Együtt leszünk család.

A fizikai büntetés tönkreteszi a gyermekek mentális egészségét

A gyermekorvosok és a pszichológusok is egyetértenek abban, hogy a fizikai büntetés fizikailag és szellemileg is sok kárt okoz a gyermeknek. Egy felmérés szerint 25 évvel ezelőtt a szülők 80% -a verte a gyermekeit. Manapság 67% teszi ezt. Annak ellenére, hogy a szám csökken, még hosszú út áll előttünk.

 

Vannak, akik nem sejtik, hogy bántalmazzák a gyerekeiket

A fizikai bántalmazásnak számos formája lehet. A büntetés legkézenfekvőbb formája a gyerekek kézi verése vagy olyan tárgy, mint egy öv vagy bot. De nem ez az egyetlen forma. A fizikai bántalmazás egyéb fajtái közé tartozik a gyermekek megrázása, a hajánál fogva történő húzás, a fül bokszolása vagy kényelmetlen helyzetben tartás.

- Hirdetés -

- Hirdetés -

Az olyan kényszerű tevékenységek, mint a szájuk kimosása, a kezek dörzsölése, vagy a gyerek erőszakos táplálása olyan ételekkel, amelyeket nem hajlandó megenni, más, nem annyira nyilvánvaló fizikai bántalmazás, amelyre sok ember nem gondol.

De vannak a bántalmazásnak nem fizikai formái is. Ide tartozik a fenyegetés, a megalázás, a lekicsinylés, a gyermek megijesztése és a kiabálás. Annak ellenére, hogy kívülről nem hagyhat nyomot, a verbális bántalmazás nem kevésbé káros a gyerekekre.

- Hirdetés -

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknak a gyermekeknek, akiket 13 éves koruk előtt verbálisan bántalmaztak, később nagyobb valószínűséggel voltak depressziós tüneteik. Még a gyermekek és a szülők közötti általában meleg, szeretetteljes kapcsolatok sem tudják megakadályozni ezeket a hatásokat.

- Hirdetés -

A testi fenyítés az erőszak leggyakoribb formája

Először is, sérti a gyermek alapvető emberi jogait. De ettől eltekintve közvetlen kárt okoz nekik, növelve a sérülés kockázatát. Még a fizikai büntetés „könnyű” formájának is nagy a kockázata az eszkalációnak, mert a dühös szülők néha nem tudnak uralkodni magukon.

Megállapították, hogy a bántalmazott gyermekek az élet későbbi szakaszaiban agresszívebbé válnak. A verés ugyanolyan következményekkel jár, akár a fizikai bántalmazás súlyosabb formái. Egy tanulmány szerint ez a fizikai büntetés leggyakoribb formája, a gyermekek 54% -a tapasztalja ezt.

A fizikai károsodáson kívül a gyermek mentális egészségét is tönkreteszi

Ezek a következmények a gyermekeknél maradnak, és felnőttkorukig követik őket. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a testi fenyítés drasztikusan befolyásolja a mentális egészséget, szorongást, depressziót, alacsony önértékelést, érzelmi instabilitást és különféle viselkedési rendellenességeket okoz.

További tanulmányok is igazolták mindezt. Azok az emberek, akik átlagosan magasabb fizikai büntetést tapasztaltak, rosszabb eredményeket értek el a mentális egészségi állapot általános értékelésén, valamint a depressziós teszteken.

De mit tehetünk, hogy ne így alakuljanak a dolgok?

Meg kell keresnünk a gyermekkel való kommunikáció alternatív módjait.

Mindig vannak olyan fegyelmi módszerek, amelyeket a pszichológusok megfelelőnek találnak.

Időkorlát: Szigeteljük el a gyereket pár percre a helyzettől, és hagyjuk lehűlni, gondolkodjon el rajta. Ezután türelmesen megvitathatjuk a helyzetet, és elmagyarázhatjuk, miért volt rossz.

Vegyünk el egy kiváltságot: Ne hagyjuk, hogy egy nap rajzfilmet nézzenek, vagy ne ehessenek édességet.

Ezek a módszerek azért hatékonyak, mert hosszú távon befolyásolják a gyermek viselkedését. Nagyon rövid büntetés elegendő a hatás eléréséhez – állítják a szakemberek.

Vertek valaha gyerekként? Gondolod, hogy nagy hatással volt rád?

Ha van ilyenről emlékünk, akkor gondoljunk arra a kisgyermekre akik voltunk, és képzeljük a helyébe a saját gyerekünket.

freepik.com

via

- Hirdetés -

Szólj hozzá