Együtt leszünk család.

8 jel, hogy introvertált vagy

Ma van az introvertáltak világnapja. De honnan tudhatod, hogy introvertált vagy-e?

Az introverzió olyan személyiségvonás, amelyet a belső érzésekre, nem pedig a külső stimulációs forrásokra való összpontosítás jellemez. Az introvertált és az extrovertált embereket gyakran két szélsőséges ellentétnek tekintik, de az igazság az, hogy a legtöbb ember valahol középen fekszik.

Míg az introvertáltak a becslések szerint a lakosság 25-40 százalékát teszik ki, még mindig sok tévhit él ezzel a személyiségtípussal kapcsolatban. Azt is fontos megjegyezni, hogy az introverzió nem ugyanaz, mint a szociális szorongás vagy félénkség. Az, hogy introvertált vagy, nem jelenti azt, hogy szociálisan szorongó vagy félénk vagy.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Mi az introvertáltság?

Az introverzió az egyik legfontosabb személyiségjegy, amelyet számos személyiségelmélet azonosít. Az introvertált emberek hajlamosak befelé fordulni, vagy inkább a belső gondolatokra, érzésekre és hangulatokra koncentrálnak, ahelyett, hogy külső stimulációt keresnének.

- Hirdetés -

Az introverziót általában egy kontinuum részének tekintik, az extroverzióval együtt. Az introverzió a skála egyik végét jelzi, míg az extroverzió a másik végét.

- Hirdetés -

Az introverzió és az extroverzió kifejezéseket (ezt gyakran extraverziónak is írják) Carl Jung munkája népszerűsítette, és később más kiemelkedő elméletek központi részeivé váltak, beleértve a nagy 5 személyiségelméletet is. Az introverzió-extroverzió dimenzió szintén a Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) által azonosított négy terület egyike. Számos személyiségelmélet szerint mindenki rendelkezik bizonyos fokú introverzióval és extroverzióval. Az emberek azonban gyakran hajlamosak így vagy úgy dőlni.

Az introvertáltak általában csendesebbek, tartózkodóbbak és introspektívabbak. Ellentétben az extrovertáltokkal, akik a társas interakcióból nyernek energiát, az introvertáltaknak energiát kell fordítaniuk a szociális helyzetekre. Miután részt vettek egy bulin vagy egy nagy csoportban töltöttek időt, az introvertáltak gyakran érzik szükségét, hogy “feltöltődjenek” azáltal, hogy egy ideig egyedül töltekeznek.

Az okok

Annak érdekében, hogy megtudjuk, néhányan miért introvertáltak, mások pedig extrovertáltak, fontos megérteni, milyen szerepet játszik a test fiziológiája. Az a mód, ahogyan a tested reagál a külső környezetre, kritikus szerepet játszik az extrovertáltság és az introverzió szintjének meghatározásában.

Fiziológiai szinten az agytörzsben elhelyezkedő neuronok hálózata, amelyet retikuláris aktiváló rendszerként (RAS) neveznek, felelős az izgalom szintjének szabályozásáért, beleértve az ébrenlétet, valamint az alvás és az ébrenlét közötti átmeneteket. A RAS abban is szerepet játszik, hogy szabályozza, mennyi információt vesz fel ébrenléte közben. Ha szembesül a környezet potenciális fenyegetésével, a RAS növeli az izgalom szintjét, hogy éber legyen és készen álljon a veszély kezelésére. Minden embernek megvan az alapértéke az izgalmi szintjét illetően. Vannak, akiknek természetes alapértéke sokkal magasabb, míg másoknak sokkal alacsonyabb.

Hans Eysenck pszichológus azt javasolta, hogy ezek az izgalmi szintek kontinuumként is felfoghatók. Az extroverzió izgalmi elmélete szerint:

  • Az emberek 15 százalékának van minimális alapértéke, ami azt jelenti, hogy természetesen alacsony az izgalmi szintje
  • Az emberek 15 százalékának magas az alapértéke, ami azt jelenti, hogy természetesen hajlamosak izgatottabbak lenni
  • Az emberek 70 százaléka valahol a kontinuum közepén fekszik

Eysenck elmélete szerint az introvertáltak azok, akiknek természetesen magas az izgalmi szintje. Mivel az introvertáltak hajlamosak krónikusan magas izgalmi szintet tapasztalni, hajlamosak olyan tevékenységeket és környezeteket keresni, ahol megmenekülhetnek a túlzott stimulációtól. Természetesen magas izgalmi szintjük miatt éberebbek és több információt vesznek fel a környezetből. Elszökni valahova, hogy egyedül maradjon a feltöltődésre, lehetőséget ad nekik a tanultak feldolgozására és reflektálására.

