat gyermekbiztonságossá tehetjük, hogy elkerüljük a felnőtteknek szóló tartalmakat tartalmazó webhelyeket, semmi sem gyerekbiztos, vagy ha úgy tetszik: tizenéves biztos. A pornóipar éjjel-nappal azon is dolgozik, hogy összekapcsolja gyermekünket, sőt felnőtteknek szóló pop-up tartalmat is beágyaz az ártatlannak tűnő helyekre, például a YouTube-videókba. Vess egy pillantást az Enough Is Enough (Gyermekek és családok internetbiztonságáért dolgozó szervezet) statisztikáira, többek között: „26 népszerű gyermekszereplő, mint például Pokemon, My Little Pony és Action Man ezernyi linket tárt fel pornó oldalakra. 30% -a kemény volt. ” Ezenkívül a telefonnal rendelkező tizenéveseknek nagyobb a veszélye a meztelen fotók és videók megosztásának és küldésének, amelyeket soha nem törölhetünk, ha már odakint vannak.

Kapcsolódó cikk: Bárhol, bármikor zaklathatják  a gyermekeket az interneten

2. TikTok

Ez a nagyon népszerű alkalmazás elég szórakoztatónak és ártatlannak tűnik, de rendkívül addiktív, és a gyereked telefonjára helyezni olyan, mintha a világ minden online pedofilját a tenyerükbe helyeznék. Több hír is arról szólt, hogy nyolcéves gyerekeket zaklattak a TikTokon, a fiatal felhasználókat pedig kifejezett üzenetekkel bombázták. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a vállalat alkalmi hozzáállása a kiberbiztonsághoz a legnagyobb veszélyt jelenti. Személyes tapasztalataink voltak arról, hogy egy ragadozó hamis profilt hozott létre és csinos tiniként pózolt, hogy barátkozhasson és kommunikáljon gyerekekkel, sőt videókat is kérjen. Mondanom sem kell, hogy azonnal letiltottuk az alkalmazást lányunk telefonjáról.

3. Instagram

Az Instagram garantáltan olyan irányba ösztönzi a gyerek önértékelését, ami depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. A mi korunkban még senki nem volt letört, ha barátaink együtt lógtak, és nem hívtak meg minket. Most már csak annyit kell tenni, hogy gyermeked kinyit egy képernyőt, hogy megnézze, mit csinálnak a társai nélküle. Ezenkívül mindannyian hallottuk azt a mondást, hogy „az összehasonlítás az öröm tolvaja”. Az Instagram állandó FOMO*-t ad a felhasználóknak. Amint a gyereked végiggörgeti mások életének pillanatképeit, kezdi elhinni, hogy a fű mindig zöldebb a másik oldalon, és hogy mindenkinek jobb nála. Egy másik óriási kérdés, hogy bár a lányomnak van privát fiókja, mégis rendszeresen kap nem megfelelő, zavaró DM-eket, amelyeket folyamatosan figyelnem kell és törölnöm kell.

Kapcsolódó cikk: Mi az a mérgező pozitivitás és miért van rossz hatással ránk?

4. Roblox

Itt van egy másik játszótér a ragadozók számára. Hiszen melyik lehetne jobb hely, ahol könnyedén beszélgethet a gyerekekkel, ha hamis biztonságérzetük van egy szórakoztató online játék közben? Az orrom előtt a fiam 166 idegennel „barátkozott” Robloxon. Be kellett mennem, és egyenként törölni kellett őket. Míg a Roblox intézkedéseket tesz annak korlátozására, hogy mit lehet kommunikálni a beszélgetéseik során, a játékosok mondhatnak olyanokat, mint például „ABC apának”, hogy aztán szerepet játszanak valakinek a gyermekeiként. Ez megnyitja a gyorsan zavaróvá vált kommunikációs vonalakat.

5. A telefonok zavarják az alvást

Nem titok, hogy a telefonok megzavarják az alvást – és a tizenéveseknek égető szükségük van alvásra a hangulatuk és a növekedésük szabályozásához. A kék fény megzavarja vagy letiltja az elalvás képességét, ezért az esti órákban történő telefonos görgetés recept a melatonin blokkolására és az elalvás megnehezítésére, ha nem is lehetetlenné tételére. Ha gyermekednek már van telefonja, mindenképpen vezesd be a szokást, hogy kora este bemész hozzáés ne hagyd, hogy a hálószobájában aludjon a telefonnal -, még akkor sem, ha ragaszkodik hozzá, hogy ébresztőóraként kellene. Dehogy kellene.

6. A telefonok csökkentik a figyelmet és a fókusz hiányát okozzák

A serdülők aránytalanul sok időt töltenek telefonjaikkal, az azonnali kielégülés és pergő grafika világában, amellyel a valós világ nem versenyezhet a figyelem elnyerése érdekében. Ez pedig a figyelem csökkenéséhez vezet, és képtelen lesz összpontosítani olyan feladatokra, amelyek tartósabb figyelmet igényelnek és kevésbé csábítónak tekinthetők, például az iskolai feladatok. Ez a kérdés annyira elterjedt, hogy egy tanulmány kimutatta azt is, hogy saját okostelefonjaink puszta jelenléte csökkenti a rendelkezésre álló kognitív kapacitást.

7. A telefonok olyan világba hozzák a gyerekeket, amelyre még nem állnak készen hogy elnavigáljanak benne

Mint fent említettük, a telefonok az egész világ számára portált kínálnak a felhasználóknak, amelyet zsebükbe helyezhetnek – jóban vagy rosszban. Bármennyire is igyekszünk szülőként, nem kelhetünk versenyre a fiatal generációkkal, hogy jobban megértsük a telefon használatuk során a választásukkal járó összes eredményt. Mivel a tinédzseremnek már van telefonja, igyekszem arra használni, hogy megtanítsam a lehető legfelelősebben navigálni a virtuális világban. De ha újra tudnám csinálni, akkor a nyomógombos telefont választottam volna számára.

* Félelem, hogy lemaradunk valamiről.

via

pexels.com

Szólj hozzá