Együtt leszünk család.

8 figyelmeztető jel, hogy túl sok cukrot eszel

A cukor remek íze és felhasználása ellenére szinte minden általunk kedvelt ételben lassan addiktív anyagnak számít. Kutatások kimutatták, hogy a hozzáadott cukrok, például cukrászsüteményekben, édességekben, cukros italokban és feldolgozott élelmiszerekben megtalálhatóak, számos egészségügyi állapot, többek között a súlygyarapodás, az alacsony alvásminőség, az öregedés és a bél mikrobák teljesítményének egyik okozója.

Míg a cukorban jelen lévő glükóz testsejtjeink energiáját szolgálja, ajánlatos ragaszkodni a gyümölcs- és tejtermékekben található természetes cukrokhoz, valamint a teljes kiőrlésű termékekben és néhány zöldségben található keményítőhöz.

A legtöbb ember meglepődik, amikor megismeri azt a sok fizikai jelenséget, ahogyan a túlzott cukorbevitel megnyilvánulhat. Tudtad például, hogy a gyulladás az egyik ilyen jel lehet? Jobb, ha figyeled ezeket a fizikai tüneteket. A tested kivételes mutatója lehet annak, hogy túlzottan fogyasztod a cukrot.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Milyen tünetek jelentkezhetnek tehát a magas cukortartalmú ételek fogyasztásával?

8. Izom- és ízületi fájdalmak

- Hirdetés -

Tegyük fel, hogy nehezen tudsz rendszeres tevékenységeket végezni, mint például kertészkedés, vagy gyaloglás vagy akár testmozgás. Ebben az esetben előfordulhat, hogy az izmaidban és az ízületeidben bekövetkező gyulladásos folyamatok tünetei jelentkeznek. Amikor cukorban gazdag ételt fogyasztasz, a test egy hormont (citokineket) választ ki a vérbe, hogy lebontsa a cukorban lévő fejlett glikációs végterméket (AGE). Ennek a hormonnak a jelenléte a vérben okozza az ízületek gyulladását, mivel gyulladáscsökkentő anyag.

- Hirdetés -

A cukorbevitel növekedésével a fejlett glikációs végtermék növekszik, ami arra ösztönzi a testet, hogy citokint bocsásson ki a vérbe, hogy lebontsa őket. Ez a folyamatos ciklus a szívbetegségek, a szürkehályog, az ízületi gyulladás, a rossz memória és a ráncos bőr egyik oka.

7. Vágy az édességek és más cukros ételek után

A cukor, mint a legtöbb szénhidrát, emésztését a szájból kezdi. Ezért a muffin elfogyasztása nem tölt el, hanem alig egy órával az étkezés után éhes leszel. Kutatások kimutatták, hogy a cukornak ugyanazok a hatásai vannak, mint az addiktív szereknek. Felszabadítja a dopamint, egy neurotranszmittert, amely létfontosságú szerepet játszik az addiktív viselkedés kialakításában. A szervezet ezt a hormont egy jutalmazó eseményre, például cukorevésre reagálva engedi a véráramba. Amikor túlzott mértékű dopamin-felszabadulás tapasztalható, akkor tapasztaljuk meg azt az eufórikus magasságérzetet.

A cukor az agy energiaforrása, és ettől az agy jutalomként tekint a cukorra. Folyamatos nagy mennyiségű cukor fogyasztása csak megerősíti ezt az elképzelést, és rabja leszel az agyadnak. Ezenkívül a magas feldolgozott cukortartalmú étrend nem tartalmaz hasznos tápanyagokat, és nem tölt el; ezért többnyire értelmetlen megenni őket.

6. Folyamatos gyengeség, éhség vagy fáradtság érzése

A cukor csak rövid ideig ad energiát. Elfogyasztása rövid időre energiát biztosít számodra, amely után az energiaszint hatalmas csökkenését fogod tapasztalni. Ha cukrot eszel, az a véredben glükózzá alakul át, ami energiát lendít fel. A test szekretálja az inzulint, hogy energiát biztosítson a sejtjeidnek, amely a glükózt a véráramból a sejtekbe mozgatja, ami az energiaszint csökkenését eredményezi. Ezek miatt a gyors energiatakarékosságról alacsony energiaszintre történő váltások gyengének, álmosnak érzed magad és vágyakozol a késő délutáni cukros snack után.

A sovány fehérjék és egészséges zsírok fogyasztása cukor helyett néhány olyan módszer, amellyel elkerülhető az energiaszint emelése és csökkenése.

5. Száraz, viszkető bőr

Nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazó ételek fogyasztása növelheti a vér inzulinszintjét. A glikációs folyamat kiváltása, amely gyulladást előidéző anyagok felszabadulását eredményezi a bőrben. Amikor a cukor a vérben glükózzá alakul, ez egy sor olyan folyamatot indukál, amelyek végül növelik a bőrben található olajmirigyek aktivitását, és gyulladást és különféle bőrbetegségeket okoznak.

A magas cukortartalmú étrend az egyik leggyakoribb oka a pattanások fellángolásának. Ha úgy találod, hogy több orvosi kezelés ellenére sem vagy képes megszabadulni a pattanásoktól, fontold meg az étrendednek megváltoztatását. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen hagyd abba a cukor fogyasztását, de kevesebb hozzáadott cukrot tartalmazó ételt kell fogyasztani.

4. Súlygyarapodás

Soha nem kellemes meglepetés, amikor azt tapasztaljuk, hogy az egy héttel ezelőtti cukros falatok derék körüli súlygyarapodáshoz vezettek. De ez a magas cukortartalmú ételek fogyasztásának egyik eredménye.

Az uzsonnákból és édességekből származó felesleges cukrot általában zsírként tárolja el szervezetünk a középszakaszban. A vércukorszint magas emelkedése az inzulintermelést indukálja, amely ezeket a felesleges cukrokat zsírsavakká alakítja, és zsírszövetként tárolja a hasban, a combodban vagy a csípődön.

3. Fogszuvasodás

Az édes ételek a fogüregek és a fogszuvasodás egyik elsődleges oka. Azonban nem maga az étel, hanem a szájban maradt cukor evés után, ami a fogak szuvasodását okozza. Ha a szájban lévő ételtörmeléket nem tisztítjuk meg, sem megfelelő ecseteléssel, sem emésztéssel, a szájban lévő destruktív baktériumok felszabadíthatják a kemény felületet maró savakat, üregeket eredményezve.

Az olyan cukros ételek, mint a cukorka, a száraz gabonafélék és a menta felgyorsíthatják ezeket a folyamatokat, és bomlást okozhatnak, ha a fogak közé szorulnak. A megfelelő szájhigiénia fenntartásával elkerülhető a fogszuvasodást.

2. Gyakori megfázás és influenza

Cukros folyadékok vagy magas cukortartalmú ételek fogyasztása következtében az immunrendszer elveszítheti képességét a betegségeket okozó baktériumok megtámadására. Annak érdekében, hogy az immunrendszer a szervezetben jelen lévő veszélyes baktériumok ellen küzdhessen, a sejtek C-vitamint, a glükózhoz hasonló kémiai szerkezetű anyagot használnak. Ha a vércukorszint magas, az immunrendszer glükózt használ a C-vitamin helyett, amelynek nincs ereje az influenza baktériumok ellen. És amikor ez megtörténik, az immunrendszert hatalmas ütésként éri a betegség.

Az ilyen helyzet elkerülése érdekében csökkentsd az elfogyasztott cukor mennyiségét, ha hajlamos vagy a megfázásra vagy influenzára. Fogyassz tápanyagokban, valamint C- és E-vitaminban gazdag ételeket, továbbá béta-karotint és cinket.

1. Álmatlanság

A cukor ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a koffein: megzavarja alvási szokásaid, és álmatlansághoz vezethet. Tehát, ha késő este eszed a cukros snackeket, akkor egyenes út vezet ide. Ezek nem csak a késő esti harapnivalókra vonatkoznak, de a nap folyamán nagy mennyiségű cukor fogyasztásával az éjszaka közepén felébredhetsz.

via

freepik.com

 

- Hirdetés -