Együtt leszünk család.

A boldog ötvenes nők

Jó karban a jó korban – akár ez is lehetne a mottója Gyöngyösi Szilviának, aki saját példáján keresztül több százezer nőnek kínál fogódzkodót azokra az évekre, amikor a tortán már 50 szál gyertyát kell elfújniuk. A népszerű fitnesztréner és életmód-tanácsadó tavaly töltötte be a jeles életkort – a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 70 ezer másik magyar hölggyel együtt. Az életmódmenedzserként dolgozó fitnesztréner és -versenyző erre a jubileumra készülve úgy döntött, hogy egy könyvben írja le, hogyan kerülhetik el az 50 körüli hölgyek az úgynevezett életközepi válságot: hogyan ne „mamisodjanak”, és hogyan éljék meg a korukat pozitívan. Már a kötet címe is sokatmondó: „Ötven az új őrület.”

Boldog ötvenes nők – ez a kihívás

Voltam kislánya anyának és apának, unokája a nagyimnak, most pedig állok a saját életem kellős közepén és tudom, hogy enyém a világ. Az 50 az új őrület” – írja az ismert fitneszedző. Gyöngyösi Szilvia úgy véli, a negyvenes éveik végén járó magyar nőknek igenis jár az „énidő”, és az, hogy szégyenkezés helyett bátran, az álmaiknak élve tölthessék ezeket a meghatározó éveiket. A kétgyermekes családanya könyve a többek között azt járja körül, hogy a 40-es éveiben járva – tánctanárként, személyi edzőként – mindig másoktól várta a szakmai és az emberi visszaigazolást, ahelyett hogy arra koncentrált volna, hogy az élete legaktívabb szakaszában az álmait valósítsa meg.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Küldetése egyszerűen annyi, hogy segítsen az életük közepén járó nőknek jól lenni. „Elmúltam negyvenéves, miután hét évig kerestem magamat. Nem tudtam lefogyni, mert fejben nem engedtem el a problémáimat. Végül 2018-ban engedtem szabad utat a vágyaimnak, és kezdtem megtanulni mindent a fitnesz életmódról. Azt láttam, hogy Magyarországon nagy a tudáshiány ezen a területen, ezért létrehoztam edzésprogramokat, online fitnesz oktatási rendszert, a Myeatrend kollagénben gazdag táplálkozási csomagot és egy új fogyókúrás programot” – mondja Gyöngyösi Szilvia, aki a „Faék egyszerűségű” diéta nevet adta a korosztályát érintő testsúlycsökkentő programnak.

Diéta faék egyszerűséggel

- Hirdetés -

A negyvenes éveik végén járó nőknek változatlan életmód mellett is plusz kilókkal kell számolniuk, mondhatni asszonyosodnak – ebből a saját tapasztalatból indult ki a Faék egyszerűségű diéta megalkotója. A változókor okozta többletkilók ledolgozásához a legegyszerűbb receptúrát állította össze Gyöngyösi Szilvia, aki 49 évesen 10 kilót dobott le magáról. A diéta receptje egyszerű, mint a faék. Öt-hatféle alapanyag, köztük hal és könnyű húsok, valamint zöldségek – uborka, zeller, saláta, spenót – kombinációját kínálja a fogyás érdekében. A fogyókúrás receptúra megalkotója nemcsak ezzel akart példát mutatni a kortársainak, akik közül a következő években közel félmillióan kénytelenek megbarátkozni azzal, hogy az ötödik ikszbe léptek, hanem egy bátor tettre is elszánta magát. 2021-ben, a könyv megírását és a kerek születésnapját megelőzően elindult ugyanis az NPC fitneszversenyen, a nála jóval fiatalabb versenyzők között, a 35+-os kategóriában. A 10-15 évvel fiatalabb kortársai között végül dobogóra állhatott, bronzéremmel tért haza. Majd az IFBB Masters versenyen Bikini 45+ kategóriában 2. helyet szerzett. „Emlékszem, 59 kilogrammos súllyal, szinte nulla izomzattal vágtam neki a két hónapos felkészülésnek. Az edzőm először nem is akart vállalni. Magamnak és a több százezer kortársamnak egyaránt be akartam bizonyítani, hogy az 50. születésnapunkra jó formát mutatva igenis büszkék lehetünk magunkra” – állítja Gyöngyösi Szilvia.

- Hirdetés -

50 évesen sem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást

Gyöngyösi Szilvia, vagy ahogyan sokan ismerik, Sziszó célja az, hogy egy mozgalmat indítson a Ratkó-unokáknak is hívott, 1970-es években született hölgyek önbecsülésének növelése érdekében. Már most rengeteg követője van. Csak a Facebookon 8 900 hölgy csatlakozott a „Légy fitt Sziszóval” csoporthoz. A csapat ötletgazdája azt mondja, igyekeznek az amerikai példát követni. A tengerentúlon komoly hagyománya van annak, hogy az életük derekán járó nők egymást erősítik ebben a kihívásokkal teli időszakban. „Feleségek, családanyák, vállalkozók és alkalmazottak egyaránt arra vágynak, közel az ötvenhez, hogy megvalósíthassák az álmaikat. Én erre csak annyit mondhatok, hogy nosza, rajta!” – jegyzi meg Gyöngyösi Szilvia, hozzátéve, hogy azt szeretné világgá kürtölni: legyen az 50 az új őrület. Legyenek jól testileg-lelkileg az 50-es nők!

freepik.com

 

 

Szólj hozzá