Gyakori jelek

Azt feltételezed, hogy tudod, ki az introvertált és ki nem? Míg az introvertáltakat szégyenlősnek gondolhatnánk, aki inkább egyedül marad otthon, ahelyett, hogy szocializálódna, az introvertáltak valójában sokfélék lehetnek, és sokféle tulajdonsággal rendelkeznek.

Minden bizonnyal rengeteg introvertált van, akik szociálisan visszafogottak, és szívesebben maradnának otthon, és inkább olvasnának egy könyvet, mint egy nagy buliba mennének, de rengeteg introvertált is van, aki szereti a társasági életet. Még az is meglepő lehet, hogy sok az olyan ember, akit „társadalmi pillangóknak” gondolunk, és valójában meglehetősen introvertáltak.

A következő néhány jel arra utal, hogy Te (vagy valaki, akit ismersz) introvertált lehet.

1. Ha sok ember közelében vagy, lemeríti az energiádat

Előfordult már, hogy kimerültnek érezted magad, miután sok emberrel töltöttél időt? Egy másokkal eltöltött nap után gyakran kell visszavonulnod egy csendes helyre, és hosszabb időt kell töltened önmagaddal?

Ennek a személyiségtípusnak az egyik fő jellemzője, hogy az introvertáltaknak energiát kell fordítaniuk társas helyzetekre, ellentétben az extrovertáltokkal, akik az ilyen interakciókból nyernek energiát. Ez nem jelenti azt, hogy minden introvertált elkerüli a társadalmi eseményeket. Sok introvertált valóban szívesen tölt időt mások mellett, egy kulcsfontosságú figyelmeztetéssel: az introvertáltak inkább a közeli barátok társaságát részesítik előnyben. Míg az extrovertált egy buliba megy azzal a céllal, hogy új embereket ismerjen meg, az introvertált minőségi időt szeretne eltölteni a jó barátokkal való beszélgetéssel.

2. Élvezed a magányt

Introvertáltként a jó időtöltésről alkotott elképzelésed egy csendes délután önmagad számára, hogy élvezd hobbid és az érdeklődési körödnek megfelelő dolgokat. Néhány óra egyedül egy jó könyvvel, egy békés természetjárással vagy kedvenc televíziós műsoroddal nagyszerű módja annak, hogy feltöltődj és kikapcsolódj.

Ez nem azt jelenti, hogy az átlagos introvertált állandóan egyedül akar lenni. Sok introvertált szereti a barátokkal tölteni az időt, és ismerős emberekkel társas helyzetekben kommunikálni. A legfontosabb dolog, amit ne felejts el, hogy egy hosszú, társasági tevékenységgel töltött nap után egy introvertált valószínűleg egy csendes helyre szeretne visszavonulni, hogy gondolkodjon, elmélkedjen és feltöltődjön. Ha néhány órát egyedül tölthetsz, és az úgy hangzik, mintha a legideálisabb időtöltés lenne, akkor egyszerűen introvertált vagy.

3. Van egy kis csoportja a közeli barátaidnak

Az introvertáltakkal kapcsolatos általános tévhit az, hogy nem szeretik az embereket. Míg az introvertáltak általában nem élvezik a szocializációt, élvezik, ha van egy kis baráti társaságuk, akik különösen közel állnak hozzájuk. Ahelyett, hogy nagy társadalmi körrel rendelkeznének olyan emberekkel, akiket csak felületesen ismernek, az introvertáltak inkább ragaszkodnak a mély, hosszan tartó kapcsolatokhoz, amelyeket nagy közelség és intimitás jellemez. A kutatók azt találták, hogy az ilyen tulajdonságokkal rendelkező embereknek általában kisebb a baráti társasága.

Míg az extrovertáltak általában széles baráti és ismeretségi körrel rendelkeznek, az introvertáltak jellemzően sokkal körültekintőbben választják meg barátaikat. Legszorosabb kapcsolataik általában mélyek és jelentősek. Szintén szívesebben lépnek kapcsolatba az emberekkel egyenként, nem pedig nagy csoportban. Ha a társadalmi köröd általában kicsi, de nagyon közel van hozzád, akkor elég nagy az esélye, hogy introvertált vagy.

4. Az emberek gyakran csendesnek írnak le, akit nehéz lehet megismerni

Az introvertált embereket gyakran csendesnek, visszafogottnak, szelídnek írják le, és néha összetévesztik azzal, hogy félénkek. Míg egyes introvertáltak bizonyosan félénkek, az embereknek semmiképpen sem szabad összetéveszteni az introvertáltak tartózkodását a félénkséggel. Sok esetben az ilyen személyiségtípusú emberek egyszerűen inkább gondosan választják meg a szavaikat, és nem vesztegetik az időt vagy az energiát felesleges csevegésre. Ha csendes típus vagy és kissé visszafogott, akkor valószínűleg introvertált vagy.

