Együtt leszünk család.

8 dolog, amiről szerettem volna, ha a barátaim figyelmeztettek volna a szoptatással kapcsolatban

A babaváró bulimon a családom és a barátaim szívesen megosztották legjobb szülés- és terhességi tanácsaikat. Mindent hallottam arról, hogyan lehet leküzdeni a terhességi gyomorégést, és hol találhatók a legkényelmesebb kismama nadrágok. Újra és újra elmondták nekem, hogy a legtöbb csecsemő túlhaladja a kiírt dátumot, hogy ne legyek türelmetlen, és hogy a hátadon történő szülés nem az ideális helyzet a baba nagy fejéhez. De senki sem figyelmeztetett a szoptatásra.

Annak ellenére, hogy ideális körülmények között 9 hónapig vagyok terhes, körülbelül egy napot szülök, majd 1-2 évig szoptatok – talán egy kicsit kevesebbet, talán egy kicsit többet. Az anyaság első napjaiban a szoptatás valószínűleg sokkal -sokkal több napot emészt fel, mint a terhesség és a szülés együttvéve. Visszatekintve a szoptatásra, még mindig összeszorul a torkom.

Tehát, ha szoptatást tervezel, íme néhány dolog, amit bárcsak hallottam volna a babavárómon …

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A tejem csak a babám születése utáni harmadik éjjel lövellt be. Ez normális, és akár öt-hat napot is igénybe vehet, különösen, ha császármetszésed volt. Ezt megelőzően az anyák elő tejet termelnek, amelyet tökéletesen úgy terveztek, hogy életben tartsa a babát, így ne engedje, hogy a stressz bekerüljön a korai szoptatási napokba. Csak tartsd a babát gyakran a mellen, hogy jelezd a testednek, hogy egy éhes kicsi várja az özönvizet, és tartsd a kapcsolatot a szoptatási tanácsadóval, hogy elkerüld a korán felmerülő problémákat.

Semmi sem győzi le a szoptatási mentort – legyen szó akár anyatársról, aki már szoptatott, La Leche Liga csoportról vagy védőnőről. Ahhoz, hogy túléljük a durva sebeket, valóban szükség lehet valakire, aki képes kezelni a mellbimbót és a kapcsolódó kérdéseket vagy a helyes szoptatási technikát a nap bármely órájában. Még egy jó könyv, megfelelő útmutatóval is jól jön.

- Hirdetés -

Ha egy évig szoptatsz, akkor átlagosan 1800 órát szoptatsz! Egy teljes munkaidős munka három hét szabadsággal 1 960 óra, szóval igen, a szoptatás óriási időráfordítás. Az első hónapokban az egész életed és menetrended körülötte fog forogni. Őszintén szólva fogalmam sem volt erről.

- Hirdetés -

A megfelelő szoptatásbarát ruházat vásárlása nem lehetetlen, de bizonyosan nem könnyű. A legtöbb ruha nem , a magas nyakú felsők pedig még a nyári melegben is felfedik a szülés utáni pocakot vagy rétegezést. Készülj fel arra, hogy elengeded néhány kedvencedet, és módosítod ruhatárad; a szoptatás sokkal rugalmasabb módszert igényel. A rugalmas, V-nyakú felsők az új legjobb barátaid lesznek a közeljövőben. Szerencsére most már elég sok és kényelmes szoptatásbarát felsőt lehet kapni.

Egy kényelmes, funkcionális szoptatós melltartó megtalálása is ilyen feladat, és bár az évek során a lehetőségek bővültek, a szoptatós melltartó világ legjobb dolga.

Amikor felmerül a szoptatás témája, minden rossz dolgot hallani fogsz, ami valaha történt egy nővel. A repedt mellbimbók vérével bepötyögött tej, a nem reteszelő csecsemők, a soha meg nem érkező tej, az állandó szájpenész, a hasfájás, bukás … csak ne feledd, hogy a születési történetekhez hasonlóan saját nehézségeid is lesznek, és általában minden szoptatási baki nem történik meg egy anyával.

Talán nem minden – de a mellgyulladás borzalmas! – de azok a hangulatos pillanatok, amikor a baba hálás szemmel felnéz rád, vagy tejbuborékokkal az ajkán elalszik. Ezek olyan értékes, édes emlékek, ezért próbáld kiélvezni őket, amíg teheted.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -