Együtt leszünk család.

8 étel, amely segít aludni

Ha úgy gondolod, hogy azok közé tartozol, akik minden ünnepi étkezés után álmosnak érzik magukat, és aki a sok elfogyasztott ételt okolja a fáradtságért, akkor lehet, hogy becsaptak. Mint kiderült, ez az egyik legnagyobb élelmiszer mítosz.

Vannak azonban más hétköznapi ételek, például bizonyos diófélék, amelyek valójában segíthetnek a gyorsabb elalvásban. Nem csak ez, de az álmatlanságot is képesek kezelni, és segítenek békésen aludni anélkül, hogy felébrednének az éjszaka közepén.

Cikkünkben 8 olyan ételt mutatunk be, amelyek bizonyítottan segítenek az alvásproblémákban, valamint egy olyat, amit érdemes kerülni.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Lazac

A zsíros hal, és különösen a lazac gazdag omega -3 zsírsavakban és D -vitaminban. Úgy gondolják, hogy ez az egyedülálló kombináció nagyon előnyös az álmatlanság kezelésében. Ennek az az oka, hogy ez a két dolog elősegíti a több szerotonin termelését, ami bizonyítottan elősegíti a könnyebb alvást. Pontosabban, a D -vitamin hiányban szenvedőkről kiderült, hogy hajlamosabbak az alvászavarokra. A vadon élő lazac a D -vitamin egyik leggazdagabb forrása, míg a tenyésztett lazac sokkal kevésbé hasznos.

- Hirdetés -

2. Mandula és dió

- Hirdetés -

A mandula gazdag melatonin nevű anyagban. Magnéziumban és kalciumban is gazdagok, 2 ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek segítik az izmok ellazítását. A magnézium úgy működik, hogy csökkenti a gyulladást, ami sok szorongást és fájdalmat okozhat a szenvedőnek. A dió nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és triptofánt is tartalmaz, amely alvást indukáló aminosavat tartalmaz. Ez a sav segít enyhített álmatlanságban szenvedő betegeknek. Ezenkívül a dió gazdag zsírsavakban, amelyek még magasabbra emelik a szerotonin szintjét, és segítenek még gyorsabban elaludni.

3. Gyógytea

A kamilla tea különösen nagy dózisú flavonokat és apigenint tartalmaz. Egyrészt a flavonok csökkentik a gyulladást, ami stresszmentes alvást vált ki. Másrészt az apigenin nagyszerű antioxidáns, amely elősegíti az álmosságot és csökkenti az álmatlanság hatásait.

A golgotavirág egy jól ismert növény, amely segít az embereknek az álmatlanság, a szorongás és a fájdalom kezelésében. Ez egy vény nélkül kapható gyógyszer, amely sok esetben segített az embereknek az agyi aktivitás csökkentésében. Ez ideális, mivel sok ember agya teljesen aktív, még akkor is, ha ágyba bújt.

4. Kivi

Egy 2011-ben végzett vizsgálatban 24 résztvevőt 4 hétig egy órával lefekvés előtt 2 kivivel etettek. Ezen időszak végén minden résztvevő észrevette az alvásminta javulását. Megfigyelték, hogy jobban alszanak, gyorsabban elaludtak, és nem ébredtek fel az éjszaka közepén. Úgy tartják, hogy a kivi magas szerotoninszintje a fő oka annak, hogy ilyen előnyösek lehetnek álmatlanság esetén.

5. Fehér rizs

A magas glikémiás arány miatt a rizs elősegítette a minőségi alvást. Egy tanulmányban, amelyben 1848 ember vett részt, arra a következtetésre jutottak, hogy azok, akik több rizst ettek, sokkal jobban aludtak. Egy korábbi tanulmány azt is kimutatta, hogy a 2 év alatti gyermekek sokkal jobban aludtak, miután magas glikémiás indexű termékeket fogyasztottak az esti étkezéshez. Ugyanez a tanulmány azt sugallja, hogy a rizs elősegíti a melatonin és a triptofán termelését. Fontos megemlíteni azt is, hogy a japánok nagy mennyiségű rizst fogyasztanak naponta. Tehát várható, hogy az étel tulajdonságai óriási szerepet játszanak az alvás pozitív befolyásolásában.

6. Friss meggy és meggylé

A meggy rostokban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Mindezen tulajdonságoknak köszönhetően egy tanulmány szerint segíthetnek az álmatlanságban. Csökkentik a gyulladást, miközben növelik a melatonin szintjét.

A melatonint a szervezetünk termeli természetes módon, de lehet, hogy nem elég az álmatlanságban szenvedőknek. Éppen ezért néhány további segítség igénybevétele, például a cseresznye fogyasztása, növelheti annak szintjét. Jegyezzük meg, hogy a melatonin nem altat azonnal, csak segít gyorsabban ellazulni.

7. Szent bazsalikom

Nem tévesztendő össze a hagyományos bazsalikommal. A szent bazsalikom egy gyógynövény, amely Ázsiából származik. Ez egy ellenőrzött stresszoldó, amely sok embernek segített az alvás javításában. A szent bazsalikom úgy működik, hogy csökkenti a szervezetünkben a kortizolt. Ez utóbbi felelős a stresszszint növeléséért, és ezért álmatlanságot okoz. Tehát hozzáadhatjuk ezt a gyógynövényt a tésztához, vagy gyakrabban forró vizet öntenek rá, és teaként fogyasztják.

8. Zabpehely

A fent említett élelmiszerekhez hasonlóan a zab is tartalmaz triptofánt. Nem csak emiatt hatásos, hanem mert B3-vitaminban is gazdag, ami segíti a szerotonin termelést. Ez a vitamin csodálatos pajzs a koleszterin ellen, és nagyszerű antioxidáns is.

Kiderült, hogy a B3-vitamin hiánya szorongást, fáradtságot és memóriavesztést okozhat. Sok esetben az emberek depresszióban szenvedtek e hiány miatt. Ez azt jelenti, hogy a zab fogyasztása nemcsak növeli a szerotonint, és ezáltal segít jobban aludni, de megvéd a depressziótól is.

Bónusz tipp: Kerüljük a fekete tea vagy koffein tartalmú italok fogyasztását

Nem titok, hogy a koffeint sok ital tartalmazza, például kávé, tea és a kakaó. Pszichoaktív anyagként serkenti az agyi aktivitást, és ezért isszuk reggel, ébredés után. Ezenkívül a koffein zavarja a vérünk melatoninszintjét, ami azt jelenti, hogy hosszabb ideig ébren tart minket, ha lefekvés előtt fogyasztjuk.

Sőt, nem csak hosszabb ideig tart ébren, de megakadályozza, hogy mély álomba merülj. Egy tanulmány kimutatta, hogy 6 órával lefekvés előtt a koffein fogyasztása 41 perccel csökkentheti az alvást. Ha alvászavarokkal küszködsz, akkor lefekvés előtt fontold meg a kávé, fekete tea vagy a koffeint tartalmazó üdítők mennyiségének csökkentését.

via

freepik.com

 

 

- Hirdetés -