Együtt leszünk család.

8 rossz kapcsolati szokás, amit ideje elfelejtened

Ha gyermekeid vannak, nehéz lehet időt találni arra, hogy a párkapcsolatodra is koncentrálj. Ami azt jelenti, hogy a rossz szokások könnyen be tudnak kúszni…

Itt az ideje ezeket felszámolni!

1. Arra összpontosítasz, amit partnered NEM tesz, ahelyett, hogy meglátnád valójában mit csinál

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A párod megfürdette a babátokat, elolvasott neki egy történetet és lefeküdt. De csak annyit látsz, hogy teljes rendetlenség maradt a fürdőszobában.

Ezt „negatív fókuszálásnak” hívják. Fontos arra koncentrálnod, amit megtett a párod, és nem arra, ami még nem történt meg. Például nem összpontosíthatsz csak arra a rendetlenségre, amelyet partnered maga mögött hagyott.

- Hirdetés -

De ha átfogalmazod, amit tett, akkor valójában megetette és megfürdette a babát, majd elaltatta. Ha a párok stresszes helyzetben vannak, az könnyedén negatív gondolkodásmóddá válhat.

- Hirdetés -

Hogyan változtass: Legelőször is vegyél egy mély levegőt és koncentrálj a pozitívumokra. Ha mégis mondani akarsz valamit, azt mondd: „Nagyon köszönöm, hogy mindezt megtetted. Megyek és rendet teszek a fürdőszobában.” És lehet, hogy a párod azt fogja mondani, hogy elfelejtette, mert a babával foglalkozott, és valójában később meg fogja csinálni.

2. Nem mondod el a partnerednek, hogy mit érzel valójában

Párod meghívást kapott egy pazar karácsonyi partira a munkahelyén. Csak az a baj, hogy te nem vagy meghívva. Ha ez ismerősen hangzik, akkor az első lépés az, hogy ne ess bele abba a rossz kapcsolati szokásba, hogy úgy teszel, mintha minden rendben lenne. Általános szokás, hogy ilyenkor nem mondjuk el a partnerünknek, mit érzünk. Az emberek többféle okból teszik ezt: néha azt várod, hogy a másik személy tudja, mit érzel. Máskor nem mondod el a párodnak, hogy mit érzel, mert magad sem akarod tudomásul venni.

Hogyan változtass: Ha a párod egy hétvégét van távol, és te azt mondod, hogy ez rendben van, holott valójában te tényleg kiborulsz ettől, jobb, ha nyitott és őszinte leszel vele. – Néha nem akarsz mondani semmit, mert nem akarsz kicsinyesnek tűnni. De szerintem rendben van, ha azt mondod, hogy ki vagy akadva, hogy egy hétvégét tölt nélküled, és szomorú vagy, hogy nem leszel vele. Ha nem mondod ki, mit érzel, haragot érezhetsz, és duzzogni fogsz, ami végül a partneredben is dühös érzést kelt, mert megkérdezted tőled, hogy érzed magad.

3. Elvárod a párodtól, hogy kitalálja mit akarsz

Ebbe a rossz szokásba könnyű beleesni – elvárjuk, hogy partnerünk tudja, mit szeretnénk, vagy mit nem szeretnénk. Mindezt anélkül, hogy elmondtad volna neki. Rengeteg pár vitatkozhat azon például, hogy soha nem hoz virágot a férfi a nőnek. Nem tudja, hogy a lány akarja őket, és ő pedig nem hiszi, hogy el kell mondania neki, hogy igen, vágyik rá.

Hogyan változtass: Ismerd el, hogy nem várhatod el párodtól, hogy mindent tudjon, amit akarsz, ha nem mondtad el neki.

4. Mindig megkérdezed a párodat, hogy szeret-e

Ha bizonytalannak érzed magad a kapcsolatodban, csábító lehet, hogy állandóan megkérdezed párodtól, szeret-e téged. De meg kell vizsgálni ezt a dolgot. Van valami, amit a partnered csinál, ami miatt elbizonytalanodsz? A párod többszöri megkérdezése, hogy szeret-e téged, rossz kapcsolati szokás – nemcsak hogy elbizonytalanodsz, hanem rászorulónak is tűnhetsz.

Hogyan változtass: Beszélj partnereddel arról, hogy mi okozza a bizonytalanságot. A párnak le kell ülnie, és ki kell derítenie, mi áll a bizonytalanság és a megnyugtatás mögött. Lehet, hogy nincs is köze ahhoz a kapcsolathoz – lehet, hogy egy korábbi kapcsolatból vagy más múltbeli tapasztalatokból származik.