5. A túl sok stimuláció miatt zavartnak és koncentrálatlannak érzed magad

Amikor az introvertáltaknak időt kell tölteniük olyan tevékenységekben vagy környezetben, amelyek nagyon hektikusak, akkor a végén koncentrálatlannak és túlterheltnek érezhetik magukat. Az extrovertáltak viszont olyan helyzetekben boldogulnak, ahol sok a tevékenység, és kevés az esély az unatkozásra. Legalább egy tanulmány szerint a kutatók azt találták, hogy az introvertáltak hajlamosak könnyebben elterelni a figyelmüket, mint az extrovertáltak, ami részben az oka annak, hogy az introvertáltak inkább a csendesebb, kevésbé zaklatott környezetet részesítik előnyben. Ha hajlamos vagy arra, hogy túlterheltnek érezd magad az elfoglalt társasági helyzetekben, akkor valószínűleg introvertált vagy.

6. Nagyon öntudatos vagy

Mivel az introvertáltak hajlamosak befelé fordulni, sok időt töltenek saját belső tapasztalataik vizsgálatával is. Ha úgy érzed, hogy nagyon jól ismered és átlátod magadat, a motivációidat és az érzéseidet, akkor inkább introvertált vagy. Az introvertáltak általában élvezik, ha egyszerűen gondolkodnak és megvizsgálnak dolgokat a saját elméjükben. Az introvertáltak számára fontos az önismeret és az önmegértés, ezért gyakran sok időt fordítanak arra, hogy többet tanuljanak meg magukról. Ez magában foglalhatja az általuk kedvelt hobbik felfedezését, az életükről való gondolkodást és olyan könyvek olvasását, amelyek a számukra fontos témákat dolgozzák fel. Ha úgy érzed, hogy tisztában vagy önmagaddal, és élvezed, hogy mélyreható ismereteket szerezhetsz magadról, akkor inkább introvertált vagy.

7. Szeretsz megfigyeléssel tanulni

Ahol az extrovertáltak inkább azonnal beugranak és gyakorlati tapasztalatokon keresztül tanulnak, az introvertáltak általában inkább a megfigyelésen keresztül tanulnak. Míg az extrovertáltak általában próbálkozásból és tévedésből tanulnak, az introvertáltak leginkább figyeléssel tanulnak. Az introvertáltak szeretnek nézni, ahogy mások egy feladatot hajtanak végre, gyakran ismételten, amíg úgy nem érzik, hogy meg tudják ismételni a cselekvést maguktól. Amikor az introvertáltak személyes tapasztalatból tanulnak, szívesebben gyakorolnak egy privát helyen, ahol fejleszthetik készségeiket és képességeiket anélkül, hogy közönség előtt kellene fellépniük. Ha szeretsz többet tanulni nézéssel, mint cselekvéssel, akkor valószínű, hogy introvertáltabb személyiséged van.

8. Vonzanak a függetlenséget igénylő munkák

Elképzelhető, hogy azok a munkák, amelyek sok szociális interakciót igényelnek, általában nem vonzzák a magasan zárkózott embereket. Másrészt az önálló munkavégzéssel járó karrierek gyakran nagyszerű választást jelentenek az introvertáltak számára. Például egy introvertált szeretne íróként, könyvelőként, számítógép-programozóként, grafikusként, gyógyszerészként vagy művészként dolgozni.

Introverzió kontra félénkség

Fontos megjegyezni, hogy az introverzió nem feltétlenül egyenlő a félénkséggel. A szégyenlősség és társadalmi visszahúzódás kialakulása című könyvükben Schmidt és Buss azt írják: „A társaságiság arra az indítékra utal, legyen az erős vagy gyenge, hogy másokkal akarjunk együtt lenni, míg a félénkség arra a viselkedésre utal, amikor másokkal együtt, gátlás nélkül vagy gátlás nélkül. valamint a feszültség és a kényelmetlenség érzése.”

A félénkség az emberektől vagy a társadalmi helyzetektől való félelmet jelzi. Az introvertáltak viszont egyszerűen nem szeretnek sok időt tölteni más emberekkel való interakcióval.

Az introvertáltak azonban értékelik, hogy olyan emberek közelében vannak, akikhez közel állnak. Fárasztónak találják a „csacsogásban” való részvételt, de élvezik a mély, tartalmas beszélgetéseket. Az introvertáltak is hajlamosak átgondolni dolgokat, mielőtt beszélnek. Azt akarják, hogy teljes mértékben megértsék a fogalmat, mielőtt véleményt mondanak vagy megpróbálnak magyarázatot adni.

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá