Együtt leszünk család.

A családok nemzetközi napja

1994-ben az ENSZ május 15-ét a Család nemzetközi napjává nyilvánította. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

De mit is jelent családban élni? Mindenkinek nyilvánvalóan mást. Hiszen manapság már nem csak a klasszikus apa, anya gyerek(ek) felállásról beszélhetünk. Rengeteg a patchwork- és szivárványcsalád, valamint az egyszülős család is, ahol ugyanúgy boldog egyetértésben nevelik gyermekeiket.

De vajon mitől család a család?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Egy pár, amikor eldönti, hogy továbblépnek, és gyermeket vállalnak, hosszú folyamaton keresztül jutnak el a családdá válásig. Habár bizonyos értelemben addig is családnak nevezhetőek voltak, a klasszikus értelmezés szerint ha gyermekük születik (vagy akár örökbefogadás útján gyermekük lesz) válnak családdá.

De a klasszikus család értelmezésen túl ugyanúgy családról beszélünk, ha egyedül neveli egy anya vagy egy apa a gyerekét (gyerekeit), vagy azonos nemű párok nevelnek közösen gyerekeket.

- Hirdetés -

Mindannyian tudjuk, hogy a család rendkívül meghatározó szerepet játszik az életünkben. Egy kisgyereknek ezek az első tapasztalatai az őt körülvevő világból, az első közösségben szerzett ismeretei, itt tanulja meg, hogy milyen együtt élni, egy családhoz tartozni. Biztos vagyok benne, hogy akiben megfogalmazódik, hogy gyermeket szeretne, legyen akár párkapcsolatban élő szülő, akár egyedülálló – elköteleződik egy fantasztikus dolog iránt.

- Hirdetés -

Ezen a napon ezt az elhatározást ünnepeljük. Hogy szülei szeretnénk lenni egy kis lénynek, akinek mi szeretnénk megtanítani, hogyan váljon olyan felnőtté, akire majd nagyon büszkék leszünk. Teljesen mindegy, hogy mennyire klasszikus, vagy színes az a család, ahol felnő ez a kisgyermek, a lényeg csak az, hogy szeretettel és elfogadással álljunk egymáshoz és a mindennapok történéseihez.

Hiszen gyereket nevelni nem egyszerű dolog, de egyben a világ egyik legcsodálatosabb dolga.

Kiemelt kép forrása: freepik.com

- Hirdetés -

Szólj hozzá