Kapcsolódó cikk: 8 jel, hogy egy férfi igazán szeret

5. Folyamatosan a telefonodon lógni

Itt a nap vége, fáradt vagy… és ahelyett, hogy a partnereddel csevegnél, mindketten a telefont nyomkodjátok. Sok kapcsolatban rossz szokás, hogy állandóan a telefonon vagy a laptopon vannak a felek. Ezzel a pároknak foglalkozniuk kell, és meg kell határozniuk az alapvető szabályokat arra vonatkozóan, hogy mikor használhatjátok és mikor nem a kütyüket.

Hogyan változtass: Hagyd a telefont a nappaliban lefekvés előtt, vagy állapodjatok meg abban, hogy például 21 órakor mindketten abbahagyjátok a nyomkodást, olvasgatást. 

Kapcsolódó cikk: 15 módszer, amellyel csökkenthetjük képernyőidőnket

6. Udvariatlannak lenni egymással

Mindig megköszönöd, amikor a párod hoz egy pohár vizet? Ha nem, ez egy rossz szokás, amely hatással lehet a kapcsolatodra. Az, hogy nem vagy udvarias a partnereddel, elég gyakori rossz szokás egy kapcsolatban. Ha valaki a munkahelyén főzne neked egy csésze teát, álmodni sem merne arról, hogy nem mondod: „köszönöm”. De ha a párod hoz neked egy italt, amikor tévét nézel, lehet, hogy csak morogsz. Az emberek gyakran természetesnek veszik partnereiket, és kedvesebbek a teljesen idegenekkel, mint a partnerükkel.

Hogyan változtass: Csak ne felejts el udvariasnak lenni, és köszönetet mondani. Menjetek be ugyanabba a szobába beszélgetni, ahelyett, hogy a különböző szobákból kiabálnátok egymásnak. Soha nem tennél ilyet a főnököddel, akkor miért tennéd ezt a pároddal?

7. Soha nincs időnk egymásra

Mielőtt gyerekeid lettek volna, valószínűleg te és partnered élveztétek a rögtönzött éjszakákat és a hétvégéket. Az az érzés viszont, most, hogy szülők vagytok, és nem tudod ezt megtenni, rossz szokás, amit le kell győzni. Az emberek gyakran mondják, hogy nem hagyhatják a gyerekeket a családjukkal vagy a barátokkal, és nem tölthetik külön a hétvégét. Tudom, hogy ez logisztikailag nem mindig lehetséges. De gondolj a családodra úgy, mint egy házra. Ti, mint pár vagytok az alapok. Ha elhanyagolod egy ház alapjait, összedőlhet.

Hogyan változtass: Még ha a gyermekfelügyelet hiánya azt is jelenti, hogy nem tudtok megoldani egy éjszakát máshol vagy egy vacsorát, akkor is eltölthettek minőségi időt együtt, vagy randevúzhattok otthon. Ne gondold azt csak azért, mert nem tudsz elmenni egy romantikus mini szünidőre valahova, hogy nincs értelme még próbálkozni sem. Miért ne igyunk együtt egy kávét, ha a gyereknek legközelebb táncórája van? Hozzátok ki a legtöbbet a lehetőségeitekből.

Kapcsolódó cikk: 4+1 randiötlet otthonra

8. A saját utad szerinti gondolkodás az egyetlen út

A gyerekek nevelésétől kezdve egészen a karácsony eltöltéséig határozott elképzeléseid lehetnek arról, hogy mi a helyes. De rugalmatlannak lenni – és azt gondolni, hogy mindig igazad van – rossz kapcsolati szokás, amit le kell vetkőznöd. Gyakran, amikor összejössz a pároddal, jól szórakozol és sokat jártok el. Csak ha gyerekeid vannak, akkor veszed észre a különbségeket a nevelésben és az elvárásaitokban. – Sok olyan dolog van, amiről azt feltételezheted, hogy a saját tapasztalataid alapján fog történni a gyermekeid körül. És ha a partnerednek teljesen ellentétes nézetei vannak, az megpróbáltatás lehet a kapcsolatod számára.

Hogyan változtass: Ne feltételezd, hogy igazad van, vagy hogy a te utad az egyetlen út. A szülővé válás a változások ideje, és párként meg kell találni a saját utatokat a gyermeknevelésben. Minden kapcsolati rossz szokásnak jót tesz a nyílt és őszinte kommunikáció.

Kapcsolódó cikk: 5 egyszerű párkapcsolati igazság, amit jó tudni

via

freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá