Együtt leszünk család.

9 módja annak, hogy elkerüld a pároddal való küzdelmet a baba megszületése után

Életünk ritkán változik meg annyira, mint amikor szülőkké válunk – főleg ha először történik. Nem számít, mennyi ideje vagytok együtt, és milyen nagyszerű dolgok vannak közöttetek, a baba utáni kapcsolat megváltozik, és néha nem jó irányba. Előfordul, hogy a baba születése után boldogtalan házasságban találjuk magunkat. Most, hogy gyermekünk van, más emberré váltunk, sőt a párunk is – nem beszélve arról a tényről, hogy mindketten stresszesebb környezetben, kevesebb alvással működk.

Amennyiben szeretnéd elkerülni a baba születése után a pároddal való harcot, vagy tippeket keresel arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani a vitákat most, amikor az újszülött körüli nagy kihívásokkal szembesültetek, olvassátok el cikkünket:

Miért harcolunk a baba születése után?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Sok oka lehet annak, hogy pároddal szködtök a csecsemő születése után, ezért nyugodj meg: ez nagyon gyakori, és nem jelenti azt, hogy az egyébként boldog házasságotok most véget ér.

De vajon milyen gyakran harcolnak a párok ebben a helyzetben? Elég gyakran, ugyanis az Amerikai Pszichológiai Egyesület szerint a párok 67% -a kevésbé boldog a házasságában, és könnyen belátható, hogy miért. Az újszülött körüli teendők stresszesek, a helyzet új, és kimerültek vagyunk – nem beszélve arról a tényről, hogy nincs pontosan ugyanannyi időd a párkapcsolatodra, mint régebben.

- Hirdetés -

Egy kisbaba születése után a párok küzdenek a különböző szülői stílusukért, valamint a munka egyenlőtlen eloszlása miatt – plusz a baba általában azt jelenti, hogy a kapcsolatod teljes dinamikája örökre megváltozott. Ha hozzáadjuk az alváshiányt az újdonsült szülőknél, akkor máris meg van a recept a vitákra, még azoknak a pároknak is, akik általában kompromisszumkészek.

- Hirdetés -

Tehát mit tehetünk ez ellen? Íme néhány tanács új szülőknek:

Hogyan lehet jól kijönni a párunkkal a baba születése után?

Sok mindent tehetünk, hogy elkerüljük a csecsemő születése utáni vitákat. Ha időt szánunk arra, hogy megalapozzuk azt a bátor új világot, amellyel szembe kell néznünk, miután a kicsi is benne van, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a kapcsolatunk a baba után is teljesen szilárd.

1. Időben beszéljétek meg az elvárásokat. Ez magában foglalja a házimunkák felosztását, a babával kapcsolatos és egyéb teendőket. Ha szoptatsz, ez azt jelenti, hogy a másik félnek mindenképpen rugalmasabban kell hozzáállnia a dolgokhoz – különösen a szülés utáni első napokban. Készítsetek tervet, és állapodjatok meg, hogy ki, mit végez majd el.

2. Beszéljetek arról, hogy milyen nevelési elveket követtek majd. Természetesen sok ilyen döntés fog bekövetkezni, amikor jobban megismeritek a babát, de a különböző szülői stílusok mindenképpen összeütközést okozhatnak a pároknál. Legyetek tisztában azzal, hogy kinek milyen elvei vannak és ahogy nő a baba ezek az elképzelések miben különböznek a baba érkezése előtt eltervezettekhez képest, és ha szükséges kössetek kompromisszumot.

3. Beszéljétek meg a pénzügyeket. Nyilvánvaló, hogy a csecsemők sok pénzbe kerülnek, és hogy az extra pénzügyi stressz csak növelheti a konfliktust. Előzetesen készítsetek együtt egy költségvetést, beleértve az olyan költségeket is, mint a pelenkák, az esetleges gyermekgondozás és a tápszerek. És természetesen rengeteg pénzmegtakarítási tipp található az újdonsült szülők számára, amelyek segíthetnek.

4. Mondj igent a segítségre. A nagyi alig várja, hogy átjöjjön és megölelje a babádat? Hagyd, hogy megtegye, így jut magadra is idő – még ha csak egy kis szundításnyi is – mégis, már ez is óriási változásokat hozhat.

Hogyan lehet egészséges kapcsolatot ápolni a baba után?

Miután a baba megérkezett, folytathatjátok az egészséges párkapcsolati szokásokat, amelyek biztosítják a könnyedén felmerülő problémák megoldását.

5. Tartsátok fenn a kommunikációt. Legyetek hajlandóak meghallgatni egymást, még akkor is, ha nem értetek egyet, vagy ha a párod olyan dolgokat mond, amelyeket nem akarsz hallani. Mindkettőtök érzései számítanak, és egy kisbaba születése után valószínűleg több ilyen is lesz!

6. Tegyétek prioritássá az öngondoskodást. Ha megadjátok egymásnak a lehetőséget, hogy tegyetek valamit egymásért, például egy hosszú, félbeszakítás nélküli zuhanyozás, vagy, hogy megnéztek egyik este egy filmet a hálószobában, de akár el is hagyhattok a házat, hogy pár órára találkozzatok egy baráti párral, a kapcsolatotok is javulni fog.

7. Győződjetek meg róla, hogy mindketten eleget alszotok. Amikor fáradtak vagyunk, minden rosszabb, beleértve a kedélyállapotunkat és az esetlegesen vívott harcokat is. Az újdonsült szülőknél az alváshiány legrosszabb következményeinek elkerülése érdekében győződjetek meg arról, hogy lehetőséget biztosítotok egymásnak arra, hogy legalább néhány egymást követő órán át aludjon, még akkor is, ha így váltott műszakban gondozzátok a babát.

8. Tanuld meg, hogyan kommunikálj a pároddal harc nélkül. Ez azt jelenti, hogy olyan kijelentéseket kell használni, amelyek a te érzéseidre összpontosítanak, anélkül, hogy hibáztatnád a partneredet. Ne feledd: ti egy olyan csapat vagytok, amely azon dolgozik, hogy a baba életben maradjon. Nem a párod az ellenség!

Amikor az új szülői mókuskerékben élsz, úgy tűnhet, hogy nincs fény az alagút végén. De van, még akkor is, ha nem látod. A házasságod nincs tönkretéve – sőt, ha ezen együtt tudtok dolgozni, bármit elérhettek párként!

freepik.com

via