Együtt leszünk család.

8 dolog, amit minden szülőnek meg kell tennie, hogy érzelmileg intelligens gyermeket neveljen

Sok szülő azt szeretné, ha gyerekei jó osztályzatot kapnának és rangos egyetemekre mennének, azonban az EQ-t (érzelmi hányados) gyakran elhanyagolják. Valójában az érzelmi intelligencia hihetetlenül előnyös, a sikeres munkában való segítségtől a stressz kezeléséig és a hatékony kommunikációig át több mindenben segítségünkre lehet.

Cikkünkben 8 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, amelyek segíthetnek gyermekednek elsajátítani az érzelmi intelligencia művészetét.

1. Ne kerüld a negatív érzelmeket

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A negatív érzelmek figyelmen kívül hagyása, vagy akár a gyermeked hibáztatása, vagy azok kifejezése miatt depressziót okozhat gyermekednél. A szemrehányás vagy a közömbösség megijesztheti őket a negatív érzelmektől. Jobb foglalkozni a problémával és megoldani, mintsem úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

A nehéz helyzetektől való állandó védekezés nem erősíti az érzelmi intelligenciát. Éppen ellenkezőleg, a velük való foglalkozás kulcsfontosságú a fejlesztéshez.

- Hirdetés -

2. Gyakorold az aktív hallgatást

- Hirdetés -

A figyelmes beszélgetések az érzelmi intelligencia tanításának elengedhetetlen részét képezik. Teljes elkötelezettséget igényel a beszélgetésben. Követed a párbeszédet, használod a testbeszédedet, és teljes mértékben megérted az üzenetet. Amikor aktív hallgatást használsz, gyermekeid szeretettnek és magabiztosabbnak érzik magukat.

3. Tanítsd meg gyermekeid a problémamegoldásra

Fontos, hogy megtanítsuk gyermekünket egy problémával foglalkozni, nem pedig dührohamokat rendezni. Bár fontos felismerni az érzelmeket, nincs értelme velük foglalkozni. Bátorítsd gyermeked, hogy kérjen segítséget, vagy olyan emberek segítségét, akik képesek érvényesíteni a gyermek érzelmeit. Hadd találjanak ki különböző megoldásokat, és adják meg nekik azt az autonómiát, amire általában vágynak.

4. Használj színlelt játékot

A színlelés játék minden szükséges szociális készséget megtanít a szórakozáson keresztül. A gyerekek társadalmi és érzelmi szerepekkel kísérleteznek, és megtanulják, hogyan kell empátiát mutatni. A színlelés játék segít feltárni az érzéseket. Nemcsak a kreativitást tanítja meg, hanem segít megérti mások nézőpontját is.

5. Hagyd gyermekednek biztonságosan kifejezni a negatív érzelmeket

A gyerekeknek néha nehéz lehet kezelniük a frusztrációt. Ha nem tanítod meg gyermekeid, hogy fejezzék ki érzéseiket, erőszakosak lehetnek. Ebben az esetben tanítsd meg őket, hogy egészségesen oldják a stresszt. Például párnát ütni vagy futni jobb, mint megütni valakit vagy összetörni valamit.

Szerepjátékokat is játszhattok, hogy megmutasd, hogyan kell helyesen csinálni.

6. Tanítsd meg gyermeknek, hogy ismerje fel a kiváltó tényezőket

Találd ki a gyerekkel, mi dühíti vagy szomorítja el. A frusztráció leggyakoribb kiváltó okai közé tartoznak a váratlan változások vagy az új társadalmi helyzetek. Vannak fizikai tényezők is, például az éhség vagy a fáradtság. Annak ellenére, hogy a kisgyermekek nem mindig tudják megérteni a tényezőket, mégis érdemes megbeszélni a dolgokat.

7. Mutass rá a testbeszéd fontosságára

Az érzelmek testileg hatnak ránk. Ha fejfájásunk van, ha frusztráltak vagyunk, vagy akár pillangókat érzünk a gyomrunkban, amikor aggódunk. Amikor észreveszed, hogy gyermeked pánikba esik, állítsd le és kérdezd meg, hogyan érzi magát a teste. Az érzelmek első jeleinek felismerése segít nekik gyorsabban megbirkózni velük. Emellett jobban megértik mások érzéseit, mivel az emberek nem mindig verbálisan fejezik ki érzelmeiket.

8. Ne rejtsd el a saját érzelmeidet

A nyitott és őszinte szülők bizalmi légkört teremtenek. Ezért az ilyen szülőkkel rendelkező gyerekek komfortosabban osztják meg problémáikat és aggályaikat. Ha mindig egy boldog szülő maszkját viseled,, összezavarod gyermekeid. Feltételezik, hogy valami nincs rendben, de úgy viselkedsz, mint általában.

Ennek eredményeként a gyerekek kerülik saját érzelmeiket, és küzdenek mások érzéseinek megértése érdekében.

via

freepik.com

 

Szólj hozzá