Együtt leszünk család.

8 gyümölcsfa, amit otthon is termeszthetsz

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint minden felnőttnek napi 1,5-2,5 csészének megfelelő gyümölcsöt kell ennie. Bár manapság könnyen megvásárolható minden szükséges termék egy közeli szupermarketben, mégis sokkal egészségesebb saját magunknak termeszteni a növényeket.

Összeállításunk egy lista 8 olyan gyümölcsfáról, amelyeket könnyedén megtermelhetsz saját szedett gyümölcsöd magjából, közvetlenül az erkélyen vagy a kertben.

Mandarin

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A mandarin örökzöld növény, amely körülbelül 3-4 m magasra nő. Ha saját magad szeretnél mandarinfát termeszteni, vedd figyelembe a következő tippeket:

 • Helyezd a fákat jól megvilágított helyre, de ne tedd ki közvetlen napfénynek.

 • Használj jó vízelvezető talajt, és gyakran öntözd meg, de ne tedd túlságosan átázottá.

 • Jobb, ha friss gyümölcsből származó magokat használunk, mert életképesebbek, és tavasszal vagy nyár elején ültessük el.

 • Amikor a palánta elég nagy, ültesd át egy nagyobb edénybe, friss cserepes keverékkel.

- Hirdetés -

A magon termesztett mandarin 4-7 múlva virágzik és termékenyül meg. A virágzás általában tavasszal történik, a gyümölcsök nyáron képződnek, és kora ősszel érnek.

- Hirdetés -

unsplash.com

Citrom

Könnyedén termeszthetünk citromot gyümölcsmagokból, ha közvetlenül a talajba helyezzük, és követjük az alábbi egyszerű szabályokat:

 • Egyszerre minimum 5-10 magot ültess el, hátha néhány nem kel ki.

 • Érdemes a friss citromból gömbölyű kiváló magokat választani.

 • Ne felejtsd el, hogy a citromfák szeretik a vizet, ezért tartsd nedvesen a talajt úgy, hogy hetente 2-3 alkalommal öntözd.

A citrompalántáknak 10-14 óra napfényre van szükségük, míg a felnőtt fáknak legalább 8 órára. Ha látod a gyökereket a cserépben lévő vízelvezető lyukakon keresztül, ideje átültetni a fát egy nagyobb edénybe. Körülbelül 5 évbe telhet, amíg a fa gyümölcsöt terem, és bizonyos esetekben akár 15 évet is várni kell.

Avokádó

Mielőtt avokádó magot ültetnél a talajba, készíts egy palántát. Ehhez fogj 3-4 fogpiszkálót, és függeszd fel velük a magot (széles végével lefelé) egy pohár víz fölé. A víznek körülbelül egy hüvelyknyi magot kell ellepnie. Tedd az üveget meleg helyre, kerülve a közvetlen napfényt körülbelül 2-6 hétig, amíg a gyökerek meg nem jelennek.

A palánta ültetésénél ügyeljünk arra, hogy a mag félig ki legyen téve a levegőnek. Jobb, ha a fát márciustól júniusig ültetjük el. Az avokádófák mérsékelt páratartalmat igényelnek, és hetente 2-3 alkalommal kell öntözni. 5-13 évbe telhet, mire a fa elég érett lesz ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzon. Ne félj, ha azt látod, hogy sok levél hullik le a fáról, ez természetes folyamat.

Körte

A csírázási folyamat megkönnyítése érdekében jobb, ha először rétegezed a körtemagot. Ebből a célból tedd a magokat egy nedves tőzegmohával ellátott műanyag zacskóba. Helyezd a zacskót hűtőszekrénybe, és tárold ott 60-90 napig. Ezután tedd a magokat egy pohár meleg vízbe 2 napig. Ezután a következő ajánlásokat követve ültetheted őket a talajba:

 • A körtefáknak jó vízelvezetésű talajra és legalább 6 óra napfényre van szükségük.

 • Ne feledd, hogy minél több fényt kap egy növény, annál több vízre van szüksége.

 • Hetente legalább egyszer öntözd meg a növényt, legjobb, ha reggel.

