Együtt leszünk család.

A boldog házasság receptje

„A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az.”- így kezdi Tolsztoj világhírű regényét – az Anna Kareninát – mely egy igen boldogtalan családról szól.

A magam részéről vitába szállnék az író-géniusszal. A boldog családok, és a boldog házaspárok ezerféleképp lehetnek boldogok:

– Gyerek nélkül vagy 10 gyerekkel,

- Hirdetés -

- Hirdetés -

– szegényen vagy gazdagon,

– első házasságban vagy ötödik házasságban,

- Hirdetés -

– nukleáris családban, bővített családban vagy patchwork családban,

- Hirdetés -

– kétkeresős családban, vagy ott, ahol csak az egyik fél dolgozik,

– makkegészségesen, vagy betegségekkel küzdve,

– ott ahol a pár már súlyos traumát is élt át, és ott, ahol az életút zökkenőmentes,

– ha naponta van szex, vagy félévente van szex,

– monogám házasságban, vagy akár nyitott házasságban,

– maximálisan őszinte kapcsolatban, vagy bizonyos dolgokat elhallgató házasságban.

Ha mégis receptet keresek a boldog házasságra, talán két összetevő az, ami nélkülözhetetlen: szeretet és szándék.

Szeretet

A munka, gyerekek, ilyen-olyan teendők mellett könnyen megfeledkezhetünk házasságunk ápolgatásáról, pedig enélkül könnyen ellaposodhat a kapcsolat. Nem azért, mert nem szeretjük egymást, hanem mert sodródunk az árral. Ilyenkor gyakran érezzük azt, hogy a társunk elhanyagol, vagy éppen túl sokat cseszeget, már nem szeret, vagy folyton elégedetlen azzal, amit csinálunk, esetleg minden beszélgetés veszekedésbe torkollik. Pedig valaha biztos, hogy szerettük egymást. Ha most is ez a helyzet, van rá mód, hogy visszahozzuk a kölcsönös szeretetkapcsolatot.

Szándék

Általában az egyik fél (gyakran, de nem minden esetben a nő) érzékenyebb, hamarabb észreveszi, hogy házassága zátonyra futott. Szeretne változtatni a helyzeten, de sokszor rossz eszközökhöz nyúl. „Ördögi párbeszédekbe” ragadnak: az egyik követelőzik, kritizál, a másik vagy visszavág, vagy egyre jobban magába zárkózik.Végső esetben odáig juthatnak, hogy a helyzet reménytelennek tűnik, mindkettő visszavonul a saját világába. Ha mindkét fél képes felismerni, hogy az ördögi spirálban a biztonságos kötődésünkért folyik a harc, a veszekedés nem más, mint segélykiáltás: „figyelj rám, törődj velem!”, akkor megszületik a szándék, hogy változtassunk a helyzetünkön. Ha mindkét fél motivált, mindkét fél hajlandó dolgozni önmagán és a kapcsolatán, akkor jó esély van arra, hogy ez sikerüljön!

Gyakran csak egy krízishelyzet nyitja fel a szemeket, hogy rossz irányba halad a házasság. Felbukkan a színen egy harmadik, vagy az egyik fél csomagolni kezd. A krízis megbontja a korábbi egyensúlyt, és egyúttal esélyt teremt arra, hogy egy új, jobb minőségű egyensúlyt hozzunk létre. Esély lehet ez arra, hogy önmagunkba nézzünk, és megérjen bennünk az elhatározás arra, hogy rendbe hozzuk a házasságunkat.

Az Érzelmi Fókuszú Terápia Sue Johnson nevéhez köthető. Évtizedek óta dolgozik párokkal, ez idő alatt dolgozta ki módszerét. Elmélete és gyakorlata a korai kötődésre vezeti vissza a párok szükségleteit. Minden ember alapvető igénye, hogy biztonságos érzelmi kapcsolatban legyen másokkal. „Egyesek egyre hangosabban kiabálnak, hogy partnerük feléjük forduljon, mások egyre halkabban suttognak, hogy ne zavarják meg a békét”.* A terápia fókusza, hogy oly módon legyünk képesek kifejezni szükségleteinet, ami válaszra – pozitív válaszra – készteti a társunkat.

Ha párterápiára nincs is lehetőség, de mindkét fél motivált arra, hogy házasságán dolgozzon, akkor nagyszerű kezdet lehet Sue Johnson: Ölelj át! című könyve. Hét beszélgetésen keresztül vezeti el a párokat az „életre szóló szerelemig”.

Nem vagyok párterapeuta, de felhasználói oldalról ismerem a módszert, ismerem a könyvet. Állítom: működik!

 

*Sue Johnson: Ölelj át! 7 lépés az életre szóló szerelemért. Harmat – EFT Budapest, 2018.

freepik.com

 

Szólj hozzá