Együtt leszünk család.

A fantom babarúgások különös tudománya

Ó, a baba rúg, gondolom magamban, és ösztönösen az alhasamra teszem a kezem. De amikor odaér, ​​nem talál pocakot, és eszembe jut, hogy valójában nem is vagyok terhes. A szomorúságtól kezdve a megkönnyebbülésen át zavarodottságot is érzek. Évek óta nem voltam terhes, már nem is tervezünk több gyermeket, de mégis egy pillantra megörültem egy kisbaba rugdosásának.

Kiderült, hogy fantom babarúgásokat tapasztaltam, ez a jelenség sok nővel megtörténik, akik már volt terhesek. Valójában nagyon gyakori jelenség – bár nagyon furcsa megtapasztalni -, így most cikkünkben összegyűjtöttünk pár érdekességet a fantom babarúgásokkal kapcsolatban.

Mik azok a fantom babarúgások?

- Hirdetés -

- Hirdetés -

A fantom babarúgások a magzat mozgásának érzése a hasban a terhesség után. Előfordulhatnak szülés vagy vetélés után, és akár évekig is jelentkezhet. Sokan úgy jellemzik őket, hogy hasonlónak érzik a második trimeszterben lévő magzati mozdulatokhoz: rebbenés vagy csiklandozás.

A fantom babarúgások gyakorisága teljesen változó lehet – egyesek naponta érzik őket, mások havonta néhányszor, van aki ritkábban.

- Hirdetés -

Normális, hogy fantom babarúgásokat érzünk?

- Hirdetés -

Annak meghatározása, hogy a fantom babarúgások normálisak-e, a normális fogalmának meghatározásától függ. Mert valljuk be, igazán furcsa megtapasztalni őket. És nem nagyon vannak kutatások a fantom babarúgásokról, ezért nehéz megmondani, hogy a terhesség utáni tapasztalatok szokásos tartományába esik-e.

Ennek ellenére sokan megtapasztalják a fantom babarúgásokat!

Egy kisebb tanulmány (197 nő megkérdezésével) azt eredményezte, hogy a terhességük után csaknem 40% -uknak volt fantom babarúgása – ez elég jelentős szám.

Mi okozza a fantom babarúgásokat, és miért érzem a terhesség után?

A fantom babarúgások pontos mechanizmusa nem ismert, de vannak elméletek.

Ahogyan a méh terhesség alatt változik és növekszik, úgy az a körüli idegek is. A propriocepció (Vagyis a különböző testrészek és az ízületek helyzetének érzékelése, amibe beletartozik a tudatos és az akarattól független érzékelés egyaránt.*) terhességünk alatt lehetővé teszi, hogy érezzük a magzatunk mozgását.

Terhesség után lehetséges, hogy a méhünk körüli idegek „összezavarodnak”, és olyan érzést érzékelnek, amely valójában nincs.

Dr. Kecia Gaither amerikai nőgyógyász, a Healthline magazinnak elmondta, hogy „Amikor ez megtörténik, az idegreceptorok tovább lángolnak, vagy olyan mértékben stimulálódnak, hogy az agy magzati mozgást gondol.”

Egy másik lehetőség az, hogy a test mindig mozog, még akkor is, ha nincs tudatában. Emészt, növekszik és még sok minden más. És a szülés után a test még elfoglaltabb, mivel a regenerálódás nehéz munkáját végzi. Talán ezek a mozgások stimulálják az idegeket, amelyek megismétlik a magzat mozgását.

A fantom babarúgások összefüggenek a fantom terhességekkel?

A pszeudocitézis (vagy hamis terhesség) egy ritka állapot, amelyben az emberek fantomterhességet tapasztalnak, vagyis azt hiszik, hogy terhesek, amikor valójában nem azok. A hamis terhességben szenvedőknél gyakran jelentkeznek terhességi tünetek: súlygyarapodás, kimaradt menstruációk, hányinger és igen, fantommagzati mozgás is. Gyakran extrém érzelmi stressz váltja ki (bár előfordulhat olyan betegségek után is, mint a rák).

Ha netán az a gyanúnk, hogy pszeudocitézist tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Mit tegyünk a fantom babarúgásainkkal?

Az, hogy hogyan döntesz a fantom babarúgásokkal kapcsolatban, teljesen rajtad múlik, és nagyban függ attól, hogy milyen érzést vált ki. Vagyis: boldoggá, szomorúvá vagy semlegessé tesznek?

A fent említett tanulmányban a nők mintegy 25% -a élvezte a fantom babarúgásokat, míg 27% -uk idegesítőnek találta őket – ez összefüggésben lehet magával a terhesség kimenetelével; ha a terhesség veszteséggel végződött, akkor a fantom babarúgásokat értelemszerűen inkább negatívnak fogták fel.

Tehát, ha szereted a fantom babarúgásokat, akkor élvezd őket. Ha viszont aggódsz miattuk, feltétlenül konzultálj szakemberrel.

*https://lexiq.hu/propriocepcio

freepik.com

via

Szólj hozzá