Együtt leszünk család.

8 ok, amiért a szülők elválnak

A kapcsolat korai szakasza varázslatos idő, tele izgalommal, szerelemmel és örömmel. Gyorsan halad előre az évek során, különösképpen a gyermekvállalás után, és a dolgok időnként kiléphetnek a megszokott mederből.

Hiába tudjuk, hogy egy kapcsolatért mindig dolgozni kell, időnként van, hogy elveszítjük az ez irányú motiváltságunkat.

Nézzük milyen okok vezethetnek el idáig egy párkapcsolatban:

- Hirdetés -

- Hirdetés -

1. Nem érzed megbecsülve magad

Akár otthonlévő, akár dolgozó anya vagy, gyakran úgy érezheted, hogy minden rád hárul a háztartás körül. Ez pedig felháborodáshoz vezethet a partnereddel szemben, ha nem veszi észre – és nem is értékeli -, hogy mennyi mindent csinálsz.

- Hirdetés -

Ez pedig okozhatja azt, hogy nem érzed magad megtisztelve, megbecsülve vagy meghallgatva.

- Hirdetés -

Így a „ szerelmi egyensúly” nem egészen kiegyensúlyozott, és ez elkezdheti átjárni a kapcsolatot. Például az egyik partner azt szeretné, ha a másik jobban jelen lenne és megbecsülné. De akkor az a partner nyomásnak érezheti ezt az elvárást vagy kérést.

Megoldási tipp: Ha valamelyikőtöknek nehéz beszélni – és hallgatni – egymásra, kipróbálhatjátok ezt az egyszerű technikát:

Felváltva tartsatok egy kis tárgyat, például egy labdát. Amíg a labdát tartod, beszélj arról, hogy mit érzel, vagy mi zavar. A másik embernek kommentelés nélkül kell hallgatnia. Ha végeztél, add át a tárgyat partnerednek, aki válaszolhat. Ez egyszerű, de hatékony módja annak, hogy valóban meghallgassuk egymást.

2. Elvesztetted az identitásod

Nehéz lehet agyban váltani az anyai szerep és a feleség szerep között. Ez pedig hatással lehet a kapcsolatodra. Gyakoriak azok a párok, akik úgy érzik, hogy elvesztették identitásukat.

Szem elől tévesztették egymást, akik egyszer vonzódtak egymáshoz – és elvesztették ezt a meleg vonzalmat és az érzelmi kapcsolat érzését egymás iránt.

Megoldási tipp: A pároknak érdemes átgondolniuk, hogyan találkoztak először, és mit találtak kívánatosak és varázslatosnak egymásban. A szerelmes szakasz nem tarthat örökké, de egy szeretetteljes kötődés és érzelmi kötelék felépülhet és elmélyülhet, amitől jobban szerethetjük egymást, mint valaha bármikor is.

Gyakran ez a vonzerő visszatérhet, és újra felpezsdülhet, ha a mögöttes ellenérzések és csalódások megkezdik a pár közönyének feloldását.

3. “Szeretlek … de nem vagyok szerelmes beléd”

Ez az a kifejezés, amelyet senki sem akar hallani. De ez az érzésváltozás – a partneredtől vagy akár tőled – gyakori oka annak, hogy a párok küzdenek. Amikor egy ember azt mondja vagy azt gondolja: „Szeretlek, de nem vagyok szerelmes beléd ”, az pusztító.

Ez akkor fordulhat elő, amikor az érzelmi szikra, a vonzalom és az együttlét és az intimitás iránti vágy csökken az egyik ember számára, de a másik számára nem.

Megoldási tipp: A szakember azt javasolja, hogy keressük vissza, hogy mikor kezdődött ez a “szeretem, de ez nem szerelem érzés” érzete, és gyakran annak köze van ahhoz, hogy az ember elég láthatatlannak érzi magát, és partnere nem hallja.

Néha az apróságok is segíthetik a kapcsolat megerősítését. Ehhez ITT találhattok tippeket.

5. Nincs érzelmi kapcsolatunk a párunkkal

Érezted úgy valaha, hogy a párodat és téged annyira magával ragadott a saját életetek, hogy alig van időtök beszélgetni egymással? Sajnos ez elég gyakori.

Sokszor látni olyan párokat, akik úgy érzik, hogy egyedül élnek együtt – ugyanabban a házban a gyermekeikkel, de már nincs érzékük arra, hogy egységes csapat legyenek, vagy melegséget és összetartozást érezzenek.

Megoldási tipp: Rendszeres randi estek segíthetnek a kapcsolattartásban. Még akkor is, ha nincs kire bízni a gyerekeket, már csak az is segít, ha minden héten külön időt szánunk az otthoni közös étkezésen való beszélgetésre.

6. Úgy érzed, hogy párod „harmadik gyermek”

Épp elég dolgod van a gyerekeid gondozásával … nem beszélve arról, hogy a párod érdekében is mindent meg kell tenned.

Néha a kapcsolatok anya / gyermek helyzetbe kerülhetnek, és ha a nőnek két gyermeke van, úgy érezheti partnerével, hogy valójában hárman vannak.

Ez az intimitás és a közelség hiányát eredményezi, hiszen nem tudjuk tisztelni őt.

Megoldási tipp: Ha eleged van abból, hogy párod azt várja, hogy mindenért te vállald a felelősséget, a szakemberek azt tanácsolják, hogy írj egy ellenőrzőlistát mindarról, amit minden nap és hetente a ház körül kell elvégezni.

Minden feladat mellé tedd a saját vagy a párod nevét, majd jelöld be, ha kész. Ez segíthet elkerülni, hogy egy ember úgy érezze, mintha az összes háztartási felelősséget ő vállalná.

7. Különböző szülői stílusokkal és értékekkel rendelkezünk

Az, hogy miként akarjuk nevelni gyermekeinket, konfliktusokat okozhat a párkapcsolatban.

A hatalmi harc egy másik oka annak, hogy a kapcsolatok megszűnhetnek.

Amikor mindkét ember úgy érzi, hogy igaza van – és hogy értékeiket nem becsülik meg és nem hallgatják meg -, akkor néha inkább elhagyják a kapcsolatot, nem pedig azon dolgoznak, hogy MIÉRT érzik mindketten, hogy igazuk van.

Ez a konfliktus a partnereddel amiatt lehet, hogy hogyan neveled vagy fegyelmezed a gyermekedet. Ha mindkettőtöknek nagyon eltérő meggyőződése és gyermeknevelési stílusa van, akkor nehéz lehet meglátni és átérezni a másik oldalát.

8. Egyikőtöknek kapcsolata van

Ha a párod megcsal – érzelmileg vagy fizikailag -, az pusztító és az egész életet összetörő lehet.

Anyukaként elgondolkodhatsz azon, hogy maradj-e és dolgozzatok-e rajta a gyerekek miatt. Ha a bizalom megszakadt egy kapcsolatban, akkor a másik személy leginkább ellentétessé válhat önmagunkkal. Gyanússá válnak amikor a telefonjukat nézegetik, vagy az e-maileket ellenőrzik.

Az a legszomorúbb dolog a hűtlenségnél, hogy azok az emberek, akik még soha nem nézték meg partnerük személyes holmiját, elkezdik ezeket a dolgokat csinálni, és ez szinte megszállottsággá válik.

A fájdalom, a veszteség és a bizalom helyreállítása az egyetlen előrelépés, ha két ember mégis együtt akar maradni.

via

freepik.com

- Hirdetés -