Együtt leszünk család.

7 városi legenda az alvásról, amiről mindannyian azt hittük, hogy igaz

Az alvás előtti tévénézés segít lenyugodni? Az éjszakai testmozgás árt a pihenésünknek? Ezek az alvással kapcsolatos mítoszok sokunk szokásait meghatározzák, de nem teljesen igazak.

Fontosnak tartjuk, hogy leleplezzük őket, mert ha nem alszunk jól, fáradtnak érezhetjük magunkat, nem gondolkodunk tisztán, és sok időt tölthetünk rossz hangulatban. Az alvás, mint minden más testi folyamat, odafigyelést igényel, mivel ez nagyon fontos része az életünknek.

Ezért cikkünkben összegyűjtöttük a jó alvással kapcsolatos leggyakoribb hiedelmeket, amelyek hatással lehetnek egyes emberek egészségére, így mától kezdve odafigyelhetsz az alváshigiéniára, és tele lehetsz energiával a nap folyamán. Bónuszként további tippeket is találsz, amelyekkel jobban alhatsz.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. A horkolás gyakori és ártalmatlan

Nem tagadjuk, hiszen ez tény: szinte mindenki horkolt már valamikor az életében. Ez persze nem kérdés. Ha azonban a horkolás gyakori és nagyon hangos lesz, annak jele lehet, hogy valamilyen mögöttes egészségi állapotban szenvedsz, amelyet a lehető leghamarabb orvosolni kell. Ez lehet például obstruktív alvási apnoe. Ez egy meglehetősen gyakori rendellenesség, amely akkor fordul elő, amikor a légutak el vannak zárva, és a légzés hirtelen megszakad, vagy akár leáll alvás közben, ami felébreszt.

- Hirdetés -

Az apnoéban szenvedő személy nyilvánvalóan nem fog jól pihenni éjszaka, és nagy valószínűséggel fáradtnak érzi magát, és túlzott álmosságtól, kialvatlanságtól szenved a következő nap folyamán. Ez befolyásolhatja a koncentrációjukat és ezáltal a napi feladataik hatékony elvégzésének képességét, sőt kockázatot jelenthet a teljes odafigyelést igénylő tevékenységek során, mint például a vezetés. Az apnoét és az ehhez kapcsolódó horkolást alvási szakembernek kell kezelnie.

- Hirdetés -

Ha azonban úgy gondolod, hogy szenvedsz tőle, akkor néhány dolgon változtathatsz, hogy a helyes irányba tereld a tested:

 • Tarts egészséges testsúlyt.
 • Korlátozd az alkoholtartalmú italok fogyasztását.
 • Kerüld a háton alvást (mert elősegíti a légutak elzáródását).

Kapcsolódó cikk: 7 alvási probléma, amellyel a párok gyakran szembesülnek

2. Jó délután hosszabban aludni

A szunyókák köztudottan nagyszerű szövetségesei azoknak, akik szeretnek aludni. Nem kizárólagosan, de valójában csodálatos előnyökkel is járnak: javíthatják a hangulatot, javíthatják a munkahelyi teljesítményt vagy bármely más tevékenységet, amire összpontosítani kell, segítenek pihenni, és kevésbé érezzük fáradtnak magukat. De ez a csodálatos dolog is visszaüthet.

A hosszú délutáni alvás nem eredményezi ezeket a kívánt hatásokat, és valójában ronthatja éjszakai pihenésünket. A szakértők azt javasolják, hogy csak rövid, 10-20 perces szundikat iktassunk be. És ezt délután 3 óra előtt kell megtenni, mert az a napszak is számít, amelyben lefekszünk pihenni. Ha úgy döntünk, hogy a nap végén néhány percig alszunk, akkor könnyedén előfordulhat, hogy nehézségeink lesznek az éjszakai elalvással.

3. A több alvás mindig jobb

A kérdés itt valójában az lehet, hogy mit értünk „több alvás” alatt? Ez egy trükkös kérdés. Kezdjük az alapokkal: az egyes személyek számára szükséges órák mennyiségével. Nyilvánvaló, hogy ezek személyenként eltérőek lehetnek, de a szakemberek biztosak abban, hogy a felnőtteknek csak napi 7 és 9 óra közötti időtartamot kell aludniuk. A túl sok alvás (ha túllépjük az éjszakai 9 órát) fejfájást és túlzott fáradtságot okozhat. A túl sok alvást összefüggésbe hozták az egészségügyi problémák fokozott kockázatával, úgymint a súlygyarapodás, a depresszió, a cukorbetegség és a szívbetegségek.

De ha időnként egy kicsit tovább fekszel az ágyban, ne aggódj túl sokat emiatt. Az egyetlen dolog, amit meg kell tenned, hogy figyelj, és ügyelj arra, hogy ne aludj rendszeresen 9 óránál többet. Ha ezt egy kicsit túl nehéznek találod, mert szeretsz aludni, próbáld megváltoztatni a szokásaidat. Ha úgy gondolod, hogy valami más történik, ami akadályozhatja a megfelelő alvást, kérj orvosi segítséget. Ez az információ a 18 év feletti személyekre vonatkozik, mivel a gyermekek és serdülők többet tudnak aludni, és a legtöbb esetben aludniuk is kell.

4. A tévénézés a hálószobában ellazít és segít elaludni

Sokan szeretünk az ágyban feküdni és egy jó filmet nézni. Ez az élet egyik legnagyobb öröme, és nem akarjuk elrontani. A szakértők azonban nagyon világosan azt javasolják, hogy meg kell húznunk egy határt, és el kell kerülnünk a tévézést lefekvés előtt. A varázsdobozból származó fény- és hangingerek olyan jeleket küldenek az agyunkba, amelyek megváltoztatják a testünkben zajló folyamatokat. Ezek a folyamatok valójában azok, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy álmosnak érezzük magunkat és jól aludjunk az éjszaka folyamán.

Ha egy kicsit mélyebbre akarunk ásni ebben a kérdésben, akkor először is tudnunk kell, hogy ezen folyamatok egyike a melatonin nevű hormonnal kezdődik. A szervezetünk melatonint szabadít fel a nap végén, amikor észreveszi, hogy a nap lenyugszik, és sötétedni kezd. Ez a saját módja annak, hogy elmondja nekünk, hogy ideje aludni. Ha lefekvés előtt a televízióból származó mesterséges fénynek vagyunk kitéve, a funkciója megváltozik, és nem teszi lehetővé a jó pihenést. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ne legyen TV és egyéb képernyő a hálószobában. Ehelyett olvashatunk könyvet, és hallgathatunk pihentető zenét.

5. Ahogy öregszünk, kevesebb alvásra van szükségünk

Ha gyerekkorodban egy kis időt eltöltöttél a nagyszüleiddel, észrevehetted, hogy gyakran korábban vagy könnyebben ébredtek fel, mint te. Talán ez volt a helyzet a szüleiddel is. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy ahogy öregszünk, kevesebb alvási órára van szükségünk. De ha megnézzük a szakértők ajánlásait a felnőttek és az idősek óráinak számáról, kiderül, hogy nincs sok különbség.

Ennek ellenére az is igaz, hogy az öregedési folyamat természetesen megváltoztathatja az ember alvásának mennyiségét és minőségét. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szervezetnek kevesebb óra alvásra van szüksége a megfelelő működéshez. Míg egy 18 és 64 év közötti felnőttnek 7-9 óra alvásra van szüksége, addig a 65 év felettieknek 7 és 8 óra között kell aludniuk minden éjjel. Amint láthatjuk, ez még mindig nagyon közel van ahhoz, hogy egy embernek mennyit kell pihennie.

6. Hétvégén pótolhatjuk az alváshiányt

Ha egyik napról a másikra ébren maradsz, hogy elvégezz egy feladatot az irodából, vagy hogy elvégezz néhány házi feladatot az iskolába, ezt csak időnként teheted meg, és bár ez nem nagyszerű, nem lesz egészségügyi problémád, ha ezt megteszed. Azonban nem tanácsos szokássá tenni. Az alvás ideje fontos, és éjszaka kell lennie. Az elveszett alvási órák felhalmozódnak, és ezért egyes szakemberek ezt a hiányt alvási adósságnak nevezik.

Állítják, hogy ezt az időt nem lehet visszanyerni azzal, hogy egyszerűen csak néhány órával többet alszunk hétvégén, és azt mondják, hogy ez nem ellensúlyozza azokat a negatív hatásokat, amelyeket a folyamatos alváshiány okozhat a jövőben. Bár az egészségünk szempontjából a legjobb, ha nem kerülünk bele ebbe az adósságba, fontoljuk meg ezeket a tippeket, hogy fokozatosan visszanyerjük az energiánkat, ha pár órákat alszunk:

 • Alvás röviden és kora délután.
 • Állítsunk be ütemtervet az alváshoz és az ébredéshez, és próbáljuk meg betartani azt minden nap.
 • Ha nem szoktunk éjszakánként legalább 7 órát aludni, akkor kezdjünk hozzá mindig 15 perccel megnövelni az alvást, amíg el nem érjük az optimális időt.

7. A lefekvés előtti testmozgás megnehezíti a jó éjszakai alvást

Nem mindenki élvezi vagy képes edzeni reggelente, így sokan csak azt gondolják, hogy majd este, a munka után elvégzik a szokásos edzéstervet. Most azon tűnődhetsz, vajon ez befolyásolhatja -e az alvás minőségét? Ez jogos kérdés, de a kutatók még mindig nem teljesen biztosak benne. A szakértők úgy vélik, hogy a könnyű vagy közepes fizikai aktivitás körülbelül 60-90 perccel lefekvés előtt elősegítheti a gyorsabb elalvást és elősegítheti a pihenést. Ez azt jelenti, hogy gyakorolhatunk jógát, gyaloglást, könnyű vagy közepes súlyok emelését, kerékpározást és úszást, de mindezt anélkül kell elvégezni, hogy túlzásba vinnénk a dolgokat.

Figyelembe kell vennünk, hogy nem ajánlott nagy intenzitású vagy nagyon erőteljes gyakorlatokat végezni, és várni kell legalább egy órát lefekvés előtt, miután bármilyen fizikai tevékenységet végeztünk, függetlenül attól, hogy az milyen intenzív volt.

Bónusz: 6 extra tipp a jobb alváshoz

Ha nehezen alszol jól, akkor kövesd a World Sleep Society által ajánlott tippeket. Tudjuk, hogy a szokások megváltoztatása nem olyan egyszerű, ezért ne aggódj, és kezd el egyenként:

 • Állítsd be ugyanazt a napi ütemtervet az alváshoz és az ébredéshez.
 • Kerüld a nehéz, fűszeres és cukros ételek fogyasztását 4 órával lefekvés előtt.
 • Kerüld a koffeintartalmú italokat, például kávét vagy üdítőitalokat 6 órával lefekvés előtt.
 • Tartsd jó hőmérsékleten a hálószobát, ne legyen se túl hideg, se túl meleg. Gyakran szellőztess.
 • Hagyd meg az ágyad olyan helyként, amely csak alvásra szolgál, nem pedig munkára vagy kikapcsolódásra.
 • Ne igyál alkoholos italt lefekvés előtt 4 órával.

A jó alvás nagyon kellemes és energikussá tehet.

Kapcsolódó cikk: 10 ok, amiért fontos a jó alvás

via

freepik.com

 

Szólj hozzá