Együtt leszünk család.

9 tipp, amivel segíthetjük gyermekünket, ha arcmaszkot kell hordania

Ahogy közeledik az iskola és csökken a nyári szünetből hátralévő idő, amit még gondtalanul a szabadban tölthetünk el, egyre többször jut az eszembe, hogy is fog elindulni az iskola, óvoda ősszel? Lesznek-e vajon új szabályok, amiket be kell majd tartani. Kötelező lesz-e a maszk viselése az iskolában? És ha esetleg igen, akkor hogyan fogják ezt a gyerekek (el)viselni?

Jelenleg a felnőtteknek kötelező zárt térben maszkot viselniük (pl. üzletekben, gyógyszertárban, stb.), de hallottunk már pár helyről olyan szóbeszédet, hogy maszkot kell majd viselni az iskolákban is. De ha az iskolában nem is lesz rá szükség, számos más helyen azért előfordulhat, hogy nekik is fel kell venniük a maszkot. Éppen ezért összegyűjtöttünk pár tippet, amivel könnyedebbé tehetjük gyermekünknek a maszkviselést.

A nyár második fele a legtöbb szülőnek amúgy is az iskolai dolgok beszerzésével telik el, ám ez egy plusz tétel a listán. És tudjuk, hogy ha bevezetik, akkor elengedhetetlen lesz, ha biztonságban akarunk maradni, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy gyermekünk biztonságban és egészséges legyen.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Van egy tanács, amelyet bármely fórumon olvashatunk, gyermekorvosoktól és anyatársainktól is hallunk, mindig ugyanaz … légy kreatív. Csináljátok együtt, és ha gyermeked is látja,hogy csinálod, és ő is elkészíti akkor talán magyobb kedvet kap hozzá. Csakúgy mint bármely más esetben. Amikor bevonjuk őket a folyamatba, és feladatot („felelősséget”) adunk a kezükbe, boldogan élnek is vele. Ugyanezt az elméletet alkalmazhatjuk a maszk viselésnél is.

Íme néhány ötlet, amelyet kipróbálhatunk, ha a gyerekeink idegenkednek a maszk viselésével kapcsolatban:

- Hirdetés -

1. Magyarázzuk el: Használjunk a gyerekek számára is könnyen érthető, valamint az életkoruknak megfelelő kifejezéseket, amivel elmondjuk nekik, hogy miért kell maszkot viselni. Például mondjuk el neki, hogy amikor köhögünk, tüsszentünk, vagy akár túl közel lélegezünk valaki máshoz, a baktériumaink eljuthatnak a testünkből valaki máshoz. Még akkor is, ha a saját baktériumaink nem betegítenek meg minket, mások megbetegedhetnek tőlük. Nem akarjuk terjeszteni a baktériumokat a barátainknak, a szomszédainknak vagy a tanárainknak. A maszkok megakadályozzák a baktériumok terjedését.

- Hirdetés -

2. Tegyük szórakoztatóvá: Hagyjuk, hogy a gyermekeink választhassák ki a saját maszkjukat. A gyerekek nagyobb valószínűséggel viselnek olyasmit, ami tetszik nekik. És ha maguk választják ki, akkor a felelősségtudat és a függetlenség érzetük lesz. Tehetünk maszkot egy kedvenc baba vagy plüssállat szájára is. Vagy akár lerajzolhatjuk a kedvenc könyvük karakterét maszkban. És végtére is a szuperhősök is mind viselnek maszkot, még ha nem is pont ugyanilyet.

3. Vonjuk be őket a folyamatba: Ha elég ügyesek vagyunk, akár együtt is készíthetünk maszkot, vagy segíthetünk nekik megvarrni a saját maszkot. Számos helyen találunk útmutatót ehhez.

4. Dekoráció: Adjunk nekik egy egyszerű, üres maszkot, amelyet saját maguk díszíthetnek fel. Akár még további maszkokat is készíthetnek vagy díszítenek az egész család számára, így kialakítva a „csapatszellem” érzetét.

5. Legyünk empatikusak: Valójában senki sem szeret maszkot viselni. Elmondhatjuk nekik őszintén amit gondolunk erről: „Bosszantó, hogy maszkokat kell viselnünk” vagy „Szomorú vagyok, hogy ezt meg kell tennünk”. Mutassuk meg nekik, hogy más gyerekek is viselnek maszkot. Győződjünk meg róla, hogy megértették ezt, hogy mindenki viselni, nem csak mi egyedül.

6. Szabályok: Mondjuk el nekik, hogy az arcmaszk viselése manapság szabály. Magyarázzuk el, hogy gyakran vannak olyan szabályok, amelyek betartásával biztonságban tartjuk egymást. Mint amikor mindkét irányba nézünk, mielőtt lelépünk a járdáról. Meg is mutathatjuk nekik a maszkviselésre felhívó a táblákat a legtöbb épület vagy üzlet bejáratánál.

7. Összetartozás: Tényleg mindannyian odafigyelünk, hogy betartsuk a maszkviselési szabályt. Amikor majd elkezd járni az iskolába, és látja, hogy a többi gyerek maszkot visel, akkor nagyobb valószínűséggel megnyugszik és ő is viseli majd, ahogy a többiek.

8. Legyünk rugalmasak: Ami egyik nap jól működik a gyerekekkel, előfordulhat, hogy a másik nap egyáltalán nem működik. Legyünk kreatívak, próbáljunk ki különböző dolgokat. És mindenképpen jutalmazzuk meg gyermekünket sok öleléssel és együttérzéssel. A maszk viselése az embert egy kicsit eltávolítja más emberektől, hiszen nem látjuk egymást ugyanúgy, mint anélkül. Mondjuk el nekik, hogy mennyire büszkék vagyunk rájuk, hogy ilyen ügyesen hordják.

9. Ne stresszeljünk: Valószínűleg mindannyian most kissé felfokozott állapotban vagyunk, hiszen hamarosan kezdődik az iskola, de fogalmunk sincs arról, hogy milyen tanév vár ránk. Figyeljünk oda arra is, hogy szánjunk egy kis időt magunkra is minden nap, hiszen a gyerekeink is nagyobb valószínűséggel jobban szót fogadnak, amikor türelmesek és nyugodtak vagyunk mi magunk is.

pexels.com

via

 

- Hirdetés -