Legalább 3 vagy legfeljebb 10 évbe telhet, amíg a fa meghozza gyümölcsét. A körtéket akkor szedjük le, amikor még keményen kezdenek színt váltani, utána fejezik be az érést.

unsplash.com

Alma

Ha gyümölcsfát szeretnél nevelni magjaiból, ne feledd, hogy az almafa típusa, amelyet végül megtermelsz, nem biztos, hogy ugyanaz, mint az elültetett mag. Ne felejtsd el, hogy ad teljes magasságában megnő, hacsak nem törpe típusú fát választ. Íme néhány tipp a siker esélyeinek növelésére:

 • Gyűjts össze 2 különböző fajta magot, ha azt szeretnéd, hogy a fád gyümölcsöt teremjen.

 • Helyezd őket egy zárható műanyag zacskóba nedves papírtörlőre.

 • Ezután tartsd a zacskót hűtőszekrényben 70-80 napig.

 • Ültessük el a csírákat kora tavasszal, az utolsó fagy után. Tedd az edényt a magjaival egy ablakpárkányra, hogy elegendő napfényhez jusson.

Míg az almafa alacsony, 10-12 naponta kell öntözni. Ahogy nő, elkezdhetjük ritkábban öntözni. A magról ültetett fáknál 8-10 évig tarthat, mire gyümölcsöt hoznak.

Szilva

A szilvafa termesztéséhez előzetes előkészületekre lesz szükség. Először tegyél egy szilvamagot az ablakpárkányra néhány napra, hogy megszáradjon, majd egy diótörő segítségével szerezd meg a magot. Ezután töltsünk egy pohár vizet, és tegyük bele a magokat egy éjszakára. Ezután vegyünk egy komposzttal töltött befőttes üveget, helyezzük bele a magokat és zárjuk le. Tedd az edényt hűtőszekrénybe 6-8 hétre, amíg meg nem jelennek a gyökerek. Ültess csírákat a 2 rész talajt és egy rész komposztot tartalmazó földkeverékbe. A szilvafáknak naponta legalább 6 óra közvetlen napfényre van szükségük. A csírázási időszak alatt tartsd a talajt enyhén nedvesen, de ne legyen túl ázva. A szilvafádnak 3-5 év múlva kell gyümölcsöt hoznia.

Cseresznye

Ahhoz, hogy gyümölcsöt teremhessen, a cseresznyemagnak át kell mennie egy rétegződési időszakon. Ehhez helyezd a száraz magokat légmentesen záródó műanyag edénybe, és tárold a hűtőszekrényben 10 hétig. Amikor a csírák készen állnak, ültessük el őket a talajba, és tartsuk szem előtt a következő ajánlásokat:

 • A cseresznyének sok napfényre és jó levegőkeringésre van szüksége; a termékeny, homokos talajt kedvelik, kiváló vízelvezetéssel.

 • Tartsd a talajt kissé nedvesen, és öntözd meg, amikor száraznak érzed.

Körülbelül 7-10 évet kell várni, hogy megkóstold a saját termesztésű gyümölcsöd.

Őszibarack

Az őszibarack magjainak rétegezéséhez csomagold be nedves papírtörlőbe, és 8 hétre helyezd a hűtőszekrénybe. Ezt követően ültetheted őket a talajba. A rétegződési folyamat megkönnyítése érdekében vedd ki a magokat a cserépből, és tegyél minden magot külön műanyag zacskóba. Ezenkívül jobb, ha egyszerre több magot ültetsz el, mivel sok közülük nem éli túl az első évét. A talajnak mélynek, homokosnak kell lennie, és a vályogtól az agyagosig terjedhet. Ne feledd, hogy a talaj rossz vízelvezetése megölheti a növekvő őszibarackfák gyökérrendszerét. Tartsd a talajt nedvesen, de átázva, különben behatol a rothadás. A fának is sok napfényre lesz szüksége. Körülbelül 3-5 évbe telhet, mire a fád gyümölcsöt terem.

via

pexels.com

Szólj hozzá